Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска

Съвместната историческа комисия отново не стигна до консенсус
266
Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска
Снимка: БГНЕС

Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, не завърши с постигане на резултати. Това обяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, съобщава "Фокус".

Още по темата
"Започна се с учебниците - с четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Българският учен посочи, че дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, заяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а.

При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
21
 
! Отговори
Македон преди 3 години
Василий Втори не само е наречен "Българoубиец", но е бил представител и на македонската династия във Византия. И какво излиза? Че македонеца Василий е воювал срещу македонеца Самуил!
194
2
 
9
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Много правилно ,дори много скоро шиптарите ще са повече от братята и ще ги .... .което е добре ,те го заслужават
193
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега като сме започнали,да ви кажа ,че и Екатерина Велика не е била немкиня,проверете да видите рода и от къде произлиза,ама не тази официаната фалшифицирана история в нета,а истинската история,рода и също е славянски.Също вижте и оригиналните имена на саксите,а не фалшифицираните по-късно,те също са славянски!
192
2
 
28
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Незнам защо обръщаме такова внимание на македонците,какво говорят ,какво искат и т.н. Да го духат,Позицията ни трябва да е против тях за всичко,винаги.Да им дойде акъла.каква братска страна може да са те с 40% албанско население?
191
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИсторикАбе,ти добре ли си?Виж гръцко-турската война в началото на 19 век(1919 до 1922 година) и ще видиш,че от там се преселват гърците,бягайки от Азия турските преследвания,но за разлика от българите,не са избити и им дават възможност да се изселят и те се заселват в територията на днешна Гърция,предимно в северна Гърция,още им гръцки потомци,които помнят това преселение,също помнят и българи - потомци на местните българи от днешна северна Гърция,виж документацията!
190
1
 
7
 
! Отговори
Историк преди 3 години
До Анонимен... та от къде в Азия , или както някакъв друг тук беше писал от Африка идват гърците ? Някаква територия ? Някакви земи ... местност в Азия които имат следи от гръцки селища и гръцки археологически находки от времето ПРЕДИ да се преместят на гръцкия полуостров ?Що не вземеш да потвърдиш думите си с ФАКТИ ... защото без факти това са си празни приказки. Като приказките за "македонската нация " .
189
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Историческо колелоИ румънския език е изкуствено съдаден език от западняците през късното Средновековие, румънците по произход са основно българи,руснаци,унгарци,като преобладащия етнос е бил българския,първата книга на румънския изкуствения език е създаден във Виена(!!!) и налагат измисления румънския език и Латиницата насила(!!!) на днешните румънци,особено след 1861 г.,имало е дори бунтове на болярите срещу това насилие и асимилация от западаОт около 17 век са започнали да асимилират с
188
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе на тез историята от Самуил ли почва, ми преди това...от Сашо Македонски и хоп Самуил. И разбира се от 41 ва насам, преди 1941 какви са били..... жалки измекяррии
187
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.........вижте и къде са владенията на българските боляри - Симеон(обхаващи областта чак до Пелопонес),също и на българските боляри Хрельо,Богдан,Вълкашин,Углеша,Крали Марко,Константин Драгаш,преди да паднат под властта на османците - в днешна Македония и в днешна северна Гърция са им били болярствата.
186
1
 
16
 
! Отговори
Анатоли преди 3 години
Един народ за да съществува му трябва история без история си за никъдеЗа да съществува македония трябва да краде и пренаписва история ...Всеки един дълбоко във себе македонец знае че имат много общо със българите защото като закопаят един бел излизат само български монети. ВБългарoубиец, с което византийските летописци наричат завоевателя на БългарияВасилий II Българoубиец.. но може би догодина македноците ще го напишат във учебниците макеноубиец
185
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИсторикДо 1913 г. , 1918 г., по-късно и преселването на гърците от Азия през около 1921 г. и 1922 година, гърци не е имало нито в Пела,нито в Солун,нито в днешна северна и централна Гърция,гърци е имало предимно в Азия,също и на Пелопонес.Толкоз!И престанете да дрънкате глупости!Имали сме византийско влияние,например църквата и царските титли и др.,но вижте къде воюва например Самуил - в днешна централна Гърция,която тогава е била част от България,вижте и къде са владенията на българскит
184
1
 
