Проблеми и след старта на е-направления за PCR тестове

Общопрактикуващите лекари сигнализират за трудностите
3 дек 2020 12:51, Ния Христова
8
Проблеми и след старта на е-направления за PCR тестове
Снимка: Pixabay

"Все още не мога да издавам електронно направление, тъй като имаме софтуерен проблем. Той не засяга само мен, а 80% от колегите", обяви в ефира на Нова ТВ общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

До преди един ден програмата в нейния кабинет не е работила. През това време тя е издала направление за осем PCR теста, от които всичките са излезли положителни.
 
"Много дълго време трябваше да убеждаваме системата, че трябва да издаваме направления за PCR тест. После трябваше да убеждаваме, че те трябва да са електронни. Избутахме и този камък. Сега трябва да се борим с фирмите, разработчици на софтуерни продукти, за това, че издаването трябва да става лесно и бързо", сподели Николова.
 
Общопрактикуващите лекари срещат проблем и с невъзможността за издаване на електронно направление за рентген и кръвен тест.
Още по темата
 
"Не знам каква е разлика. Когато ми се обади господин еди-кой-си и ми каже, че пети ден има висока температура и симптоми, които ме притесняват и насочват към това, че има пневмония, аз трябва да му издам хартиено направление за рентген. Трябва обаче някой друг да дойде и да го вземе, тъй като пациентът е под карантина. Същата е ситуацията с направлението за кръвен тест. За PCR тест не е нужно да идва при мен, но за рентген и кръвен тест трябва", обясни Николова.
 
д-р Николова е на мнение, че проблемът е чисто технически, но нещата стават бавно. Общопрактикуващите лекари настояват и за електронни рецепти, което ще улесни много както тях, така и пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който се занимава със софтуер знае че нещата не стават за един ден или една седмица. МЗ беше частично готово към 6 ноември, след това 3 седмици отстраняваха свои грешки, за фирмите разработчици останаха 7 дни. Тъй-като се използва и електронен подпис в редица случаи той създава проблеми с това че не може да се стикова със различните ОС на ОПЛ и е необходимо доста време за да се отстранят чисто софтуерни проблеми независещи от самите софтуерни фирми разработчици на софтуер за ОПЛ.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемията е зло с две лица.Положителното е,че даде тласък на електронния свят Учене,изпити,конференции, рецепти, талони, пазаруване.В резултат много свободно време за хората.Свободно придвижване.Досега хората, които ползват рецептурни книжки не можеха да пътуват в дните, когато се издава рецептата им. Ето че проблемът се реши за месец- дваДецата пътуващи до другия град да учат, сега ще учат от къщи и ще помагат на родителите си, вместо да са в тежест на семейния бюджет и да стават хаймани
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След това и електронни рецепти за хронично болните, които да се изпращат директно в аптеката, както е в Англия.
5
2
 
7
 
! Отговори
защо преди 3 години
Февруари 2017г. - "Стойността на проекта е 12 млн. лева, от които 10 200 000 лв. са финансиране от Европейския социален фонд", след това още 4 милиона и сега още 2 милиона, и лекарите не могат да ползват нищо. Идва ден ЕС да пита за парите. Кой ще плаща е ясно, но къде да парите?
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че повечето лекари са възрастни и компютрите ги ползват за пишеща машина.Нищо старо не забравят и нищо ново не научават.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахаааа "Много дълго време трябваше да убеждаваме системата" ами ... Такава ни е системата пълна с калинки, бръмбари и стоножки, за да тръгне трябва мъничък подкуп във вид на листенца А4 формат, месце за сандвич или кафенце. Бабите в "ИО" така са свикнали и няма друг начин да се раздвижат.
2
3
 
10
 
! Отговори
има ли преди 3 години
че то има ли нещо направено от некадърниците от ГЕРБ което да няма проблеми?
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Информационно обслужване" АД, изградило системата, източва пари по проекти от държавните инститиции, а систиметие, които прави са пълен