В пандемията: Спираме да плащаме задължения заради страх от бъдещето

Експерт: Най-добре е да предоговорим дължимото с кредитора си
Обновена: 2 дек 2020 11:00 | 2 дек 2020 11:00, Веселина Йорданова
57
В пандемията: Спираме да плащаме задължения заради страх от бъдещето
Снимка: Dnes.bg

Има пряка връзка между епидемиологичната обстановка и готовността ни да плащаме, каза Райна Миткова–Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции.

Факторът е най-вече психологически и е свързан със страх от бъдещето, уточни тя пред БНР

"Тънката линия, която намирам, е не толкова икономическа - не отричам, че такъв фактор съществува, но по-скоро психологическа. Голяма част от потребителите са изключително притеснени за бъдещето си - дали ще имат работа, дали ще имат финансовите възможности, на които са се радвали досега, и предпочитат до голяма степен да поспестят и потреблението си, а и от някои от сметките. "Бели пари за черни дни" - ние си имаме тази поговорка и в такива извънредни, трудни времена това важи особено много. Българите обичаме да спестим някой лев", каза Райна Миткова-Тодорова.

Задълбочаването на коронакризата забавя плащанията по финансови задължения, стана ясно преди дни от данни на фирма за събиране на вземания. През ноември делът на хората, които не могат да обслужват дълговете си, е нараснал над два пъти в сравнение с февруари.

От колекторските фирми съветват потребителите да правят дори минимални плащания, но да не спират да обслужват задълженията си. Има гъвкави схеми, отстъпки и инструменти за договаряне с кредиторите, за разсрочване на вземанията, за получаване на гратисен период, припомни Райна Миткова-Тодорова.

Ако длъжник е в затруднено положение и не може да изплаща задълженията си, най-добре е да обсъди това със своя кредитор, препоръчва тя.

"Да предоговорим, да постигнем по-добри условия. Това е възможно. Ние проявяваме и гъвкавост, и толерантност за тези случаи, защото искаме да постигнем добро решение и за двете страни. Последните месеци съвсем ярко показаха, че като потребители вече сме много предпазливи дали ще ползваме някой финансов продукт. Предпочитаме много повече да живеем със собствени средства, отколкото назаем", коментира Райна Тодорова.

Ключово е от тази криза да излезем не със страха, а със съзнанието, че когато разчитаме разумно финансите си, кризата няма как да ни уплаши, подчерта още Райна Миткова-Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
... преди 3 години
СГС съдят без да знаете и Ви осъждат да плащате. ЧСИ ви вади Изпълнителен лист и ви прави запори. И щеш-не щеш плащаш после.СКоро приключих едно подобно плащане и остана само на ЧСИ да платя 500 лв. и приключвам с тези мааймуни. Ония ми звънят оня ден и ме питат "Вие към ЧСИ, пак ли по 300 лв. ще внасяте?" Нахраних ги, ама както аз си знам. Кви ви интересува аз по колко ще плащам бе ****** да *** ******, на вас нали нищо не дължа повече? Вас какво ви интересува, а?Затвориха ми и ни звук ни нищо
25
1
 
7
 
! Отговори
Ах, че ми е познато преди 3 години
"няма да се изпари и доста ще плаче брат ти един ден" :))) Помня го от един аудио-запис с колекторска фирма СС Груп дето се върти : "Ще плачете над сухия гроб на баща ви"!!! Пич, защо си толкова смел по телефона, а не ми дойдеш на метър от мен???
24
0
 
13
 
! Отговори
до колектора преди 3 години
Виж, на теб това ти е работата и е нормално да манипулираш, че да изкараш някоя кинта. Ама имам кофти новина за теб. Балъците леко поизмряха. Страхливите също. Доброто е, че адвокатите също поизгладняха и вече не е нужно да им плащаш предварително. Те си вземат парите от колекторите като ги разнищят в съда. Дали схвана?
23
2
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
Кво, кво ? Дай да видим тия дела! Защото след 3-та година ще ме хванеш за шлифира! След 5-та година дори при ЧСИ също. Дай да ги видим тия дела де!
22
1
 
