Все още сме първи по смъртност от вируса, но болните намаляват

Колко хора ще пожелаят да се ваксинират у нас?
Обновена: 4 дек 2020 10:51 | 4 дек 2020 10:37, Веселина Йорданова
208
Все още сме първи по смъртност от вируса, но болните намаляват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България все още е на първо място по смъртност от коронавирус в Европа, намалява обаче 14-дневната заболеваемост и тя е 591 на 100 000.

Още по темата
Има разлики и по области - заболеваемостта в Габрово е 14 пъти по-голяма от тази в Кърджали, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в МС.

Почти всички, които са стигнали до летален изход, са потърсили късно лекарска помощ, така здравният министър Костадин Ангелов обясни първото ни място в черната статистика. Другият фактор според него са придружаващите заболявания, например сърдечни болести, които много българи имат.

Кунчев каза, че положителните промени след въвеждане на последните мерки са крехки и в начална фаза.

Все още показателите за седмичен брой тестове са едни и същи, но положителността им пада за първи път в последната седмица и е между 32-36%.

12 266 души са излекувани за изминалите седем дни.

Заетите легла от пациенти с коронавирус са 51%, а в интензивните грижи - 40%. 98% от леглата в Шумен са заети, следващата област по заетост на леглата е Ямбол.

Кунчев обясни, че всяка страна и компания има право да ограничава едно или друго според това дали човек е ваксиниран, каквито информации вече се появиха от авиокомпании.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Той напомни, че за противогрипна ваксина ние сме на последните места в Европа с няколко процента имунизирани, срещу рака на маточната шийка също няма желание за ваксинация у нас.

Затова здравните власти очакват различни проценти ваксинирани в таргет групите.

Имунизация ще започне след одобрение от Европейската агенция по лекарствата за конкретната ваксина и разрешение от ЕК, така е според законодателството в ЕС.

Националния план за ваксиниране може да видите ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе с ваксините по-добре полицаите първо да тестват. Иначе и аз преди мнго се палех как не се спазва и т.н. - но сега вече не ми дреме, аз си имам осигурена работа от вкъщи и се пазя сам. Който иска да ходи да мре и 5 години корона да има аз съм си добре, другите да се спасяват.
106
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза, че те са супер, за всичко са виновни хората - заразата е толкова висока, защото не се спазват прословутите мерки, смъртността е толкова висока, защото хората търсят късно помощ. Те начело с толупа управляват кризата професионалнио и адекватно ама народът нещо не го разбира!
105
5
 
11
 
! Отговори
Пр. на М... преди 3 години
Преди време ви казаха , че ще се мре, ама вие се .....бъзикахте...А сега .....
104
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за това ли да се чувстваме виновни, че сме на първо място по смъртност? Огромна част от тези хора са умрели в болниците, а за това лекарите са виновни. Всички планови операции са спрени, личните лекари практикуват телефонна медицина, хирургиите с реанимациите си са превърнати в Ковид отделения. Но ние, пациентите сме търсили много късно лекарска помощ. По-нагоре медицинско човекомразие не съм виждал
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Петър.Прав си, но не става въпрос само за неплатени здравни застраховки. То и с напълно платени здравни застраховки пак няма кой да те прегледа.
102
5
 
8
 
! Отговори
След 4 месеца... преди 3 години
Спокойно.Идват на власт Радев, Нинова, Славчо-чалгата и отровното трио. Те ще ни изстрелят на първите места във футбола, баскета, тежестите....Нема лабаво при тях.Хлябът ще стане 15 ст. , а ние ще изпреварим Франция по икономика.
101
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А преди Ковид 19 не бяхме ли пак на първо място по смъртност в Европа? Особено по така наречените "придружаващи заболявания".
100
2
 
11
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Разбирам, че за всичко ние сме си виновни. Но предполагам, че всеки човек иска да бъде прегледан от лекар и не съм съгласен, че тук болшинството от пациентите имат вина. Просто няма кой да ги прегледа. Лекуване по телефона не става. Скоро гледах интервю с рапърът Ивайло-Играта и онемях, три дена го тормозят кога ще си плати здравните осигуровки. Човек в тежко състояние. А някой беше казал, че по време на пандемия, всеки ще бъде лекуван независимо дали си е плащал здравните.Ужасно е!!!
99
3
 
