Борисов нареди: Всичко за ваксините, което знаем, да се казва!

Готови сме за първата доставка, таргет групите са ясни
185
Борисов нареди: Всичко за ваксините, което знаем, да се казва!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната е готова логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и "без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна".

Още по темата
На днешното извънредно правителствено заседание беше приет Националният план за ваксиниране срещу COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната. Ангелов акцентира, че в плана за ваксинация са посочени фазите, определящи кои групи от населението и в какъв ред ще бъдат имунизирани срещу новия вирус – медицинските екипи, социалният и педагогическият персонал, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания и др.

"ВМА също е в готовност да подпомогне националната система за ваксинация", заяви началникът на Военната болница Венцислав Мутафчийски.

Министър Ангелов изтъкна, че националният план е изготвен на базата на указанията на Световната здравна организация, на планове на държави-членки на ЕС като Германия, Франция, Италия, ползван е и опитът на някои американски щати. "Планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура", подчерта министърът на здравеопазването.

Министър-председателят беше категоричен, че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини. "Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията", отбеляза Борисов. Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави премиерът.

В рамките на заседанието на правителството беше определен съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.

В Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти. Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу COVID-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

В хода на заседанието главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев докладва, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона. "Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети", добави Ангел Кунчев.

В рамките на заседанието правителството прие и друго решение, с което предостави на община Плевен безвъзмездно за управление 37 недвижими имота - публична държавна собственост, които са част от парк "Кайлъка". Така ще се създаде възможност за по-ефективното им стопанисване и поддържка, свързани с облагородяване на зелените площи и създаването на нови, ремонт на парковото обзавеждане и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато ОБВИНЕНИЯТА са СРЕЩУ ТИКВАТА, ЕДНОКНИЖНИКА И НЕ НИ УВИРАТ ТИКВИТЕ НА РАМЕНЕТЕ, ЧЕ ТАЗИ ЧУМА Е В ЦЯЛ СВЯТ И НЯМА НАЧИН ДА СЕ НАПРАВИ НЕЩО ПО-РАЗЛИЧНО ОТ КОГОТО И ДА БИЛО ще мрем като мухи! ВАКСИНАТА НЕ Е НАПРАВЕНА ОТ ББ!ТЯ Е ЗА ЦЯЛ СВЯТ! НИЕ ДА СВАЛИМ ББ И ЧУМАТА ЩЕ СИ ОТИДЕ! Е С ТАКЪВ АКЪЛ ЩЕ СЕ МРЕ!
111
2
 
6
 
! Отговори
Василев преди 3 години
В България няма лекарска експертиза, която да служи на българското общество!Слушат се разни протоколи от ЕС и СЗО!!!Объркаха хората и ги натровиха с разни лекарства, всеки си плямпа каквото му дойде на езика, лашкат се от едната крайност в другата!И накрая пак народът е виновен, така както един професор-социолог Иво Христов се прави на велик, и казва колко е инфантилен народа!Всеки плюе народа от управниците, лекарите и професорите!Народа който ви храни и ви плаща заплатите!Харингтън!ЦРУ!!!
110
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато ръкопляскахме на лекарите и изпълнявахме мерките на щаба нямаше първенство по смъртност! Омаскарихме генерала,аплодирахме Бенатова и МАНГЪРОВ, ПРАВИХМЕ СЕ НА БЕЗСМЪРТНИ и загубихме толкова много хора. СЕГА продължавате да използвате страховете на хората за политика!
109
0
 
5
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
На английската кралица кучето умряло вчера...от какво ли!?
108
3
 
5
 
! Отговори
до119 преди 3 години
Абе мутрите виновни. Наблюдение: На погребението на починал от ковид родата е без маски. Има и стари хора сред тях. След месец сигурно ще има още погребения.И затова ли са виновни мутрите? Просто много хора са безотговорни. И после видиш ли някой друг е виновен. Не оневинявам политиците. Просто първо променете СЕБЕ СИ. Това е най-възможно.
107
3
 
6
 
! Отговори
Барба Ганьос преди 3 години
Да живее нашия пръв партиен и държавен ръководител,първи .секретар на цк на герп!
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете тези ваксини. Да си ги набутат някъде. Сипете си ракийка, направете си салатка, хубаво мезе и нека ваксинирането започне. Наздраве!
105
3
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Бойко отиди си с мир, отведи всички герберски калинки!Нека краят на твоето управление бъде един мъчителен край на шуро-баджанашката феодална парлтийна селско-просташка каста, която като магнит прилепва към властта и спъва всякакви цивилизовани инициативи в българското обшщество вече 75 години!!!Бойко *** си с мир, ти служи повече от добре на твоите господари циониститите, но българския нарлод е отвратен от теб!!!Агент Бенджамин Грифитс!ЦРУ!!!
104
3
 
1
 
! Отговори
Член на БСП преди 3 години
Ковид пенсионер с ЧЛЕН на БСП!Доволни сме от санитарката д-р.Нинова,че не ни забравя и профилактира и дърти членове!
103
3
 
15
 
! Отговори
Лалугеров преди 3 години
Нима има някой луд да се ваксинира ? Не вярвам на некадърниса Борисов и негодниците от НОЩ, Кунчев, Мунчеф, здравния министър - гей и т.н.т. Вие вярвате ли им ? Търсят се опитни зайчета, затова и ваксината е БЕЗПЛАТНА ! Ах, колко са се загрижили за хората , които бавно и методично мачкат и оскотяват през последните 20 години !
102
0
 
5
 
! Отговори
ИстинскатаИстина преди 3 години
Истината, само истината и то тази която ни върши работа
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярваме всичко на Падишаха!
100
3
 
7
 
! Отговори
7/8 преди 3 години
Ние сме като аборигените,които имитират белите.Имаме си вожд.
99
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първи по смъртност сме заради огромната некадърност на управляващите, която в случая с епидемията стана ясна още през февруари-март. Мутрите досега нямат нито една адекватна на ситуацията мярка и резултатът се вижда по смъртността в България. Сега умират 2-3 пъти повече хора в сравнение с предишните години, а мутрите пишат като починали от Ковид-19 само 25% от починалите от вируса, за,да прикрият некадърността си.
98
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПЪРВИ по смъртност сме ЗАЩОТО много вярваха на ПРЕЗИДЕНТА И МАНГЪРОВ! Сега, като ЧУМАТА влезе в съседите,ПРИ роднини и приятели, като починаха толкова млади хора-улици опустяха, маските са сложени и се отдръпване един от друг! ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТУК? ОЩЕ ИМА ЧУГУНЕНИ ГЛАВИ!
97
2
 
7
 
! Отговори
??? преди 3 години
Никой ли не се замисли как за толкова кратки срокове направиха толкова голямо количество вакси, че да засипят целия сват???
96
2
 
11
 
! Отговори
отбиване на номера преди 3 години
Тоя пак не знае какво е подписал
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Планове на държави-членки? Значи отново копираме нещо, създадено от други хора, за други държави, в които ситуацията не е както в България? Това ли са прословутите ни "експерти"? Засега признавам само ДВАМА експерти, от началото на цялата тая дивотия - утвърдени, и ползващи се с пълното доверие на правителството - единият е Copy, а другият Paste.
94
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите няколко пъти заявиха, че имат пълна готовност за епидемията, т.е. легла в болниците и хората няма да умират пи стълбищата на болниците и достатъчно места в гробищата за увеличения 2-3 пъти брой на починалите.
93
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ежедневните брифинги и новите щабове не могат да скрият истината за провала на управлението - България за 3-та седмица е на първо място по смъртност в света.