Ваксините срещу COVID-19: Как да изберем, как действат, траен ли е имунитетът...

Здравната комисия в НС гласува да купим ваксини на AstraZeneka, Pfizer, Sanofi
Обновена: 3 дек 2020 07:02 | 3 дек 2020 07:00, Анисия Иванова
101
Ваксините срещу COVID-19: Как да изберем, как действат, траен ли е имунитетът...
Снимка: БГНЕС

Имунизацията срещу COVID-19 ще е по желание. Всеки ще може да си избере ваксина, обяви здравният министър Костадин Ангелов. Първоначално обаче ще се внесе една ваксина. Очаква се това да е препаратът на Pfizer, за който до края на седмицата ще бъдат осигурени 4 хладилника, тъй като се съхранява при -75 градуса. Следователно, преди Нова година или в първите дни на 2021 г. няма да можем да избираме. Това ще стане възможно, след като бъде регистрирана и внесена в страната ни поне още една ваксина. Вчера здравната комисия в парламента гласува да купим ваксини поне на три фирми - AstraZeneka, Pfizer, Sanofi и евентуално на Janssen. Тъй като данните за ваксините са твърде оскъдни предстои ни избор на сляпо, коментираха експерти.

Ето част от отговорите относно избора и ефективността на ваксините, дадени пред "Труд" от доц. Александър Симидчиев и проф. Андрей Чорбанов от БАН.

Как действат ваксините

Ваксините срещу COVID-19 са изградени върху 4 платформи, което означава, че чрез четири механизма въвеждаме препарата, който ще предизвика имунен отговор.

Още по темата

1. Ваксината на AstraZeneka вкарва парченце генетична информация (РНК) в нашия организъм. Вкарва го в аденовирусен вектор - това е вирус, който не се размножава в нашето тяло, но влиза в клетките така, както вирусите ни заразяват. Аденовирусният вектор вкарва малкото парченце генетична информация в нашето тяло. Руската ваксина Спутник 5, която не е разрешена в ЕС, е направена на същия принцип, но е с други по-различни щамове на аденовирус.

2. При ваксините на Pfizer, Sanofi и Moderna (и двете са пазят при -70 градуса) същото това парченце РНК е обвито в една липидна обвивка. Когато тази частица влезе в клетката, започва да се синтезира белтък, който предизвиква имунния отговор. Т. е. механизмът, по който се образува имунният отговор, практически е както при ваксината на AstraZeneka - РНК-то, което се въвежда в организма, е практически едно и също. Става въпрос за матрично РНК, което предизвиква създаването на белтък на спайк протеина (белтъкът от повърхността на вируса, който разпознава клетъчния рецептор), но начинът на въвеждане е различен - в единия случай е аденовирус, а в другия случай е липидна наночастица. Лошото на тези ваксини е, че съдържат цели големи белтъци - могат да предизвикат положителен, но могат да предизвикат отрицателен отговор.

3. При китайските ваксини вирусът на SARS-CoV-2 се инактивира (така не може да предизвика болест), за да не може да се дели и се въвежда в организма, за да предизвика имунна реакция.

4. Директно се използва белтъкът на спайк протеина, който предизвиква имунен отговор. Другите ваксини разчитат на генетичен материал, който да създаде белтък вътре в нашето тяло, а четвъртата платформа разчита на директен имунен отговор.

Как да изберем ваксина?

За момента има информация за ефикасността на няколко ваксини. Тя се измерва с това колко хора от изследваните са получили имунитет. Казано бе, че едни ваксини предизвикват имунитет на 70%, а други при 90%. При хората и от едната, и от другата извадка ваксините предизвикват 100% неболедуване. Т. е. от гледна точка на индивида може да е много важно дали трябва да чака да му донесат ваксина при много ниска температура, или в хладилника на общопрактикуващия ни лекар да има готова ваксина, която да ни бъде направена. За момента няма сравнителна таблица по показателите, на която да се направи избор.

Защо няма нито една жива ваксина срещу COVID-19?

