Пенсиите от втория стълб - какви промени готвят?

Регламентират се основните правила за пенсиите
Обновена: 7 дек 2020 19:19 | 7 дек 2020 18:50, Веселина Йорданова
16
Пенсиите от втория стълб - какви промени готвят?
Снимка: Правителствена пресслужба

Социалните партньори разгледаха промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се регламентира фазата на изплащане на пенсиите от втория стълб на осигуряване. Онлайн заседанието на НСТС беше свикано от вицепремиера Марияна Николова.

Уреждат се и трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове (УПФ) – пожизнената пенсия за старост, разсроченото изплащане на средствата по индивидуалната партида и еднократното изплащане в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсионни продукта.

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените лица. Изрично се предвижда, че гарантираният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв.

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражнят правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 г. преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Бяха направени множество предложения за промени, съобщиха от правителствената информационна служба.

Социалните партньори принципно подкрепят законопроекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова няма да внеса вече, не работейки нито един лев ни в първия, ни във втория стълб! След 38 години трудов стаж установих, че ще взимам със стотина лв. повече от хората с 15 години тр. стаж. Този факт абсолютно ме демотивира да продължавам да работя. Ще си живея от спестявания скромно, докато до чакам мизерната ми пенсийка. Нито един лев повече в НОИ или УПФ!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вземете и оправете тая бакия най накрая, Нейков може да го ... ! - Всички вноски в момента в солидарната система- Допълнителните да станат наистина допълнителни по желаниеЗа не сведущите : 1/4 от вноските на всички осигуряващи се за близо 10 години, ги подариха за създаване на частни (модни) фондове.Разликата: солидарната - колкото получи от вноски, толкова харчи за пенсии без инфлация. При часните е като влог с инфлация. И не забравяйте 20% ддс се връща пак в държавата от пенсиите.
7
3
 
5
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Откъде накъде неженена бездетна прости тутка е вицепремиер и ми краде пенсионните осигуровки?
6
0
 
12
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Втория стълб е направен да се открадне а не да се даде.
5
0
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 години
Още навремето разбрах ,че втория стълб е пълно дърво.Затова купих имоти за да ги давам под наем.Не чакам от тая държава нищо.
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123ти кога си бачкал, тролей.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
отменяйте ги тези недомислици на заврения зет, някои хора станаха милионери с парите на работещите, кога ще се намери прокурор да го изправи пред съда
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствения фонд от този тип в света, който е задължителен и доброзорен!Правото на фондовете да си пишат разходи и да точат спестените пари на пенсионерите от "стълба" е също единствено в тази далавера от подобните пенсионни фондове в света!Подобните фондове осигуряват повече от внесеното, заради изгодни инвестиции, тук и то след поправките, ако някой получи нещо, ще е не повече от колкото е внесъл - единствени в света и тук.На базата на горното, този "стълб" си е една измама и далавера.
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тия пенсии? Едно време през комунизма баба ми взимаше 60лв. пенсия и цяло лято беше на морето на хотел.