Вносни ще са две трети от рибата на трапезата на Никулден

Спекула с цените възможна само в малки населени места
2 дек 2020 09:42, Елка Василева
21
Вносни ще са две трети от рибата на трапезата на Никулден
Снимка: архив, БГНЕС

Две трети от рибата на трапезата за Никулден ще бъде вносна. Докато в страната влизат между 50 000 и 60 000 тона чуждестранна продукция годишно, очакваният у нас улов на риба и други аквакултури за 2020 г. ще е около 30 000 тона. Така наличната риба в страната става приблизително 90 000 тона, 10 000 от тях обаче потеглят за износ. Това сочат данни на Асоциацията на производителите на рибни продукти (АПРП), цитирани от „Монитор“.

Изпълнителният директор на асоциацията д-р Йордан Господинов прогнозира за тази година леко увеличаване на произведената в рибарници риба и мидите от ферми. Възможно е през 2020-та те да достигнат близо 15 000 тона, докато през миналата година са били малко над 14 000 т.

Уловената риба пък ще е между 12 000 и 13 000 тона.

Той коментира, че макар лятото да е било горещо, а уловът беден, през есента са се появили големи пасажи от чернокоп.

Още по темата

„Изнасяме рапани, миди, пъстърва, шарани, цаца. Експортът за азиатския пазар е предимно от черупчести. За Америка изнасяме рапани, а мидите се изпращат в Западна Европа и Румъния“, продължи експертът.

България се нарежда и сред пребработвателите на скариди, като готовият продукт потегля към Швеция и Норвегия. Голяма част от внесената и преработена сьомга у нас също отново се изнася на парчета.

Според директора на Института по рибарство и аквакултури в Пловдив доц. Ангелина Иванова от отглежданите сладководни видове в страната най-често се експортират - шаран, толстолоб, амур и сом, основно за Румъния.

Според проучване северните ни съседи консумират 10 пъти повече риба от нас.

Анкета на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) за миналата година сочи, че една трета от участниците в проучването консумират най-често скумрия. След нея се нарежда пъстървата, а на трето място остава характерният за Никулден шаран. Останалите видове като цаца, хек или сьомга са предпочитани едва от 2.6 % от анкетираните. Популярност набират още ципурата и лавракът, които са много популярни в съседна Гърция.

Поскъпване на рибата за празника в цялата страна не се очаква, прогнозират от бранша. Спекула е възможно да се наблюдава в по-малките населени места, където има едва един-два магазина. С наближаването на празника обаче Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масирани проверки за качеството на предлаганите продукти у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
У преди 3 години
Аз като видя цена 46лв/кг. риба, отивам в кварталската месарница и директно купувам 2кг агнешко-Нова Зеландия и 2-3-4кг свински врат с кост. Пече се на фурна и вечеряме без хляб и гарнитури. Риба има през цялата година. Дори лесни пари не е хубаво да се пилеят ей така! Има едно месо-японско телешко, хиляди$$/кг-отвратително, разни вина кисели по 1000ди лв-отвратително....и риба за 200лв-.....
12
4
 
1
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Най-вкусните риби за мен са две-дяволска риба и див лаврак. И двете ги взимам пресни за 10-12.5 ерво на кило в Холандия. От време на време си взимам и бял амур и според мен е по-малко мазен от шарана.
11
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 15Не се заблуждавай, че по това време ще вземеш постен шаран! Миришещ на тиня може но постен не. Природата му е такава, че есента трупа мазнини, за да може да презимува.Ако е много студено изпада в летаргия и не се храни и оцелява благодарение на натрупаните мазнини!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер, тва е щото ние в България си нямаме море
9
2
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Живичка пъстървичка- нашенска казваш. Заразена с какво ли не, хранена да не обясняваме с какво. Купувам САМО вносна риба или риба от рибарници на свои приятели, които гледат сьомгова пъстърва, сьомга и пъстърва. Иначе- само гръцка ципура, лаврак. Поне съм убеден, че е чиста и прясна. Личи си отдалече дали е прясна или не.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо е нужно български рапани да ходят в Америка,----------------------------------------------------------------По принцип съм съгласен с поста ти, обаче нищо против нямам да се ловят и изнасят рапани. Именно те унищожават черноморската мида и сега почти е невъзможно да намериш миди, а не беше толкова отдавна всеки ден събирахме там където имаше скали, камъни или по мостчетата на градските плажове във Варна. Сега рапани много, но лично на мен не ми харесват особено
7
4
 
1
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Не хранете капиталистите, които ви вкарват риба на няколко месеца. Всеки град си има платени водоеми за спортен риболов, които предлагат и прясна жива рибта. Купете си от там.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как така спекула ще е възможна само в малки населени места, моля "мозъците", родили този бисер, да го обяснят. Защото живея в София и с ръка на сърцето мога да кажа, че спекулата е в СКАНДАЛНИ мащаби за всички хранителни продукти, продавани в най-големите вериги. Зеленчуци, млечни и месни продукти, хляб, се изкупуват от производителите на цени в порядъка на няколоко стотинки за килограм. Надценката от веригите е не по-малка от 300%. Къде отиват тия пари? Няма начин да е от транспорт и склад.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Денонощно, милиони тонове товари пътуват на десетки хиляди километри. Изнасяме за Америка и Азия? Все едно нямат океани и морета там? Защо е нужно български рапани да ходят в Америка, и Американско говеждо да пътува насам... Побъркан, неспасяем свят. Иначе, вие сте виновни, че колата ви съсипва планетата. И кравите, понеже много *** метан. Да.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вода гази - жаден ходиМоре и реки има - внася рибаЩо е то?
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скумрия няма да хапна след - аварията вьв - аец фукушимаСега се гласят и да изливат маи - 100 000 тона силно радиоактивна вода в океана от охлаждането на ядренното гориво , четох скоро статия за това
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще направят ли ПСР тест на рибата отде да знам дали вируса не е във рибата яжте си я вносители.. Аз ще ида до някой язовир там винаги има рибари и продават или охраната на язовира продав.а Цените са нормални и рибата винаги е прясна.
1
2
 
12
 
! Отговори
s.todorova преди 3 години
Нищо ново не казвате. На нашето Черноморие, в сезон, масово се предлага замразена, вносна риба. Какво остава за зимата? :Д