Живите ваксини за вирусни инфекции за нежелателни. Причината е, че съществува сериозен риск. Живата ваксина се прави със самия вирус, с намалена ефективност. Ако ние въведем жив коронавирус в организма, е все едно дали ще ваксинираме, или ще боледуваме. Когато живият коронавирус влезе в организма, той предизвиква заболяване, а след това имунитет. Намалена вирулентност обикновено се прилага при бактериални ваксини. Такава например е туберкулозната ваксина - БЦЖ. Използва се щам от бактерия, който съдържа нещата, които предизвикват имунитет, но не предизвиква туберкулоза.

Какъв имунитет създават ваксините?

Идеята е имунитетът да е траен. Въпросният имунитет се създава към нещото, което е трайно и непроменливо на вируса и то е спайк протеинът. Той е на мястото, където вирусът се залавя за нашите клетки. На това място вирусът не мутира. Ако ние изработим антитела към него, дори и варианти, които са малко по-различни, пак ще бъдат прихванати от антителата, които са към спайк протеина. Очаква се ваксините да изградят траен имунен отговор. При една от ваксините вече е установено, че на 14 ден има клетъчен имунитет. Самият факт, че се създава клетъчен имунитет означава, че имаме паметови клетки, които в дълъг период напред ще предпазват нашия организъм.

След ваксина изключено ли е да боледуваме от COVID-19?

Все още е рано да се твърди подобно нещо. Когато се изследва ефикасността на ваксината, тя се изследва върху хора, които не боледуват, или боледуват, но много леко. Когато имаме достатъчно антитела, те блокират голяма част от вирусите и всъщност дозата на вирусите, които биха могли да ни заразят, става изключително малка. Колкото повече вируси се прихванат от имунната система, толкова по-малка е дозата, която би могла да зарази нашите клетки. По тази причина, въпреки че се заразяваме, би могло да не боледуваме. Вирусът не се размножава и не боледуваме. Възможно е и инфекциозната доза да се намали до степен, че да боледуваме съвсем леко и безобидно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се ваксинирам и чао.
85
1
 
7
 
! Отговори
Мнителен преди 3 години
Досегашната информация, доколкото я има, за всички ваксини няма отговор на 5 основни въпроси на ваксинирания:1. Ще се заразя ли? 2. Ще заразя ли? 3. Ще се разболея ли? 4. Как ще преболедувам-леко, тежко, с летален край? 5. Колко време ще ме пази в различна степен?Досега няма и скоро няма да има отговори, ще бъде на принципа проба-грешка.Такава ситуация не предвещава масовост и доверие, камо ли при това държавно управление. Тежко ни!!!!
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината вкарва парченце генетична информация (РНК) в нашия организъм....-----Не бе, не е чипиране. Заради коронавируса е, да не хванеш хрема.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък 14 години подред се ваксинирам с противогрипните ваксини на Новавакс и нищо лошо не ми се е случило. Когато тази фирма пусне и ваксината си за ковид ще си я сложа.Първите 4 ваксини да си ги слагат други, те не са за мен! Нямам им доверие, както обичайно се казва!
82
1
 
2
 
! Отговори
до 83 преди 3 години
До ТАКА НАРЕЧЕНАТАда да така е сложи си я може да те инжинира да станеш малко по-умен
81
2
 
2
 
! Отговори
до 84 преди 3 години
До Анонименстига сте трункали тъпотииразбира се че иманищо особено не се случва
80
4
 
7
 
! Отговори
do 79 преди 3 години
До Анонименточно, има пандемия от малоуммници зомбирани с конспиративни теории ***, незнам какво е това чудо и как да се оттърявем от тези боклуцци.80те години на 20 век имаше имунизационни паспорти и неможеше да излезеш почти никъде от БГ ако не ти е попълнен от лекари със специални печатиза какво иде реч, махнаха това и ето ти резултатаантиваксерите са тези които в крайна сметка редоцират населението и убиват хора, не ваксините или бил гейтс
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изследвания на ваксината върху вече прекарали инфекцията хора НЯМА и това е ОГРОМЕН проблем за който не се говори, тъй като има много хора прекарали болестта безсимптомно, КАКВО се ще се слечи с тях ако ги ваксинират???
78
8
 
