Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска

Съвместната историческа комисия отново не стигна до консенсус
266
Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска
Снимка: БГНЕС

Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, не завърши с постигане на резултати. Това обяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, съобщава "Фокус".

Още по темата
"Започна се с учебниците - с четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Българският учен посочи, че дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, заяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а.

При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.
 


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 5-ko

Езикът ти много прилича на чист български с изкуствено наложени промени, които да го отдалечат от български и да го доближат то сръбски

Впрочем, Александър Македонски е говорил старогръцки и е бил обучаван на старогръцки (от Аристотел) Той е бил грък. Езикът, който ти говориш, макар и осакатен, има славянска основа, значи произлиза от старославянски. Не може славянски език да произлиза от старогръцки, който е коренно различен език

Цялата ви история е измислена и пълна с лъжи
235
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не ме интересува изобщо с какво не са съгласни псевдомакедонците. Те не са съгласни дори да съществуват.
234
0
 
5
 
! Отговори
Разочарован преди 1 месец
Не може ли по най- простия начин да покажем на света на какво учат децата си и за какво налагаме вето на тази страна и задължително да прекъснем всякаква комуникация с Македония и докато не подходим по твърдо по въпроса с точни изисквания какво искаме да променят и защо тези крадци на история няма да клекнат на истината.
233
0
 
6
 
! Отговори
ванката преди 1 месец
Самуил е само български владетел и това го знаят и кучета на село . А това че някои и иска да
си присвоява чужда история за да оправдае фалшивата си идентичност ,това вече няма нищо с история още по малко с истина.Някои му казват лъжа,манипулация или просто фалшификат .Та с подобна кражба и лицемерие господата от РСМ скоро в ЕС няма да влязат,по скоро трябва сериозен дебат в македонското общество.Ако искат да продължат напред дрябва да си кажат истините в очите да ги приемат .
232
1
 
11
 
! Отговори
северномакедонец преди 1 месец
Ех Монголийо, земльо македонска... !
231
0
 
5
 
! Отговори
До 5-ко 227 преди 1 месец
Най-видните сръбски фамилии сигурно !
230
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кои са им другите царе ? 🤔😉
229
2
 
3
 
! Отговори
Тодоров преди 1 месец
До 5-ko
На мой близък, родата му е от Охрид и има свещеник, борил се за съединението, а после прокудени, но има много родственици там и до днес. Преди 3 години бях на Екскурзия в Охрид и се случи, че се заговорих с наследници на стари Охридски фамилии, които предават по наследство и занаяти те си. Та сами миказаха хората, знаем, че сме или едно, но ни разделиха политиците.
228
0
 
18
 
! Отговори
Дядо Ви преди 1 месец
Македонската нация започва да съществува насила след втората световна война. Явно не им се иска да са най-младата нация.
227
3
 
26
 
! Отговори
Доказателството преди 1 месец
За макетата единственото доказателство, че Самуил е македонец, е че на това са ги учили в училище.
226
25
 
1
 
! Отговори
5-ko преди 1 месец
До кръпел

Кога бугарската војска 1915 се доближила до Охрид , највидните фамили на Охрид се растрчале по црквите да ги скријат артефактите на Архиепископијата ....Круната на св.Климент охридски 11 века стара , била скриена во куќата на Филипче ...денешниот министер за здравство е од таа фамилија...
225
0
 
32
 
! Отговори
Saki преди 1 месец
Е добре де тоя Самуил е бил македонски цар,а преди него и след него ,кои са били македонските царе ? От кой цар Самуил е наследил короната и на кой цар я е предал? Това е просто безумие. Държава ,която в историята си е имала само един цар ха-ха.
224
6
 
0
 
! Отговори
5-ko преди 1 месец
До кръпел

Плаштот .

Kако од Охрид стигна до Софија ?
223
0
 
15
 
! Отговори
Я преди 1 месец
Ако признаем, че Самуил е общ владетел ше трябва да признаем, че сме македонци. Що за глупост? В македонските учебници пише че Самуил е бил македонски владетел. Има го в нета. Те за това македонците казват че сме им били роби
222
1
 
6
 
! Отговори
Georghe Haggiios преди 1 месец
До 210 пост
Ало , дете недоучено и не чело н

, МЛАДОТУРЦИТЕ + КЕМАЛОВАТА ОРДА ОТ ИСЛЯМО-ТУРКОМАНИ, УБИВАТ НАД 3 МИЛЛИОНА ЕЛЛИНИ = ИОНИИЦИ И ОТ ГАЛЛАТИЯ И ВИТИНИЯ = ПРУСА, НИКЕА, НИКОМЕАДИА !!

ПОСЛЕ ОЩЕ 373 000 от област ПОНТОС = ПОНТИ ОТ ТРАПЕЗУНД, АМАСИЯ, СИНОП, И СЕВАСТИА = СИВАС !!

3. ТРЕТА СЕРИЯ = ГЪРЦИТЕ ОТ ТРАКИЯ = ТРАКИОТИТЕ ОТ АДРИАНОПОЛИС, И ПОНТО ТРАКИДА (дн.Турска Тракиа) = Убити над 300 000 еллини !

4. ЧЕТВЪРТА СЕРИЯ = И ВЕЧЕ САМИТЕ ГЪРЦИ ОТ КОНСТАНТИНОПОЛИС = УБИТИ НАД 180 000 .
221
0
 
2
 
! Отговори
До 219 кръпел преди 1 месец
Това е фалшификат бре ! Нищо оригинално и да го е имало няма вече , всичко е продадено от прасето
220
3
 
21
 
! Отговори
Аз мисля ,че преди 1 месец
Нашите историци трябва да използват момента, за да запознаят света с древната българска история и култура !
219
0
 
31
 
! Отговори
Вижте сега преди 1 месец
Решението е много просто - щом имат претенции, нека представят някакъв автентичен исторически документ, в който се споменава за съществуването на македонска държава и македонски народ преди ВСВ ! А иначе - ПРОСТО ДА МЛЪКНАТ !
218
2
 
27
 
! Отговори
кръпел преди 1 месец
До 5-ko
Приятелю ела в София да видиш плащеницата подарена от император Адроник 2 на Охридския архиепископ на нея пише ,, Пастирю на българите споменавай при жертвоприношения владетеля Андроник Палеолог ,,. Може да я намереш и в нета .
217
0
 
24
 
! Отговори
Умник преди 1 месец
Във Византия, на Тракия са викали Македония, включително беломорието и Солун. Скопие не съм чувал да е съществувал тогава. Иван Асен пише след разгрома на Комнин: "и завладях цялата му земя от Одрин до Драч, гръцка, арбашка и сръбска" Къде са били по това време македонците?