Планът: Ваксината ще е първо за медици, полицаи, възрастните над 70

Обсъжда се страната ни да участва и в поръчка за осма ваксина
Обновена: 3 дек 2020 18:02 | 3 дек 2020 18:00, Веселина Йорданова
235
Планът: Ваксината ще е първо за медици, полицаи, възрастните над 70
Снимка: Правителствена пресслужба

Ваксини срещу коронавирус ще бъдат поставяни първо на лекарите, сестрите, санитарите, служителите на МВР на първа линия, както и хората над 70-годишна възраст. Това са таргетните групи, определени в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

Още по темата
На работно съвещание в Министерския съвет днес здравният министър Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представиха плана, а утре на правителствено заседание той ще бъде одобрен. Ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.

Веднага щом дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно, коментира премиерът Бойко Борисов.

Министър Ангелов информира, че продължава и работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини.

Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.

"Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините", каза пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб. Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства.

"Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат", категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона. "В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион", отбеляза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища.

В рамките на съвещанието на премиера бе докладвано още за строгата организация по снабдяването на здравната система с лични предпазни средства, с дезинфектанти и осигуряване на всички необходими медикаменти за лечението на коронавируса. Министър-председателят изиска да продължи доставката на необходимите количества спасителни медикаменти срещу новия вирус, включително с ремдесивир. Премиерът изтъкна, че лекарственият препарат е абсолютно безплатен за всеки български гражданин. Правителството осигури над 17 000 допълнителни опаковки на стойност близо 15 милиона лева.

"Така всеки доктор, който предпише ремдесивир, до пациента му ще достигат колкото флакони са нужни", категоричен бе Борисов. Той отбеляза колко важна за битката с COVID-19 e направената вчера доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който гарантира успешната терапия на заболелите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
0
 
! Отговори
Свирепо настроение13 преди 3 години
Значи, че Ветко и Божков бяха параноясали до степен на почти лудост и че беше нужно малко побутване на Ветко, а Божков действа бързо и кой бърза бърка къв ти е проблема. 2 прасета по-малко , 2 милиона в сметката честно заработени и с пръст не съм ги пипнал, ама нали да си имаш предвид и другото. Много време трябваше да ги профайлна тия двамата. Сега другия проблем е че другото не ти трябва да го знаеш. Заслужил съм си ги ... Другите неща не искаш да ги знаеш - не моеш да докажеш нищо ама си знай
140
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрахте ли защо забраняват празниците и семейните събирания? За да не може да видите промяната в близките си след като ги ваксинират ...ако са живи.
139
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се отървем от полицаи и дъртаци, това добре, но медиците??? Кой ще ни лекува после?
138
1
 
22
 
! Отговори
SS преди 3 години
Не може производителите да изпробват безплатно третата фаза от изпитанията на ваксината върху бг народа и то безплатно.Който иска доброволно да се ваксинира O'K.Толкова му е ума в главата.Но да се ваксинират старците по старческите домове ми изглежда доста зловещо.ПИТАМ? ЗАЩО НЕ СЕ ВАКСИНИРАТ НАЙ НАПРЕД,УПРАВЛЯВАЩИТЕ,ПАРЛАМЕНТА,ОБЩИНАРИТЕ ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ И ПОСЛЕ НАРОДА.НЕКА ДАДЪТ ЛИЧЕН ПРИМЕР.НА ПРИНЦИПА ДНЕС УМ -РИ ТИ,УТРЕ АЗ?
137
1
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 години
Не може производителите да изпробват безплатно третата фаза от изпитанията на ваксината върху бг народа и то безплатно.Който иска доброволно да се ваксинира O'K.Толкова му е ума в главата.Но да се ваксинират старците по старческите домове ми изглежда доста зловещо.ПИТАМ? ЗАЩО НЕ СЕ ВАКСИНИРАТ НАЙ НАПРЕД,УПРАВЛЯВАЩИТЕ,ПАРЛАМЕНТА,ОБЩИНАРИТЕ ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ И ПОСЛЕ НАРОДА.НЕКА ДАДЪТ ЛИЧЕН ПРИМЕР.НА ПРИНЦИПА ДНЕС *** ТИ,УТРЕ АЗ?
136
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 години
Не може производителите да изпробват безплатно третата фаза от изпитанията на ваксината върху бг народа и то безплатно.Който иска доброволно да се ваксинира O'K.Толкова му е ума в главата.Но да се ваксинират старците по старческите домове ми изглежда доста зловещо.ПИТАМ? ЗАЩО НЕ СЕ ВАКСИНИРАТ НАЙ НАПРЕД,УПРАВЛЯВАЩИТЕ,ПАРЛАМЕНТА,ОБЩИНАРИТЕ ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ И ПОСЛЕ НАРОДА.НЕКА ДАДЪТ ЛИЧЕН ПРИМЕР.НА ПРИНЦИПА ДНЕС *** ТИ,УТРЕ АЗ?
135
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пъзльо ,вземай пример от Обонго,Буш и Клинтън,вземай крадливата клика подлогани и първи се нареждайте за ваксиниране, Ама публично!
134
1
 