17
 
! Отговори
Още преди 3 години
МагаЗини за играчки и украси се пръскат по шевовете от хора. ДЕца по пързалки и т.н. И сега следва 8 сек., Коледа и Нг- за нашия народ неспазващ нищо резултата ще е трагичен, след всички събирания, които няма да пропуснат доста хора. Та както се казва -заслужаваме си съдбата Задето сме толкова загубени!
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А като сме стигнали такива висоти защо децата са по 150 бройки на ледените пързалки? Нали не трябваше да се смесват клас със клас, а те вече няколко даскала в едно на тая пързалка. Нали уж заразяваха старците, или викате щом падат парички в джоба на спортистите може. А познайте дали ви вярвам за мерките!
97
12
 
3
 
! Отговори
Достатъчно преди 3 години
Хайде стига лъжи, че сме на 1-во място. Италия, Испания са пред нас. Аман от секс, лъжи, видео, интернет.
96
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болните не намаляват, а умират. А тоя с опорките за протестите, да види че повечето са възрастни хора със заболявания, не са ходили никъде, а може би е трябвало да отидат в полицията и да пуснат жалба срещу гербавите ***, които ги изкарват какво ли не, от лош материал до толупи.
95
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се коси, пак ще се вдигнат. Хлапетата по 150 човека на ледените пързалки от различни училища и райони. 8 декември идва, споко, ще минем всички и по заболеваемост и по смъртност.
94
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяло лято ходиха по протести и се заразяваха, а сега като взеха да мрът веднага някой друг различен от тях им стана виновен.
93
4
 
8
 
! Отговори
Кунчев преди 3 години
готви се за след месец като ни почнат гриповете. Те сега личните не могат по телефона да отличат корвид 19 от обикновена настинка, а какво остава за грипа. А тези с придружаващите и от грип си *** също така успешно както от ковид 19. Пък и като сте намислили първо децата да пуснете на училище ... грипна епидемия ни е в кърпа вързана. Май имаше някой дето беше казал че яко ще се мре. Едни протестиращи го изкара че е неграмотен, ама прав ще да излезе.
92
3
 
3
 
! Отговори
апел към СЗО преди 3 години
Ще има ли поне малка надежда да се открие ваксина против червенотиквениковската шашкъния на другарите водени от Фигуранта и Импексова ?
91
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига ни лъга бе, Локумчев! Да не си мислиш, че има още много които ти вярват???С мерки и без мерки - все тая!Повечето починали били потърсили късно лекарска помощ.Ами да, как да я потърсят рано, като ги оставят да умират на стълбите пред спешното отделение, в студа?!Много имало със сърдечни заболявания. Ми това и сами го разбрахме.Е тогава какво правите вие? Нищо и половина! Голямата смъртност се дължи главно в хаоса на мухлясалото ни здравеопазване. В Перник хората висят в коридора!
90
5
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Помните ли случая с козите на баба Дора и как този параноик кунчев ликвидира десетки хиляди здрави отбрани селскостопански животни заради съмнения за заболявания, които не бяха даже потвърдени и нанесе огромни щети и унищожи граденото от поколения фермери... кунчев трябва да си ходи - този долен лъжец и параноик ще нанесе огромни щети на цялата ни икономика и общество за пореден път...
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парадигмата, че в таргет групите ще се имунизират повече, се оказа фейк! Както и тази, че с локдаун нещата ще се оправят. Просто световният тренд е такъв. Трябва да се работи повече върху мРНК на коронавирусите. Нали всички станахме вирусолози, ще победим!Some Day!
88
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оздравели/излекувани и PCR отрицателни са мнооооого различни неща. Очевидно е, че медиите ги смесват и отъждествяват по инструкция отгоре. При ковид понякога се развива фиброзна пневмония, резултатът е заместване на ефективната работна площ на белия дроб със съединителна тъкан - обяснено лаически, като зарастване на рана. Получава се хронична дихателна недостатъчност и загуба на голям процент от виталния обем (дихателния капацитет). Отделно се получават и сърдечно-съдови увреждания.