Радев: Планът за възстановяване да не е средство за усвояване

Според президента основното е да се смени моделът на управление
Обновена: 3 дек 2020 16:23 | 3 дек 2020 16:23, Веселина Йорданова
307
Радев: Планът за възстановяване да не е средство за усвояване
Снимка: БГНЕС

Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. Това каза президентът Румен Радев при представянето на предложенията на президентството по проекта на правителството.

Още по темата
По думите му този план е огромна възможност за модернизацията на България, не само в икономиката, но в цялостната обществена система, в развитието на човешкия капитал, в преодоляването на стратегически за страната ни предизвикателства.

Президентът посочи, че няма да прави анализ на проекта на плана, защото споделя изказаните в общественото обсъждане както положителни оценки, така и критики. Румен Радев посочи, че в обществото ни има амбиция и капацитет този план да бъде реален двигател на възстановяването и прогресивното развитие на България, но в същото време, по думите му, тази гражданска амбиция и отговорност се сблъска с наложената информационна и времева рамка.

Не само липсва достатъчно информация и конкретика, но сроковете за обществено обсъждане бяха изключително кратки, отбеляза държавният глава. Като посочи, че общественото обсъждане по плана приключи на 29 ноември, а той ще бъде внесен окончателно в ЕК на 30 април следващата година, Радев каза, че в този период правителството тепърва ще разработва важните конкретни проекти, ще има възможност да ги сменя, изменя и това ще става извън общественото обсъждане.

При такова развитие на ситуацията е ясно, че правителството ще наложи изцяло негови проекти, каза президентът. Затова Радев каза, че е решил в президентството да подходят по друг начин - не да представят поредното становище, а да внесат конкретни проекти към този план, предаде БТА.

Каквито социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление, докато не засилим гражданския контрол върху работата на правителството, докато не установим ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност в неговата работа, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите както с национални, така и с европейски средства, каза президентът.

Той заяви, че процесите и силната гражданска енергия от лятото му дават основание да вярва, че към 2023 година когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, ще сме успели да променим и да въведем съответните конституционни, законови и организационни промени в тази насока. Затова и предложенията на президентството за модернизация на България за прозрачно и ефективно управление са стъпка в тази посока, каза Радев.

Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено, в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове, каза още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
4
 
29
 
! Отговори
анономен преди 3 години
Тоя да вземе да се навре под полата на жена си. И без това по-далеч от там не ходи)))))))))))))
197
7
 
5
 
! Отговори
анономен преди 3 години
*** на д-р Радев да мълчат!!!!
196
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАко ги питаш са много 2 милиона направо хахаха ТО НЕМА ТОЛКОВА КУКУВИЦИ В ТАЯ ДЪРЖАВА БЕ КУКУ
195
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербаджиите гласуваха за него пък сега не им харесвал... да си бяхте гласували за Цачева, хайде по-кротко и чухте какво ви каза: ПАРИТЕ СА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, НЕ ЗА УСВОЯВАНЕ.
194
5
 
37
 
! Отговори
нищоправещият преди 3 години
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!
193
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимно 203Много ли сте?
192
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това се води президентХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
191
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бате Куку е пуснал кукувиците да кукат против Президента
190
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 191ПЛАНЪТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НЕ Е СРЕДСТВО ЗА УСВОЯВАНЕ. НЕ МРЪНКАЙТЕ ПРАВ Е ПРЕЗИДЕНТА.
189
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя е за освидетелстване!
188
2
 
30
 
! Отговори
До 191 преди 3 години
,,Деса...,,Деса го е ритнала вече.Нали го хвана в издънка.Ама кой му е виновен,като се поведе по акъла на Карбовски.
187
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като го гледам тоя и направо се радвам,че премахнаха задължителната военна служба.Представям си какво им е било на младежите три години непрекъснато да слушат такива всезнайковци.Ние само по Нова Година го слушаме за пет минути и съжаляваме за пропуснатите мигове от живота, а три цели години и то денонощно- нямам представа.Не се издържа толкова простотия. Не.
186
2
 
21
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 3 години
Навремето казваха че социализма може да надмине капитализма, но не го прави, защото не иска да ни видят голите ***. Сага, както и преди, комунистите не искат да вземат властта, защото си им е добре да приказват на аба, и да си вземат депутатските заплати. Защото иначе ще грабят година две и после ще трябва да емигрират . . . а живота на емигранта е скъп и несигурен.
185
0
 
33
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Много слабо изказване. Друг модел, добре. Сега си напрягаме слуха да чуем какъв ще е другия модел за който бленува пРезидента. Разбираме че няма да има строителство. Няма да има енергийна ефективност чрез саниране на стари сгради, няма да купува Ф16 вероятно. Вече четвърта година не можем да чуем какви са неговите предложения. Може би се надява да отлага до следващия мандат или какво?
184
1
 
29
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
СЪД, ЗАТВОР, БЕ..СИ.ЛО ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДАТЕЛ РУНДЮ ГУМЕН ГАДЕВ !!!!!!!!!!
183
1
 
37
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
Дрън-дрън, едни и същи глу.пости ръси този кух *** от години.
182
2
 
36
 
! Отговори
смях в залата преди 3 години
Тази шушумига уж щеше да прави военен преврат, ама генералите му казаха че не върви. Сега сънува втори мандат. Не че ще му мине номера, ама да си помечтае . . .
181
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано за Нова година Турския авер да се постарае, че от Бойко само омраза и плюване..
180
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смяна на модела догодина - Бойко комуниста в опозиция и чао...
179
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано за новогодишната нощ ИМА радостно настроение! ДЕСА ДА СЕ постарае! САМО ОМРАЗА и плюене!