В психиатричните болници: Тормоз, връзване, кражби...

През годините уволних 60 санитари за лошо отношение, твърди директор
3 дек 2020 10:35,
11
В психиатричните болници: Тормоз, връзване, кражби...
Снимка: БГНЕС

За 22 години в тази сфера съм уволнила над 60 души, предимно санитари, за лошо отношение към пациентите. Това каза д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" пред bTV.

"Пациентите са се оплаквали от малтретиране, физическо, психическо. Кражба на цигари, на пари – такива грозни неща, които са недопустими спрямо когото и да било, особено към хора, които са в по-слаба позиция", сподели още тя. Тя винаги предупреждавала персонала, че вярва на пациентите.

Още по темата

По думите й заключенията на доклада на Съвета на Европа за българските психиатрии са стряскащи и би трябвало всички да се стреснем като общество. Преди ден излезе доклад на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа след проверка в български психиатрични болници и домове за социални грижи през август. Експертите констатираха лошо отношение, недостиг на персонал и оплаквания от психично болни пациенти, че са бити и връзвани.

"Тези проблеми ги знаем. Българската психиатрична асоциация къде е в този процес? Кога застана с лице, име, какво да направим и как. И преди докладите не бяха никак розови. Де факто са се променили само болничните условия. Дограми и плочки не лекуват, лекуват хората", обясни още д-р Гълъбова.

Тя се оплака от недостиг на персонал, като уточни, че в ръководената от нея болница болните не се бият, но се използва т.нар. "фиксация". "При нас постъпват пациенти с много тежки психомоторни възбуди и в това състояние те биха могли да са опасни или за себе си, или за другите пациенти. Фиксирането обаче е с колан. Проблемът опира до липсата на персонал. Фиксирането се прави от 5 човека – по един за всеки крайник и един за главата. В нито едно от нашите отделения, и при колегите знам, че е същото, няма едновременно 5 човека на работа като персонал", каза още тя.
И обясни, че не може да назначи повече хора, защото  са по щатно разписание, което винаги се утвърждава от министъра на здравеопазването. "12-те държавни психиатрични болници не са търговски дружества, нямат отношения към НЗОК. Психиатрията няма клинични пътеки", обясни д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то така се ПРАВИ-22 години "управляваш"дадена институция и за всички неуредици и провали през годините гониш чистачките и санитарите,обаче ти вина нямаш никаква,на това се вика страхотно"управление"
5
3
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
не си виждал преди 89-та какво е било по психиатриите, дечко-------- Като знам какво беше навънка, само мога да се досещам какво е било по психиатриите. Но също така съм убеден, че манталитета на персонала не е мръднал от онова време. А няма и как - пораженията са на генетично ниво.
4
3
 
8
 
! Отговори
КОЛЬО НАЗДРАВЕ преди 3 години
БЛАГОДАРЯ НА ЛЕКАРИТЕ , МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И САНИТАРИ ЗА ТЯХНИЯТ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ ВРЪЩАТЕ ХОРАТА КЪМ НОРМАЛЕН ЖИВОТ! !!БЛАГОДАРЯОЩЕ ВЕДНЪЖ
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АНТИЗащото не си виждал преди 89-та какво е било по психиатриите, дечко.
2
2
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Този ужас + бой с пръчки -> резултат от реформите за европейски капитализъм.
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами явно за 22 години е трябвало теб да уволнят поне пет пъти!