0
 
! Отговори
Свирепо настроение12 преди 3 години
Ветко Арабаджиев искаше да изцоца малко пари не знам за какво му бяха, но той като класическа козичка от тия на ЦРУ нема да тръгне да работи или нещо такова, а ще помоли "приятелите" си да му пратят малко. Аз подозирах къде са и Ветко и Божков от много време както и че си правят компания, от едно котило са, както и че Ветко ще си прочете статията дето нали е някъде ... Останалото е история ...
133
1
 
11
 
! Отговори
Jcjvuvjcic преди 3 години
Уж доброволна, пък план за ваксинации?!?!?
132
1
 
0
 
! Отговори
Свирепо настроение11 преди 3 години
Искаш да знаеш как го направих нали? Ще ти кажа нямаш проблем - ще ти кажа... И мойте приятели не помогнаха тук - сам го направих ... ти си нямаш на идея просто, но българската общественост може да иска да знае. Е сега ако Шиши не ме банне ще ви кажа как стана, но няма да ви кажа друго искаш ли сделка?
131
3
 
6
 
! Отговори
56г къркач на вино преди 3 години
Планът: Ваксината ще е първо за медици, полицаи, възрастните над 70.----Хубав план. Подържам.
130
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм антиваксър, хомео био пад, 5джи - то не ми пречи, Но ваксина за ковид отказвам да сложа... и няма да сложа, като се надявам фотуристичните предположения за нейната задължитвлност, да не се сбъднат...
129
2
 
16
 
! Отговори
Боце, преди 3 години
наборе, и ти си в рискова група. Я вземи да се боцнеш първо ти, а? Па подкарай под строй и целия си МС. Поцинкованата кофа да задължи всички депутати и опозицията даже. За Шишито осигурете 3-4 дози, според килата.Ваксинирайте си и челядта, пък чак тогава ми берете гайлето на мене.
128
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Бойко намери ваксина !!!!!! За крадците на кашкавал ваксина няма !
127
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама тази ваксина е толкаво сигурна,че първо ще ваксинират хора над 70 години.Защо ли!?Явно искат от фирмата пройзводител да се вият резултатите.Демек бойче ни превръща в опитни свинчета!
126
2
 
2
 
! Отговори
Свирепо настроение10 преди 3 години
Значи Тошо за тая работа дет я свърших щеше да ми връчи Стара Планина Първа степен с мечове, аз ти неща тенекиите искам напук на всички да не позволя едно училище на 40 години обучение за изкуства да го затъркат и да го направя едно от най-хубавите в страната, а не орел, ни рак, ни щука. Обясни ми какъв е магарешкия инат дето ви движи ще берем ядове ясно че вие ни от добро, ни от лошо разбирате, а само от зло!!!
125
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища"Я, кога ги направиха задължителни? Или това предстои? Аз си мислех, че ще са задължителни чак на следващата пандемия след 3 години, която ни готви Бил Гейтс?
124
2
 
2
 
! Отговори
Свирепо настроение 9 преди 3 години
В мене има към 40 билета за едно по-добро място - искаш да преговаряме, преговаряме ... значи аз си имам своите отговорности дето са ми дадени и задача която трябва да свърша и може да не ти хареса начина по който съм си заработил 2 милиона дето ония в Страсбург така и не ми отсъдиха да ми бъдат платени и аз ги заработих пак. Ако сте си правили някакви сметки без мене веднага два билета пропуснах да кажа, че имам още към 300 билета като свършат тия 40 ... за какво сега ще се пазариш?
123
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам като такъв Радетел на тия Ваксини,Борисов да вземе пример от бившите щатски президенти и да се нареди първи заедно със внуците си за ваксиниране публично!
122
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
17 хиляди допълнителни опаковки към още колко, за да се покрие за население около 5млн..? Моля? ББ верно, че закръгля все нагоре, ама къде са няколко дори стотин хиляди, къде са няколко милиона.