Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска

Съвместната историческа комисия отново не стигна до консенсус
266
Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска
Снимка: БГНЕС

Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, не завърши с постигане на резултати. Това обяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, съобщава "Фокус".

Още по темата
"Започна се с учебниците - с четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Българският учен посочи, че дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, заяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а.

При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
15
 
! Отговори
Историк преди 3 години
То и Александър Македонски не е Северномакедонски цар от миналото , ами си е чист ГРЪК роден в Пела на 15 км от гръцкия от както съществува град Солун , учили са го ГРЪЦКИ учители... а не македонски , говорел е само гръцки език през целия си живот и е разпространявал ГРЪЦКА култура и начин на живот в завладените от него земи . ...И столицата на кралството му е бил Вавилон а не Битоля или Охрид.Къде северномакедонците видяха нещо общо с тях ... не знам . Същото е и сега със Самуил .
174
0
 
18
 
! Отговори
До 188 преди 3 години
Македонизма го създадоха руснаците.
173
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите не успяха да направят българското население "прави сърби",въпреки мъченията и терора над тях,затова им направиха измислената "македонска нация" заедно с Коминтерна.От злоба,сърбоманите счупиха каменния надпис на българския цар Иван Владислав, племенник на цар Самуил,който пише,че са "БЪЛГАРИ родом" и че е строил крепост "за убежище на Българите",ето го надписа:
172
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато изчистите сърбоманската пропаганда,която създаде македонизма през 1944г. на основата на българофобия,всичко ще си дойде на мястото!Да се каже истината,че македонска нация бе изкуствено създадена от Коминтерна,да се изчистят сърбоманите от властта и институциите,които всяват антибългарска пропаганда и всичко ще си дойде на мястото.От злоба,сърбоманите счупиха каменния надпис на цар Иван Владислав,племенник на цар Самуил,който пише,че са "БЪЛГАРИ родом",че е строл "за убежище на българите
171
2
 
14
 
! Отговори
Mnenie преди 3 години
И нас ни учеха 45 години, че Русия ни е най-големият брат, Турция най големият враг. Това трудно може да се изкорени и да се гледа напред. И "македонците" са ги учили 50 години че ние сме най-големият им враг. И в един момент да им кажеш че си българин, и все едно на нас да ни кажат че сме турци.
170
1
 
6
 
! Отговори
Mnenie преди 3 години
И нас ни учеха 45 години, че Русия и най-големият град, Турция най големият враг. Това трудно може да се изкорени и да се гледа напред. И "македонците" са ги учили 50 години че ние сме най-големият им враг. И в един момент да им кажеш че си българин, и все едно на нас да ни кажат че сме турци.
169
0
 
9
 
! Отговори
Да знаят преди 3 години
Най-върлите антички македонци са куцовласите. За тия които все още не са хибридизирани от куцовласите е редно да днаят,че влашки пастири са превели войските на Василий II по планинските склонове на Беласита та да преминат в гръб на българите.
168
1
 
19
 
! Отговори
До 180 преди 3 години
До Туаринхо1. Сърбия ви направи ***, които автоматично говорят, каквото тя им нареди2. Гърция - смяна на знаме, име, история3. Албанците ви претопяват и сега, в тая минута.4. България, Дания, Нидерландия - вето!Достатъчно ви е, май!
167
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До ТуаринхоДа, Българската история е над 1400 годишна. А вие се почвихте, от храстите... същите тези храсти, дето ги ползвахме по голяма нужда. Сметни ти к'во си. Точка по въпроса. Игнорирайте ги тия, те са както казаха по-долу, нагли и безочливи.И ти, дето си писал - отивай в албания и ни освободи територията, картофи мисля да сея. Чао.
166
0
 
16
 
! Отговори
Живко Динев преди 3 години
Добре де като е бил Самуил македонски цар според тях защо гърците викат на Василий Втори , който с разбиването на армията на Самуил,преустановява съществуването на Първата Българска държава Вулгарокт онос , демек Бългороубиец
165
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и за какво им е история,нали са македноци.
164
2
 
7
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Ся, друг въпрос е, че номерът на гърците с АлМк мина. АлМк е говорил старогр. и е бил обучаван от Аристотел, факт. Но тогава гърци като народност няма - появяват се едва през 19 в. Тогава е имало атиняни, спартанци, лакедемонци... АлМк е бил в старогр. пайдея, но националностите са модерен концепт, неправомерно прилаган към миналото. В помощ на гърците основн. руски и британски историци. Пълен фалш.
163
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е много просто - макетата да покажат един исторически извор, в който присъстват думите "Самуил" и "македонски". Ако не могат да представят такива факти - да приемат, че е нямало макета тогава и точка. Ако не приемат - вето до дупка, както гърците по повод на Александър Македонски. И този подход да се приложи за всички периоди и личности, които са наши. Или ще им уврат кратyните, или ще си стоят извън ЕС вовеки.
162
3
 
23
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Че македонците, тракийците, мизите и шопите (до Ниш) са българи, българи са. Казват го гръко-, латино- и другоезични автори. Отделянето на една област от държавата не създава нова народност. Тук е грешката на СМ. Трябваше да кажат: "Ние сме българи в друга държава. 1н ден може да се обединим". И нямаше да има проблем - "идентичност" за наша сметка. Това трябваше да залегне в договора!
161
3
 
33
 
! Отговори
Преводач преди 3 години
Германия е окупирала и "освободила" Австрия, но сега имат общ език, поддържа го специална комисия. Имат сметка - не превеждат непрекъснато, разбират се при пътувания! Ако научиш немски, използваш го в Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн, и всички са доволни. Македонците са ***! Ако върнат Ъ-голям и българския език, само ще спечелят! Българският е един от официалните езици на Европа. ***!
160
25
 
3
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
И македонци и българи се дърлят като малки деца за отминали събития и без никакво значение...Изглежда е много трудно Хомо сапиенс да живее в мир, съгласие и разбирателство...
159
4
 
8
 
! Отговори
яея преди 3 години
Англия да признае англиско американскияГерманците да признаят австрискио немски
158
4
 
28
 
! Отговори
ВЕТО преди 3 години
Ветото към Македония е отличен ход - Ние знаем, но Европа не знае що за създания са тия! Моля се нашите политици да не поддават на никакви уговорки
157
2
 
22
 
! Отговори
северомакедонец преди 3 години
До Makedonec В България няма да влизате естествено, кому е нужен брат психар и наркоман в къщи. Ама ако продължавате с лъжите за българската история и се отметвате от договореното, ще се докарате до там, че за да влезете в ЕС ще трябва отново Блаже Конески стане българин, а Лазар Колишевски - сърбин. Бой се от гнева на търпеливия....
156
3
 
19
 
! Отговори
До 179 преди 3 години
До АнонименКато с нищо не са съгласни, ще си носят последствията!