Радев: Планът за възстановяване да не е средство за усвояване

Според президента основното е да се смени моделът на управление
Обновена: 3 дек 2020 16:23 | 3 дек 2020 16:23, Веселина Йорданова
307
Радев: Планът за възстановяване да не е средство за усвояване
Снимка: БГНЕС

Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. Това каза президентът Румен Радев при представянето на предложенията на президентството по проекта на правителството.

Още по темата
По думите му този план е огромна възможност за модернизацията на България, не само в икономиката, но в цялостната обществена система, в развитието на човешкия капитал, в преодоляването на стратегически за страната ни предизвикателства.

Президентът посочи, че няма да прави анализ на проекта на плана, защото споделя изказаните в общественото обсъждане както положителни оценки, така и критики. Румен Радев посочи, че в обществото ни има амбиция и капацитет този план да бъде реален двигател на възстановяването и прогресивното развитие на България, но в същото време, по думите му, тази гражданска амбиция и отговорност се сблъска с наложената информационна и времева рамка.

Не само липсва достатъчно информация и конкретика, но сроковете за обществено обсъждане бяха изключително кратки, отбеляза държавният глава. Като посочи, че общественото обсъждане по плана приключи на 29 ноември, а той ще бъде внесен окончателно в ЕК на 30 април следващата година, Радев каза, че в този период правителството тепърва ще разработва важните конкретни проекти, ще има възможност да ги сменя, изменя и това ще става извън общественото обсъждане.

При такова развитие на ситуацията е ясно, че правителството ще наложи изцяло негови проекти, каза президентът. Затова Радев каза, че е решил в президентството да подходят по друг начин - не да представят поредното становище, а да внесат конкретни проекти към този план, предаде БТА.

Каквито социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление, докато не засилим гражданския контрол върху работата на правителството, докато не установим ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност в неговата работа, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите както с национални, така и с европейски средства, каза президентът.

Той заяви, че процесите и силната гражданска енергия от лятото му дават основание да вярва, че към 2023 година когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, ще сме успели да променим и да въведем съответните конституционни, законови и организационни промени в тази насока. Затова и предложенията на президентството за модернизация на България за прозрачно и ефективно управление са стъпка в тази посока, каза Радев.

Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено, в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове, каза още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите и тиквите са навсякъде, даже и в този сайт! Едно е сигурно обаче - обикновените *** дето си изкарват парите с злословене по Президента скоро време ще се обърнат на 180 градуса.Но ще им се наложи да си търсят истинска работа!
217
26
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До просто да попитамами това ви внушават..той не е вадил никой,хората излязоха спонтанно...Президентството е институция...символ на моята Държава,Свобода...и мафиотчета,неграмотни полицайчета..самозабравили се,отнемащи Свободата ни...Държавноста ни...има ни 1400 години...гРоб върви против Народа ни...империи сме затривали...та някакви новобогаташи ли??? идваме за вас,децата и внуците ви,Бог да пази България от БГ политици!!!обслужващи шепа олигарси
216
6
 
30
 
! Отговори
просто да попитам преди 3 години
Е, генерала като извади мутрите на улицата какво направиха? И те го видяха колко струва и се разотидоха. Сега остана генерал без мутри.
215
6
 
27
 
! Отговори
хайде пътеката преди 3 години
Разединителя на нацията да си смени стила и матодите защото те предизвикват отвръщение у редовия гражданин. Рибата се вмирисва откъм главата. Вече четри години трябва да търпим това недоразумение. Време е да си ходи.
214
11
 
5
 
! Отговори
Мая от Костинброд преди 3 години
Другарю Радев, най-важното в момента е да се купят машини за гласуване, защото както и вие сам казахте, без тях не може да се промени К,онституцията !
213
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е президента. ГЕРБ са основно престъпници и той го знае. Все пак като президент, получава информация от различните служби. Информация, която не стига до по голямата част от населението на страната.
212
6
 
32
 
! Отговори
Туй преди 3 години
Туй юмруче дето Фигутантът го извади -да вземе да си го завре отзад.Хората го разбраха що за стока е и се разотидоха,сега няма никакви балъци да му уйдисват на безмозъчните идеи.
211
5
 
29
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
ФигурантинътДа си смени модела на управление.Новият модел-чемодан, вакзал Масква.
210
5
 
32
 
! Отговори
КНСБ преди 3 години
Да,трябва да има нов модел на управление и той е да се смени ... нищопрацещият и неп рекъснато плещещ неадекватни приказки т.н. президент.Това е положението !
209
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РР беше Румен Радев ветото. Сега от месеци вече е Румен Радев Пауър пойнта :D Днес е представил трагикомедия чрез презентацийка на най- любимото му пауър пойнтче. Щял да следи българите с дронове. Цирк :D
208
5
 
29
 
! Отговори
Стиви преди 3 години
Радеф, много си некадърен.Пълен провал като командир,баща и политик.
207
4
 
32
 
! Отговори
хахахахаха преди 3 години
Е, как нищо да не е правил цял мандат? Пречеше на всичко разумно, което виждаше. Това си е той - вредител, като една мишка или ***. *** офицерин.
206
5
 
34
 
! Отговори
ноятс преди 3 години
Едно не може да МУ(нчо) се отрече - последователен е - пак нищо не каза, щото толкова може!
205
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чичко Импичко пусна импичковците да мрънкат против Генерала!
204
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мунчото да слуша Президента за да няма после проблеми...
203
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПАРИТЕ СА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НЕ ЗА КРАДЕНЕ И КУПУВАНЕ НА ИЗБОРИ!
202
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя юмрук дето Президента го завря на мафията отзад ги кара да вият
201
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бате Куку е пуснал кукувиците да кукат против Президента
200
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анономенМУТРИ, КОГАТО ВИ ГОВОРИ УМЕН ЧОВЕК КАТО ПРЕЗИДЕНТА СТОИТЕ МИРНО И СИ ЗАПИСВАТЕ
199
18
 
8
 
! Отговори
Радееев радеев... преди 3 години
50 милиарда Евро фонд за България, една част ще влязат в партийната каса на ГЕРБ.Много ясно че ще се усвоява. Без усвояване тези пари изобщо няма да ни ги дадат.Хората искат да разработим програми, и да усвояваме парите за да си стимулираме икономиката. Все някой трябва да спечели от това. Да не мислите че фирмите ще работят за тоя дето дуаа? Или пък мислите че ГЕРБ ще се откажат от възможността да затвърдят управлението и да подсилят партийните каси. Това е възможност един път на 30 години