В какви капани може да паднем при покупката на риба?

Шаранът – бестселър за трапезата на Никулден и през 2020
Обновена: 4 дек 2020 10:11 | 3 дек 2020 15:16, Александър Попов
12
В какви капани може да паднем при покупката на риба?
Снимка: архив

Обратното броене до Никулден започна, а властелин на трапезата в повечето български домове и тази година ще бъде шаранът. Сьомга филе, ципура, скумрия и лаврак завършват в ТОП 5 на най-продаваните артикули за празника в една от веригите супермаркети, която в седмицата преди 6 декември традиционно утроява оборота си за риба.

Очаква се сега той да бъде дори по-висок заради затегнатите пандемични мерки, които будят въпросителни у хората за хигиената и съхранението на рибата на открити пазари и тържища.

"Опасно е дотолкова, че не се знае произхода на рибата, къде е отглеждана, кой е и доставчика и не на последно място, 100% се нарушава температурният режим на съхранение. Важно е температурния режим да не се прекъсва от приема до продажбата към крайния клиент", сподели за Dnes.bg Евгени Зарков, мърчандайзер за рибите във вeригата.

Когато търсим своя улов за Никулден по пазари и тържища е добре да се научим да разпознаваме рибите, за да не ни продадат по-евтина за по-скъпа.

Един от редовните капани в тази схема е да се сдобиете с толстолоб филе за амур филе – двете риби си приличат, но амур е в пъти по-висок клас. Толстолобът може да попадне в мрежите ви с надценка от поне 10 лв., ако ви е представен като амур на сергията. Аналогичен е случая със сьомговата пъстърва, която обикновено попада в чиниите na по-невнимателните от нас на цената на сьомга филе.

Как да различим прясната риба за празника от престоялата?

"Прясната риба трябва да е с бистри очи, да не е с подут корем. Хрилете трябва да са розови, на нечистените риби люспите да лъщят. При натискане с пръст вдлъбнатината на очната ябълка трябва да изчезва бързо", съветва Зарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: никулденриба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен е важно да не е скумрия обогатена с уран от краибрежието на - аец . Фукушима
8
2
 
0
 
! Отговори
Фани Мъ преди 3 години
Абе скоро не бяха писали за рибата по магазините,да не идва Никулден скоро? Питам защото ако е скоро,статията е платена и няма нищо общо с новините по света и у нас.Ефтинджос сте всичките.
7
2
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
До ПавелТе мандраджиите и други работи правиха със хубавите селски моми, късно през нощта.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До баба мара-------------------------------------А преди 30 г.пак бяхме в капана на комунизма,ама ти беше млада и хубава и те сайдисваха,така че не се усещаше.
5
0
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Нали се заканваха, че ще правят проверки преди Никулден ?!Или по стара българска традиция от памтивека, приказки много, резултат - същия !
4
3
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
До GochoВ Китай правилните комунисти прщат крадливите в Трудови лагери.Нали знаете .. ?!А много крадливите комунисти ги ликвидират в Китай !!
3
6
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
ние сме в капан от 30 години какво ли не ядохме и пихме сега един шаран лищ е ни се опре наи големият капан идва с ваксините които оцелее ще разказва
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скумрия нечистена ще си купя.
1
12
 
11
 
! Отговори
Gocho преди 3 години
Търговците да пазят рибата по сергиите! Че комуниста обича да краде както кашкавал, така и прясна риба!!!!!!