18
 
! Отговори
ТАКА НАРЕЧЕНАТА преди 3 години
"ВАКСИНА" на Pfizer изобщо не е ваксина. а чиста проба ГЕННО ИНЖЕНЕРСТВО, което ще се приложи в изключително голям мащаб върху хората.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 72Тези ваксини не са създадении тествани за 2-3 месеца. Повечето от тях все още са в тестове. Освен това, основннотто чакане на ваксините, които отнемат години е бюрокрацията - чакане на съответните държавни организации да разгледат заявката за одобрение. В случая, тези ваксини са с приоритет.
76
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79"Умниците" не се и сещат, че ако някой иска да освободи земята от тях, изобщо няма и да разберат, няма нужда да се правят толкова сложни сценарии. Те повече са психясали, от онези на които се подиграват.
75
6
 
5
 
! Отговори
Covid-666 преди 3 години
1. Карайте на билки, пробиотици и повече движение.2. Ваксините са масонски шарбет за психясали серсеми.3. Досега в аптеките продаваха успешно всякакви лекарства против Корона-666.
74
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе форумци, май наистина ви плащат за да пишете глупости. Който иска се ваксинира, който не иска не се ваксинира. Толкова! И без това докато ви дойде редът, ще мине поне половин година и ще има още данни за ефикасността и. Иначе, сигурно за да пътувате, ще се иска ковид-паспорт, тоест ваксинация, това всяка държава решава за себе си. И без това за много държави по света, се изискват определени вакси, дори като пътувате за щатите се ваксинирате, без да простестирате. Стига истерии вече.
73
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както виждам по-голяма част от хората,не са склонни и не са ентусиазирани да се инжектират с т.нар.набързо приготвените ваксини!Жалко,че се хвърлиха толкова много пари на вятъра,но хората не вярват ни на Борисов,ни на Дариткова или Караянчева!Това говори с какво доверие и подкрепа се ползват ГЕРБ и управляващите в момента! н
72
3
 
14
 
! Отговори
мак преди 3 години
Защо не се говори, имат ли тези ваксини странични действия или нямат? Така както ни информират за тях и бързат да ги прилагат е много странно, извода е, че или не се знае все още за странични ефекти или не искат да ни информират.
71
9
 
24
 
! Отговори
доцента преди 3 години
Никога няма да си вкарам коктейл от отрови в кръвта си !Гейтс скоро ще разбере народната любов и неговата клика ще бъде пометена.Явно са решили ,че не стига облъчване ,5 джи ,химически следи по небето ,храна ,вода трябва направо за по сигурно да атакуват клетките на човека и генома ,превръщайки ги в безхарактерни ,послужни ,управляеми зомбита.Ето това е крайният план .Радвам се ,че милиони хора мислят като мене и заедно ще се опълчим на сатаната в образа на неолибералите!
70
5
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
До 36. На коиту му аресват европейските цености,да връви у Европата.И ич дъ съ ни връща.Но Европата нимой ни каже на нас дали си тричаме кучеята,дали си бием меките китки или жените га могу говорят.Тея ценности да си ги дръжат за тях.Тука е България,ний си имаме свой традиции.А за ваксините,дъ са ваксинират най напред управниците тогиз ний.Аман от *** и философи бря.
69
12
 
6
 
! Отговори
До 123 преди 3 години
Второ, да те вкарат да помагаш в Covid отделение в София, без предпазни средства (защото "нали не бил страшен тоя вирус") и след това като молиш за помощ да те пратят при кумира ти Путин да те излекува в някой лагер в пропаднала русия :D
68
6
 
17
 
! Отговори
123 преди 3 години
Първо да се пробва на гербавите и тези дето разправят по новините колко е страшен ковида.
67
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки специалист-вирусолог ще ви каже,че са нужни години за да се докаже,че една ваксина е успешна и безвредна.Как така за 2-3 месеца създадоха ваксина,тестваха я,произведоха я и я пуснаха в употреба.Това звучи несериозно и много опасно.А нашите глашатаи по върховете на властта дори вече решиха кого да тестват.Ами да започнат от себе си.