Планът: Ваксината ще е първо за медици, полицаи, възрастните над 70

Обсъжда се страната ни да участва и в поръчка за осма ваксина
Обновена: 3 дек 2020 18:02 | 3 дек 2020 18:00, Веселина Йорданова
235
Планът: Ваксината ще е първо за медици, полицаи, възрастните над 70
Снимка: Правителствена пресслужба

Ваксини срещу коронавирус ще бъдат поставяни първо на лекарите, сестрите, санитарите, служителите на МВР на първа линия, както и хората над 70-годишна възраст. Това са таргетните групи, определени в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

Още по темата
На работно съвещание в Министерския съвет днес здравният министър Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представиха плана, а утре на правителствено заседание той ще бъде одобрен. Ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.

Веднага щом дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно, коментира премиерът Бойко Борисов.

Министър Ангелов информира, че продължава и работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини.

Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.

"Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините", каза пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб. Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства.

"Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат", категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона. "В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион", отбеляза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища.

В рамките на съвещанието на премиера бе докладвано още за строгата организация по снабдяването на здравната система с лични предпазни средства, с дезинфектанти и осигуряване на всички необходими медикаменти за лечението на коронавируса. Министър-председателят изиска да продължи доставката на необходимите количества спасителни медикаменти срещу новия вирус, включително с ремдесивир. Премиерът изтъкна, че лекарственият препарат е абсолютно безплатен за всеки български гражданин. Правителството осигури над 17 000 допълнителни опаковки на стойност близо 15 милиона лева.

"Така всеки доктор, който предпише ремдесивир, до пациента му ще достигат колкото флакони са нужни", категоричен бе Борисов. Той отбеляза колко важна за битката с COVID-19 e направената вчера доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който гарантира успешната терапия на заболелите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На много хора им трябва ваксина против бяс. Конкретизирам населението. Като гледам на протестите какво правят, чак ме изумяват.
160
0
 
12
 
! Отговори
до 161 преди 3 години
Ваксинират се само здрави хора. Ако си болен се чака да се излекуваш и след това се поставят ваксини (независимо какви са те)Но при Ковид е странното, че може да си болен и да не знаеш.Има много безсимптомни вирусоносители. Та ако един безсимптомен се ваксинира и развие симптомите 2 дни след ваксината-тогава логично погледнато ваксината е отишла зян. Тя няма да е ефективна или с други думи все едно не е сложена ваксина. Много е ново всичко и не знам дали на болен може да слагат ваксини за Ковид
159
19
 
9
 
! Отговори
до 156 преди 3 години
До 666слагам си всяка година от 10 насам и не съм боледувал он никакви грипове нито нещо ми имаслагам си също всичко възможно ваксини които са одобрени от ЕС, и се чуствам перфектно почти не ходя на лекари последните 20 г.ще си сложа и тази за ковид когато бъде одобренаа на антиваксарите ще кажа, вие сте ракът на съвременното общество, трябва такива като вас да лежат по затворите до живот, отговорнисте за смъртта и болестите на много хора последните 10 години
158
3
 
8
 
! Отговори
до 159 преди 3 години
До Никойне си го слагай на сърце, обикновенно по анонимните форуми пишат шепа платени драскачи, и 2-3 заблуденитаквиа като мен и теб са сигурно еднократни случаиБГ народ не е *** не ги чети тези пуммииинавсякъде се иска регистрация за да дадеш мнение и коментар, и да понесеш правната си отговорносттук и още 1-2 сайтчета са пуснали свободно да се ***, което е и незаконно дорине ги чети
157
1
 
5
 
! Отговори
не много правилно преди 3 години
пуснете първо на болните хора без значение възраст и длъжностточно те умират най-много от ковидаама като се има предвид в БГто какво е здравето на населението трябва 98% да попаднат в тази графа....
156
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аре чезни с мешник мухобойко
155
18
 
6
 
! Отговори
Никой преди 3 години
Като чета повечето коментари, ме обзема ужас каква масова простотия се е вкоренила в българския народ. Хора, вземете се образовайте първо, преди да четете фейк новини и да вярвате в конспиративни теории. Добре, че не правят тест за интелигентност на българите, че тогава щяхте да видите що е пандемия. Пълна трагедия!
154
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоталитарен диктатор
153
3
 
15
 
! Отговори
666 преди 3 години
Не слагайте никакви противогрипни ваксини!
152
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 153 Ти от**и какво искаш да се измисли?
151
4
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Управляващата шайка цяло лято раздаваше плажове, печелеше от туристическите PCR -ри, не подготви болниците за тази страшна епидемия. Не се направиха кабинети за изследване на подозрителни за Ковид 19, не се отвориха специални входове за такива болни, не оправиха кислородните инсталаци, не поръчаха по големи количества медикаменти и т.н...Сега бса се разбързали все едно руските ракети летят към България. Много е съмнителна тази бързина.....да не е за комиционни?
150
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ГЕРБ и приятели днес отхвърлиха предложението на БСП да се приеме в закон ,че ваксините са безплатни и доброволни ????Дали защото идеята бе на БСП Или някои мислят да поспечелят парички , или пък да са задължителни ...Както обикновено се случва , едно си говорят от ГЕРБ /Ангелов каза " ваксините ще са безплатни и доброволни "/ , а съвсем друго си правят И никога в интерес на хората
149
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината помагала при коронавирус, но имала и два осезаеми странични ефекта. Единият бил, че човекът на който е поставена поумнявал, а вторият по-лош, веднага спирал да краде и рушветчийства. Реално е неподходяща за герберасти и милиционери.
148
3
 
0
 
! Отговори
Свирепо настроение15 преди 3 години
И искаш ли да ти кажа истината - никога нямаше да ги хванете, защото имаха чадъри от едно друго място и основната им задача беше да тормозят тебе и да създадат условия за втори преврат и да подкокоросват към съпротива удобна на някого и единствения начин да ги "хванете" беше моя начин да ги "хванете". Плащай приятел! Не са за мене за цяло училище са!!!
147
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А аз няма да бързам и ще почакам до другата зима за да видя:а) дали ваксината предпазва от заразатаб) дали е безопасна.
146
0
 
1
 
! Отговори
Свирепо настроение14 преди 3 години
Значи, едни хора дето ги търсеха Интерпол, Гешев, МВР, МВнР аз ги "хванах" по моя си начин и искам пълен ремонт и реновация на местоработата си и top of the line equipment. К'во срам ли ви е ? Че и ДС и СОБТ и ГДБОП не можаха да ги хванат пък аз можах само с малко мислене ? Плащай приятел!!!!
145
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи планът е гениален. Старците са канарчетата в мината. Ако на тях им няма нищо, значи ваксината е поне в краткосрочен план безопасна.
144
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 142Омразата ти пумпал, трябва да е към управляващите, а не към нашите родители,малко умен екскремент!
143
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като ваксинират полицаите ще са безчовечни, не очаквайте нищо добро. За тях ще има програмиращи ваксини. Терора започва още преди Рождество.
142
2
 
9
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Тиквата, НОЩ, ОП и ГЕРБ първи и след година ако не дадат фира ще се ваксинираме и Ние.