5
 
! Отговори
Селяндур преди 3 години
Да бе, не съм селянин, а *** потомствен от Коиловци. Любезни и приветливи хора сме обичайно. Що пък едни колектори не са стъпали в селото ни е загадка. Една шепа мъже сме. Елате бе момчета, и вино имаме хубаво и ракии, трапеза за гости винаги ще направим. Е, ако дойдете кофти, кофти ще ви посрещнем.
21
4
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
Само да вметна, че това задължение няма да се изпари и доста ще плаче брат ти един ден. Не е приятно да си толкова финансово неграмотен, ама какво да се прави... Ей то на сайтът на СРС- претъпкан с изпълнителни дела, спечелени срещу длъжници без дори да знаят и биещи се в гърдите как нищо не можели да им вземат. Могат, драги, могат. Един ден ще ги вземат. Пак казвам- запознай се със законите. Не ги познаваш.
20
1
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
И ти си горд с това, че безлихвено си изтегли мизерното задължение за по-нататък?! Боже, да ти имам мисленето с какво се гордееш... Тъжно.
19
3
 
9
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Бухаха, как ме молиха по телефона : "Ама поне една малка вноска няма ли да направите, ама колкото решите". Отговарям им : "Момчета, познавам законите, не ви дължа нищо". ТЕ отново "само една малка вноска ДЛЪЖНИКО". И там някъде избухнах и ако цитирам отговора ми ще има само звездички :) На тия номерата им минават само при неграмотни и страхливи. Иначе се покриват като мишки.
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не съм спрял да плащам, няма и да спра, даже харча повече. Който не е подготвен за живота за години напред, без да има доход, да се връща да копае нивите и да си изкарва храната сам, защото явно нищо не е постигнал и не се справя с модерния начин на живот.
17
2
 
15
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Звъняха ми от някакви измислени колектори - имал съм сметка за плащане на Мтел от преди 7 години - 80 лв., ама ме уведомявали, че вече на тях съм дължал тези пари и да сме се били разберяли. Всичко това от някакъв младеж пелтечещ със пернишки акцент. Казах му, момче, аз съм полицай. Повече не ми звъннаха. По - нагли са от ало измамниците. Никакво плащане на тези ментаржии.
16
1
 
16
 
! Отговори
Юре преди 3 години
"потребителите да правят дори минимални плащания" !!! Много, ама много внимавайте! Това е КАПАН! Пример - появява се колектор който има претенции за сметка от преди 4..5..8 години към мобилен оператор. Вие сте убедени, че сте я платили, но кой пази касова бележка 8 години ?! Всички давностни срокове са изтекли, НО !!!! ВНИМАНИЕ !!!! Ако платите дори един лев по искането на колектора, вие вече ПРИЗНАВАТЕ задължението си и ще ви гонят съдебно! Внимавайте!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"От колекторските фирми съветват потребителите да правят дори минимални плащания, но да не спират да обслужват задълженията си".Иначе - бой! Тези колекторски фирми всичките да бивши мафиоти рекетьори които сега изплуват да използват ситуацията.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А най-големият бирник - държавата, увеличава не само броя, но и заплатите на хрантутниците непрекъснато. Отделно са им бонусите, фалшивите командировъчни и т.н. Не отиват на добре нещата, а най-лошото е, че този път не е само у нас.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лихварите са най-големите престъпници!СЪБУЖДАЙТЕ СЕ БРАТЯ!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, хората са си внушили, че нямат пари и не искат да връщат. Не ми се мисли какво ще става, когато наистина (според колекторите) парите свършат. Да ходят да се надяват на чужденци да правят бизнес. Да обслужват немци и англичани като са толко отворени как стават нещата, да видим как ще стане тая работа.
11
1
 
16
 
! Отговори
Свиреп преди 3 години
"От колекторските фирми съветват потребителите" !!! Изключително любезно съветвам колекторските фирми да преосмислят начина си за комуникация с непознати за тях хора. Да бе СС Груп, аз съм този, който се осмелихте да заплашвате по телефона, че ви питах колко коли с хора ще ми пратите, че да осигуря презервативи, че освен че ще ви бием, ще ви и ... осеменяваме! Впрочем трета година ни звук, ни стон от вас. Пред някой смачкан човечец ви минават номерата ама като усетите оня трибуквения мълчите!
10
1
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Всички лихвари на бесилката!
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плащайте си сметките, че после ще затънете, няма измъкване, вечен длъжник е факт в нашата родина
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом от колекторските фирми казват "плащайте, дори по малко" или "договорете се за по-добри условия", това в прав текст означава - ПРАВЕТЕ ТОЧНО ОБРАТНОТО!
7
4
 
30
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Не плащайте нищо към колекторски фирми. Дейността им не е регламентирана със закон. Разчитат на заплахи и непознаване на закона от закъсалите хора за да събиратбпачки. Ако имаш задължения към доставчик на услуга - дължиш на него. Тия се правят на посредник да плащаш на тях, за да има комисион. Ако ви звънят, казвате, че не желаете да говорите с тях и че са незаконни организации