Радев: Планът за възстановяване да не е средство за усвояване

Според президента основното е да се смени моделът на управление
Обновена: 3 дек 2020 16:23 | 3 дек 2020 16:23, Веселина Йорданова
307
Радев: Планът за възстановяване да не е средство за усвояване
Снимка: БГНЕС

Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. Това каза президентът Румен Радев при представянето на предложенията на президентството по проекта на правителството.

Още по темата
По думите му този план е огромна възможност за модернизацията на България, не само в икономиката, но в цялостната обществена система, в развитието на човешкия капитал, в преодоляването на стратегически за страната ни предизвикателства.

Президентът посочи, че няма да прави анализ на проекта на плана, защото споделя изказаните в общественото обсъждане както положителни оценки, така и критики. Румен Радев посочи, че в обществото ни има амбиция и капацитет този план да бъде реален двигател на възстановяването и прогресивното развитие на България, но в същото време, по думите му, тази гражданска амбиция и отговорност се сблъска с наложената информационна и времева рамка.

Не само липсва достатъчно информация и конкретика, но сроковете за обществено обсъждане бяха изключително кратки, отбеляза държавният глава. Като посочи, че общественото обсъждане по плана приключи на 29 ноември, а той ще бъде внесен окончателно в ЕК на 30 април следващата година, Радев каза, че в този период правителството тепърва ще разработва важните конкретни проекти, ще има възможност да ги сменя, изменя и това ще става извън общественото обсъждане.

При такова развитие на ситуацията е ясно, че правителството ще наложи изцяло негови проекти, каза президентът. Затова Радев каза, че е решил в президентството да подходят по друг начин - не да представят поредното становище, а да внесат конкретни проекти към този план, предаде БТА.

Каквито социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление, докато не засилим гражданския контрол върху работата на правителството, докато не установим ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност в неговата работа, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите както с национални, така и с европейски средства, каза президентът.

Той заяви, че процесите и силната гражданска енергия от лятото му дават основание да вярва, че към 2023 година когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, ще сме успели да променим и да въведем съответните конституционни, законови и организационни промени в тази насока. Затова и предложенията на президентството за модернизация на България за прозрачно и ефективно управление са стъпка в тази посока, каза Радев.

Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено, в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове, каза още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРадев ще има втори мандат! Всички социологически проучвания го показаха. Може да помилва бившия премиер ако поиска..
157
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Идва Пролет и ЕсенНапролет Борисов си отива, после идва Радев 2...
156
2
 
24
 
! Отговори
Идва Пролет и Есен преди 3 години
Напролет кабинет Борисов 4 , а наесен нов Президент а старият в затвора !
155
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 160 - ще има мандат в затвора това вече е сигурно - всички социологически агенции го казаха...
154
0
 
24
 
! Отговори
Май са го скастрили преди 3 години
Много се е снишил нещо Фигурантът , няма вдигнато юмруче, няма опит за метеж .......
153
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев ще има втори мандат.
152
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Борисов 4Хайде че напролет Борисов 4 - като Марешки хахахаха
151
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаМУТРАТА Е ЗА ЗАТВОРА...
150
5
 
12
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен 153Защото не "мутрата" е за затвора. явно!
149
2
 
24
 
! Отговори
Борисов 4 преди 3 години
Хайде, че напролет идва кабинет Борисов 4 !
148
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ДОКАЗА ЧЕ БОЙКО Е КОРУМПИРАН... АКО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НЕ БЕШЕ ИЗБРАН ПО СТАЛИНСКИ ЗАКОН ВЕЧЕ ЩЕШЕ ДА Е ОБВИНЯЕМ..
147
2
 
14
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен 152Европейският Парламент не е доказал, че Борисов е престъпник! Докажи го и аз ще ти докажа, че лъжеш най-безсрамно!
146
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо говорителят на Мафията Мутрата не е в затвора? Браво на Президента!
145
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ГО ДОКАЗА
144
2
 
13
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен146Съмнявам се, че не сте тръгнали да правите ТКЗС, БСП! Вие нямате мозък за политиката - правите от политическа простотия, по-голяма политическа простотия...Докажете, че Борисов е престъпник! Лесно е да се говорят празни приказки, но истината е, че ако наистина искаме промяна БСП трябва да се махне от политиката - ние ви вярвахме и ни е много трудно да приемем, че сме вярвали на такива негодници, но ИСТИНАТА е една и ТЯ работи!..НО.Един ден ще го приемем и по-добре тогава да ви няма
143
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо говорителя на мафията ,този жалък фигурант не е в затвора????
142
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВАНДАЛИТЕ СТЕ САМО ВИЕ КОРУМПИРАНИТЕ МУТРИ!МУТРИ ВЪН, ДОЛУ КОРУПЦИЯТА!
141
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Смяна на модела на управление означава да се смени демокрацията с нещо друго''..................убеден съм, че не това е имал в предвид Радев, Диана ... :)Противно на общото мнение, Радев е демократ и дори не е русофил ... просто има предвид борба с корупциятас това не оправдавам подстрекаването на вандалите, което той направи в един момент под въздействието на емоциите
140
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е тръгнал да прави ТКЗС. Иска се оставката на правителството, Борисов поради корупция! Замесени в схемата Пеевски и прокуратурата! Ясно и точно! Ако искате промяна НЕ ГЛАСУВАИТЕ ЗА ГЕРБ!
139
2
 
14
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен143Радев в нищо не е прав, защото моделът на управление не е корупция! Корупцията съществува във всеки модел на управление - това е неспазване на законите! Смяна на модела на управление означава да се смени демокрацията с нещо друго, но всичко друго извън демокравията е насилие, диктатура...