13
 
! Отговори
ДНД преди 3 години
ВЕТО .
183
2
 
10
 
! Отговори
Историческо колело преди 3 години
Тези са ,като каталунците. Не искат да са испанци или иберийци, а каталунци...,като нашите мизийци, тракийци,македонци...Имена дадени от Римската империя и латинският език.Все едно Румъния да се сърди, че са наричани дакийци-Дакия.Или Британия-днешните англичани....
182
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5-koГледай си работата,на Балканския полуостров ВИНАГИ сме били православни народи с влияние на византийска и българо-славянска култура!
181
1
 
12
 
! Отговори
Историк преди 3 години
Всъщност сега разгледах родното място на гръка Александър Македонски - Пела. Всички знаят че баща му е бил цар . Македонски цар. Реално Пела е било малко градче заобиколено от овчарници и селски коллиби. Дори и в най-големия си разцвет е имало население около 2-3 хил. души. ПЕТ пъти по малко от Солун , който е в съседство . Основен поминък овцевъдство . А северна македония НИКОГА НЕ Е БИЛА част от територията на "царство" Пела .КАКЪВ ЦАР и на кого е бил бащата на малкия Сашко ?
180
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИсторикГлупости на търкалета! И македонизма за първи път е измислен около 16-17 век,заедно с елинизма.Тракизма пък е измислен през 19 век,вижте снимки от град Севтополис на уж "траките", това са 100% средновековни(!!!) руини,по начина на план,строеж,използвани материали и техника,тези руини в Севтополис дори не са от най-ранното Средновековие,а от малко по-късноВижте и славянските богове,особено Перун,колко много прилича на елинските,но славяните са си в Европа още от Бронзовата епоха
179
1
 
13
 
! Отговори
Маке преди 3 години
Поради исклучително значее е повторам:Големиот македонски совет донесе одлука утре сите ресторани McDonalds да бидат преименувани на МАКЕ- donalds со цел да се зачува историската традициа, да се подигне нивото на македонската историа и култура и да се прослави Санде Големиот, познат и како Александар Велики СЕВЕРНО-МАКЕДОНСКИ.
178
1
 
16
 
! Отговори
"нация" бе преди 3 години
Северно македонците отчаяно се опитват да си присвоят история и език от околните народи,защото без тази присвоена история , измислицата наречена "македонска нация" бързо ще бъде разкрита и разобличена. С подарена от сърби и гърци територия и с подарен от българи език нация не се прави. Иначе всяко село с повече от 3 къщи щеше да се е обявило до сега за нация със собствена история и претенции за територия.Пример: Подуенската нация в София... Гара-мездренската нация... Добруджанската нация ...
177
2
 
15
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Така наречените македонци не разбраха,че са кандидати да влязат в един клуб на нормални,трезви, ориентирани в пространството и времето хора!!Тоест,не може 70 години да са ти сочили черната дъска,че е бяла и че ти си нещо,което е пълна измишльотина и ти да искаш с тази шизофрения да влезеш в клуба на нормалните бели хора?!Дори ние да не ги спрем,те ще станат истинска напаст и проблем за ЕС,който ще ни бъде пришит и вменен като вина пак на нас,задето сме допуснали коминтерновци в ЕС и то с право!!
176
30
 
0
 
! Отговори
македонац преди 3 години
Грция море да ни врати южна Македония а Бугария источна Македония полвин Бугария е наша македонска и не драпайта мадиня а слушайте што ви кажуваме ние македонците ова е вистината айде со здраве и будите и вие македонци.