Радев: Планът за възстановяване да не е средство за усвояване

Според президента основното е да се смени моделът на управление
Обновена: 3 дек 2020 16:23 | 3 дек 2020 16:23, Веселина Йорданова
307
Радев: Планът за възстановяване да не е средство за усвояване
Снимка: БГНЕС

Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. Това каза президентът Румен Радев при представянето на предложенията на президентството по проекта на правителството.

Още по темата
По думите му този план е огромна възможност за модернизацията на България, не само в икономиката, но в цялостната обществена система, в развитието на човешкия капитал, в преодоляването на стратегически за страната ни предизвикателства.

Президентът посочи, че няма да прави анализ на проекта на плана, защото споделя изказаните в общественото обсъждане както положителни оценки, така и критики. Румен Радев посочи, че в обществото ни има амбиция и капацитет този план да бъде реален двигател на възстановяването и прогресивното развитие на България, но в същото време, по думите му, тази гражданска амбиция и отговорност се сблъска с наложената информационна и времева рамка.

Не само липсва достатъчно информация и конкретика, но сроковете за обществено обсъждане бяха изключително кратки, отбеляза държавният глава. Като посочи, че общественото обсъждане по плана приключи на 29 ноември, а той ще бъде внесен окончателно в ЕК на 30 април следващата година, Радев каза, че в този период правителството тепърва ще разработва важните конкретни проекти, ще има възможност да ги сменя, изменя и това ще става извън общественото обсъждане.

При такова развитие на ситуацията е ясно, че правителството ще наложи изцяло негови проекти, каза президентът. Затова Радев каза, че е решил в президентството да подходят по друг начин - не да представят поредното становище, а да внесат конкретни проекти към този план, предаде БТА.

Каквито социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление, докато не засилим гражданския контрол върху работата на правителството, докато не установим ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност в неговата работа, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите както с национални, така и с европейски средства, каза президентът.

Той заяви, че процесите и силната гражданска енергия от лятото му дават основание да вярва, че към 2023 година когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, ще сме успели да променим и да въведем съответните конституционни, законови и организационни промени в тази насока. Затова и предложенията на президентството за модернизация на България за прозрачно и ефективно управление са стъпка в тази посока, каза Радев.

Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено, в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове, каза още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари