Борисов нареди: Всичко за ваксините, което знаем, да се казва!

Готови сме за първата доставка, таргет групите са ясни
185
Борисов нареди: Всичко за ваксините, което знаем, да се казва!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната е готова логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и "без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна".

Още по темата
На днешното извънредно правителствено заседание беше приет Националният план за ваксиниране срещу COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната. Ангелов акцентира, че в плана за ваксинация са посочени фазите, определящи кои групи от населението и в какъв ред ще бъдат имунизирани срещу новия вирус – медицинските екипи, социалният и педагогическият персонал, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания и др.

"ВМА също е в готовност да подпомогне националната система за ваксинация", заяви началникът на Военната болница Венцислав Мутафчийски.

Министър Ангелов изтъкна, че националният план е изготвен на базата на указанията на Световната здравна организация, на планове на държави-членки на ЕС като Германия, Франция, Италия, ползван е и опитът на някои американски щати. "Планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура", подчерта министърът на здравеопазването.

Министър-председателят беше категоричен, че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини. "Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията", отбеляза Борисов. Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави премиерът.

В рамките на заседанието на правителството беше определен съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.

В Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти. Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу COVID-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

В хода на заседанието главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев докладва, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона. "Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети", добави Ангел Кунчев.

В рамките на заседанието правителството прие и друго решение, с което предостави на община Плевен безвъзмездно за управление 37 недвижими имота - публична държавна собственост, които са част от парк "Кайлъка". Така ще се създаде възможност за по-ефективното им стопанисване и поддържка, свързани с облагородяване на зелените площи и създаването на нови, ремонт на парковото обзавеждане и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А,бе какво стана с чумата по сви8нете,с лудата крава ,птичия грип.Как така тези и(опасни)болести заради които избиха маса ти здрави животни и унищожиха поминъка на хората изчезнаха изведнъж яко дим без ваксини,без социални дистанции.
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска да си я сложи. Аз няма да я сложа.Обаче искам след внасянето на ваксината да се прекратят всички мерки срещу ковид
70
8
 
5
 
! Отговори
апел към СЗО преди 3 години
Ще има ли поне малка надежда да се открие ваксина против червенотиквениковската шашкъния на другарите водени от Фигуранта и Импексова ?
69
0
 
10
 
! Отговори
Боко преди 3 години
отново показа защо управлява този народ вече 11 години - просто е много наясно с народопсихологията на българина. Затова си изми ръцете от отговорността да налага ваксина, за която нищо не се знае, просто защото не е минало необходимото технологично време за да се докаже. Каза го и на европейските си партньори. Българите са подозрителни към съществуването на ковид 19 пък какво остава за ваксина срещу нещо, за което си мислят, че е световна конспирация. Ваксините нямат особен шанс в БГ.
68
1
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
Че кое е това, дето знаете за ваксините, господине, че да ни го кажете?Седнете си, двойка!
67
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно нещо е българина - не вярва на "изкуствена" ваксина направена в САЩ и е по Ок да се зарази с "естествен" вирус пак от лаборатория но в Китай! Шебеци...
66
1
 
26
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Това, което очаквам да обяснят е, защо още преди ЕС да е регистрирал ваксини, ние избираме тази Pfizer, която се съхранява при -70 градуса и даже се каним да купуваме фризери заради нея. Има други, които могат да се съхраняват в обикновен хладилник.Имаме ли избор изобщо?
65
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 68Как ще останеш без хляб като пишеш има и oпозиционни медии да искаш не е важно за кой пишеш, а колко ти е въображението. Тия хиляди новини отде мислиш идват. Ние журналистите ги пишем всеки ден за да сте информирани.
64
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров ще влезе ли в Националния Имунизационен Щаб?
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в коя точно поликлиника има хладилник който поддържа -70 градуса?
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи пак нищо няма да се казва или ще се меcти въздуха от една точка в друга точка! Избирайте!
61
2
 
15
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Все пак извоювахме едно първо място в ЕС - това по брой починали от коронавирус на глава от населението.Не че е за хвалба, но все пак първо място.
60
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-70 градуса! Това е доста шит, защото означава че е жива гадина. Иначе защо ще я държат на такава хибернация.
59
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина ли ще оставите Боко Тиквата да ви отрови масово? Вие не сте нормални, въобще като общество.
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един въпрос към Файзер-майзер, модерните и братята Джонсън и Джонсън, и учЕната шайка СЗО, бе вие там уните специалисти що не си напънахте тиквите, да измислите лекарство вместо ваксина? Ми не ми отговаряйте, ще ви кажа : щото сте алчни за пари и власт и щото здравите хора ви пречат на бизнеса... болести ви трябват и то много болести, там да си пъните чекмеджетата с кинти.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ние журналистите ще съчиняваме и ще пишем каквото си искаме не е незаконно."----------------------------------------Не си искрен. Не смееш да пишеп срещу този на сниката под знамето. Една критична бележка да напишеш и ще останеш без хляб.
56
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно вируса е нищо, а ни правят куку за да ни нахакат ваксините. Иначе не мога да си обясня как децата от един клас са опасни като общуват по между си в училище, но са безопасни като общуват с още 100 броя от други училища на ледената пързалка. Моля обяснение от здравния министър.
55
0
 
23
 
! Отговори
пери преди 3 години
Най-важното според мене за ваксините е, че вчера в парламента т.нар. управляващи отказаха да подпишат, за да го има черно на бяло, че ваксините ще бъдат ДОБРОВОЛНИ. Че са безплатни също е важно, но по-важно е да имаме избор. Еденствената гаранция за това са думичките на министъра на здравето, казани по телевизора. Черно на бяло нищо. Утре могат да се врътнат и да ги направят задължители. Ей това е страшното. Слушайте и мислете, въпреки глупостите им. Вяра им нямам за нищо на тия.
54
0
 
14
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Аз ще си сложа ваксина в ефир.Излизаме взе Вуйчо Ваньо и Бачи Боко пред камерите със 10 ваксини - той тегли неговата бие си я, и аз след него. Тогава няма да имам въпроси. Но сега в момента питам, защо аджеба тия ваксини се съхраняват при -70С?!?Едно време ни учеха,че ваксините са умаломощени вируси, и като ги вкарате нас произвеждаме антитела. Та какъв е тоя вирус дето деЯни на -70С?!?
53
0
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
не съм антиваксър. По принцип вярвам във силата на ваксините, и приноса им за подобряване на живота на човечеството. Но има неща, с които не мога да се съглася. Първо - ваксина, която действа един сезон, или три месеца, както казват за тази на Модерна, и после трябва да я правиш отново не е ваксина за мен. Това е е тото. Второ - Ваксина която не е задължителна и не се прави на всички - не е ваксина, защото не постига най-важното групов имунитет и изкореняване на болестта. Тя е експеримент.