Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска

Съвместната историческа комисия отново не стигна до консенсус
266
Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска
Снимка: БГНЕС

Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, не завърши с постигане на резултати. Това обяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, съобщава "Фокус".

Още по темата
"Започна се с учебниците - с четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Българският учен посочи, че дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, заяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а.

При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари