Все още сме първи по смъртност от вируса, но болните намаляват

Колко хора ще пожелаят да се ваксинират у нас?
Обновена: 4 дек 2020 10:51 | 4 дек 2020 10:37, Веселина Йорданова
208
Все още сме първи по смъртност от вируса, но болните намаляват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България все още е на първо място по смъртност от коронавирус в Европа, намалява обаче 14-дневната заболеваемост и тя е 591 на 100 000.

Още по темата
Има разлики и по области - заболеваемостта в Габрово е 14 пъти по-голяма от тази в Кърджали, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в МС.

Почти всички, които са стигнали до летален изход, са потърсили късно лекарска помощ, така здравният министър Костадин Ангелов обясни първото ни място в черната статистика. Другият фактор според него са придружаващите заболявания, например сърдечни болести, които много българи имат.

Кунчев каза, че положителните промени след въвеждане на последните мерки са крехки и в начална фаза.

Все още показателите за седмичен брой тестове са едни и същи, но положителността им пада за първи път в последната седмица и е между 32-36%.

12 266 души са излекувани за изминалите седем дни.

Заетите легла от пациенти с коронавирус са 51%, а в интензивните грижи - 40%. 98% от леглата в Шумен са заети, следващата област по заетост на леглата е Ямбол.

Кунчев обясни, че всяка страна и компания има право да ограничава едно или друго според това дали човек е ваксиниран, каквито информации вече се появиха от авиокомпании.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Той напомни, че за противогрипна ваксина ние сме на последните места в Европа с няколко процента имунизирани, срещу рака на маточната шийка също няма желание за ваксинация у нас.

Затова здравните власти очакват различни проценти ваксинирани в таргет групите.

Имунизация ще започне след одобрение от Европейската агенция по лекарствата за конкретната ваксина и разрешение от ЕК, така е според законодателството в ЕС.

Националния план за ваксиниране може да видите ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринаА защо да не са на власт ГЕРБ, ти ДПС и БСП ли искаш на власт?
6
4
 
12
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Така е като народа е лош, некадърен и *** и не слуша своите лекари,имунолози и вирусоблози , които са на световно ниво и знаят всичко за вируса!!!!Народът е виновен!!!Агент Даян Торнабал!ЦРУ!!!
5
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
невъзможно нали великия бей с джипа каза че се справяли най- добре а в другите държави били бабаити а той бил най- великия европеец и племето което му ръкопляслка под команда било най- умното и най- великото
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бълагария население на страната от сайта "брояч на населението" към 10 часа и 40 мин днес е общо 6 880 053 разделено на починалите от сайта на "Koronavirus COVID-19" починалите са 4503 това значи на 1528 родени един умира от коронавирус. Във Франция същият метод на изчисление е 1217 , така че не е вярно това твърдение.
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И преди вируса бяхме първи по смъртност.
2
7
 
21
 
! Отговори
daweda преди 3 години
заболеваемостта намалява заради по-малко направени тестове... преди правеха по над 11 хиляди сега правят по 8 9 хиляди
1
9
 
22
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Все още герб са на власт... Кой каквото си направи друг не може. Очевидно матриала не се трогва дори от смъртта на близки и познати. За това си заслужаваме цялото нещастие което е сполетяло тази територия..