Борисов нареди: Всичко за ваксините, което знаем, да се казва!

Готови сме за първата доставка, таргет групите са ясни
185
Борисов нареди: Всичко за ваксините, което знаем, да се казва!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната е готова логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и "без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна".

Още по темата
На днешното извънредно правителствено заседание беше приет Националният план за ваксиниране срещу COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната. Ангелов акцентира, че в плана за ваксинация са посочени фазите, определящи кои групи от населението и в какъв ред ще бъдат имунизирани срещу новия вирус – медицинските екипи, социалният и педагогическият персонал, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания и др.

"ВМА също е в готовност да подпомогне националната система за ваксинация", заяви началникът на Военната болница Венцислав Мутафчийски.

Министър Ангелов изтъкна, че националният план е изготвен на базата на указанията на Световната здравна организация, на планове на държави-членки на ЕС като Германия, Франция, Италия, ползван е и опитът на някои американски щати. "Планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура", подчерта министърът на здравеопазването.

Министър-председателят беше категоричен, че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини. "Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията", отбеляза Борисов. Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави премиерът.

В рамките на заседанието на правителството беше определен съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.

В Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти. Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу COVID-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

В хода на заседанието главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев докладва, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона. "Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети", добави Ангел Кунчев.

В рамките на заседанието правителството прие и друго решение, с което предостави на община Плевен безвъзмездно за управление 37 недвижими имота - публична държавна собственост, които са част от парк "Кайлъка". Така ще се създаде възможност за по-ефективното им стопанисване и поддържка, свързани с облагородяване на зелените площи и създаването на нови, ремонт на парковото обзавеждане и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
20
 
8
 
! Отговори
Позитано преди 3 години
Другаря Радев каза на Шипка , че България няма никакви проблеми с този мижав вирус. Другаря Мангъров и той колко пъти каза по телевизията , че такова животно няма ! Хвала на такива отговорни политици и доктори като тях както и като Другарките Нинова и Йончева , които единствено и само, денонощно мислят за народа си !
91
4
 
27
 
! Отговори
ABC преди 3 години
Не съм антиваксър, имам всички задължителни ваксини още от дете. Но тези набързо направени ковид ваксини, за които производителите им искат да бъдат освободени от отговорност, няма да си сложа, поне в близките 2-3 години. После, ако още има ковид, ще видим.
90
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов, силно препоръчвам да си набиеш 10000 ваксини: от тях половината в ***, за да не можеш да сядаш; а другата половина в главата, за да заместиш вакуума в кратуната си.
89
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До апел към СЗОЩе има само за другаря Барцелон Пачков Кюлчев.
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95Това правя.Питам член на бкп.
87
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много супер план разделя се държавата на области и се доставят ваксините. Туй са го умували поне 2 дена една купчина професори и доценти от щаба, може и от БАН да са им ударили едно рамо. Само ги вижте колко са насядали и темата на разговора.
86
9
 
6
 
! Отговори
апел към СЗО преди 3 години
Ще има ли поне малка надежда да се открие ваксина против червенотиквениковската шашкъния на другарите водени от Фигуранта и Импексова ?
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом си наредил - значи всички ще си мълчат. Защо ще им нареждаш да казват?
84
3
 
15
 
! Отговори
венци преди 3 години
Боко Тиквара е толкова компрометиран,че при всяко негово появяване пред обществото изниква един единствен въпрос.Защо този толуп все още е на свобода?И на децата вече е ясно,че мястото му е само и единствено при бай Ставри.
83
4
 
5
 
! Отговори
до к.92 преди 3 години
До АнонименПотенцЯл правителството на ББ има, но по-важното е да има потенцИАл. Какво означава думата "единствОН"?
82
24
 
4
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации господин Борисов ! Ще бъде един от първите на опашка за ваксината. Аз предлагам на абсолютно всички нено.рмалниците, които вярват в чипизация , илюминати и прочие да им БЪДЕ ОТКАЗВАНА ЛЕКАРСКА ПОМОЩ НЕЗАВИСИМО ОТ ЗАБОЛЯВАНЕТО , КАКТО И ДА НЕ ИМ СЕ ПРОДАВАТ КАКВИТО И ДА БИЛО МЕДИКАМЕНТИ ! Майка България трябва да се освободи от множество интелектуални ту.мори ! НЕКА ! ЩЕ !
81
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тия убийства питай твоите хора от БСП, които по това време бяха на власт.
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за убийствата 2000-2005г също.
79
3
 
6
 
! Отговори
до к.90 преди 3 години
По принцип ваксината може да се съхранява при ниски и защо не- много ниски температури, само че това е указание, че серумът е нестабилен при нормален или приемлив температурен диапазон. Премиерът е невежа в тези неща и е могъл да се консултира с лекари и фармацевти, но за тая работа трябва акъл, съобразителност, а не нарцисизъм. У доктора-психолог такива неща няма....
78
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствон правителството на ГЕРБ под ръководството на Бойко Борисов има потенцяла и желанието да се справи с Ковид кризата и последвалата я икономическа криза!!Факт
77
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този пожарникар усеща, че закупената ваксина може да има стринични и/или недай си боже други ефекти, които могат да се проявят в краткотраен или дълготраен срок след ваксиниране на серума върху хората. Създаде цяла Национална агенция за ваксиниране, която да снеме отговорността от него при такива нежелани инциденти! Само че не тая агенция закупи дозите ваксина, а екип, ръководен от Б-о-ц-е. Дано всичко да е наред!
76
4
 
14
 
! Отговори
ГРОБЕ, преди 3 години
С бюджетни пари най-лесно се пазарува. Важното е кой дава най-добра комисионна, за да избереш неговата стока!Президентът не си играе да харчи буждета на държавата за неизпитани отрови. Чест муправи.
75
12
 
14
 
! Отговори
ГРОБ 86, преди 3 години
"Бойко Борисов обеща ваксина за Българите и я достави!!!А Президента какво достави? Освен омраза и зараза"Ваксина всеки може да достави - в момента ще се избие конкуренцията да предлага. Всичко е пазар.На президента първо не му е работа да доставя каквото и да било - той не е търговец и не продава стоки, от които да трупа печалби по шкафчета и чекмеджета.Освен това няма разумен човек, който да иска да си поставя подобна неизпитана лъжлива гадост в организма си.
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЦЯЛАТА ТАЗИ ИСТЕРИЯ В СВЕТОВЕН МАЩАБ С ТОЯ ЛАБОРАТОРЕН В2ИРУС Е ДА СЕ ИМУНИЗИРА СТАДОТО . (ЕЛИТА) ЦЕЛИ САМО ЕДНО ЯКО НАМАЛЯВАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ПОПУЛАЦИЯ И МАСОВОТО ВАКСИНИРАНЕ Е ЧАСТ ОТ ПЛАНА ЗА РЕДУЦИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО.
73
20
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ!! преди 3 години
Бойко Борисов обеща ваксина за Българите и я достави!!!А Президента какво достави? Освен омраза и зараза