Натискът към здравната система вече е по-умерен, смята проф. Габровски

Надеждата била ваксината да ни върне свободата
37
Натискът към здравната система вече е по-умерен, смята проф. Габровски
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мерките започват да дават резултат, натискът върху здравната система е по-умерен, смята неврохирургът проф. Николай Габровски, зам.-председател на Българския лекарски съюз и зам.-директор на "Пирогов".

"Преди 10-15 дни в "Пирогов" натискът беше изключителен. Вече организацията на болниците се адаптира към условията. Намалял е и броят на прииждащите хора", каза той пред БНР.

Още по темата
По думите му картината с интензивните легла е динамична, а ваксината "ще даде свобода, която сме загубили през последните месеци".

"Дори в началото да има скепсис, когато хората видят ефекта от една ваксинация, ще променят мнението си. По отношение на ваксината, която пристига, първоначалните данни са благоприятни. Това е тествано при над 45 000 души, което е сериозно", посочи проф. Габровски.

"Всички искаме да получим бързо отговор на нашите въпроси, но това не е възможно. Факт е, че напредваме много в познанието си за това заболяване. Имаме и няколко средства за контрол като дистанция, хигиена, ваксини. Движим се в правилна посока", каза той.

Според него не е нормално в един подобен момент към разговорите с НЗОК да се добавя натиск и административно напрежение.

Картината с тестовете той определи като "пъстра".

"За мен е показателно не толкова колко са бройките на позитивните за деня, а процентът позитивни резултати", каза проф. Габровски и подчерта, че няма сигурна рецепта за мерките и "хората в света се движат пипнешком".

"Бяхме на един от най-либералните режими в Европа и вместо да останем сред отличниците, затворихме очи и си казахме, че нямаме проблем. Това ни вкара в една спирала и сега ще трябва пак в мрака да опитваме кое е най-правилно. Нещата не са свършили, чака ни дълга зима. Дълго време ще лъкатушим в една или в друга посока", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бях в болница при 4000 хоспитализирани. Нямаше доктори, сестри, апарати за кислород. Нямаше дори възглавници. Сега са 7000 приетите в болница. Интересно ми е кой натиск точно е намалял? Или им е заповядано да правят малко тестове и да лъжат хората, че са намалели болните. А я да видим данните от НСИ за смъртността. Последната седмица на ноември са умирали 350 човека на ден повече от нормална година! Защо крият тези факти? Като пуснат преди Коледа всичко след 2 седмици ще настане страшно.
32
0
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Ти си объркал вирусите.Твоята рецепта е неточна и неправилна.Не се използва васелин,а тапа.И помага не срещу КОВИД,а срещу КОДРИС!И не помага всякога,а понякога-само докато не изпадне тапата.
31
0
 
8
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Не знам какво вижда професорът от кабинета си.Това с бройките си е чиста стъкмистика.Правиш по малко тестове и ето ти по малко болни.Ако искаш по голяма бройка правиш повече тестове.Факт обаче е,че приетите в болница са повече,повече са и болните в интензивните сектори както и починалите.Кое е намаляло-не знам.Преди Коледа като отворят пак всичко ще изгинем всички и няма кой да има и да ни погребе! Ако имаше ваксини през октомври друго щеше да е!
30
0
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Днес 08.12.2020 година:Рекорден брой починали от коронавирус според официалната статистика - 213 човека.Рекорден % новозаразени 45% от направените тестове са положителни.Какъв натиск намалява не е ясно.Тия приказки започват да подсказват, че цялата дандания е била, за да затворят държавата. Просто такъв ангажимент са поели пред господарите си.
29
1
 
1
 
! Отговори
Важно съобщение! преди 3 години
От днес от 23:00 до 05:00 с лазерен сателит ще сепрофилактира COVID 19 на населението с ваксина (***).Молим ви да извадите дупе на отворен прозорец попосока към звездите ,задължително с намордник,а в дясната си ръка дадържите лична карта.За мъжете противопоказания не са забелязани!Комшиите са изпитали метода и до сега бременен мъж не е забелязан.
28
1
 
1
 
! Отговори
да де преди 3 години
От утре е в сила, че всички трябва да използвате смазка (вазелин) и да вкарате един пръст в *** си по всяко време на улицата, за да предотвратите разпространението на ковид-19.Смазка предоставяме тук.(****)
27
0
 
11
 
! Отговори
Д-р Пази-Хлебников преди 3 години
При 5000 в болница изнемогвахме, при 7000 всичко е наред . Каквото заповяда Вожда - Слънце Тиквундий, това ще кажем !
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УчуденНе разбирам, какво трябва да означават тези числа. Ако искаш да сравняваш, дай нещо от средата на ноември, когато бяха по над 4 000. А от изброените от теб дни подлежат на сравнение вторниците - днес 2764 и 01.12. - 3475. Във вторник винаги са повече новозаразените. А смъртните случаи са със закъснение. Дано намалеят следващата седмица във връзка с по-малкото зарезени през последните десетина дни. Ако не намалеят, ще призная, че официалната статистика за нищо не става.
25
0
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
01.12.20 - 3475 положителни, 153 починали02.12.20 - 3138, 15903.12.20 - 3280, 15604.12.20 - 3614, 14705.12.20 - 2037, 79Днес - 2764, 213Проф. Габровски видялл по-нисък натискПри тези цифри другия т.нар. професор Костадинов щял да вдига мерки...Нашите професори *** ли да или корумпирани и зависими, готови да убиват в името на парите? Друг вариант не виждам.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Беновска пипа"В момоента броят на хоспитализираните е с около 1000 повече, отклокот преди 10 дни."Май ти се опитваш да правиш хората на маймуни. Днес настанените в болници са 6821, на 29-ти ноември са били 6830. Същата работа.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва по-здравия да оцелява, не са нужни държавни разходи за някакви съмнителни тестове
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С 213 починали за денонощие сме на 11 място в СВЕТА. Говорим за държави с 20-30-50-100 милиона ,които са след нас. Китай с 1,4 милиарда е с доста по-малко. На 1 милиот сме на първо място в света. Пълен хаос и безотговорност. ПСР тестовете трябва да с БЕЗПЛАТНИ, БЕЗУСЛОВНИ И МАСОВИ. Трябва да се тестват минимум 15-20 000 на денонощие.
21
1
 
2
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 3 години
Преди 100 години хората живееха толкова колкото можеха, сега с лекарства повишават продължителността на живота си и се получават нации от пeнcиoнep, затова пуснахме този вирус. Засега дава резултати, но не са тези които очаквахме. Просто натискът върху пенсионната система е огромен и това означава все по-голямо обедняване на данъкоплатците. Докато не постигнем нужните резултати ще пускаме нови вируси, вече се работи върху Ковид 21.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това мазило много дразни, какво се е облекчи бе докторе? 7000 са в болници и то само с ковид, а други има болни, колкото искаш, не се знае колко чакат, за да постъпят, пълна лудница е, здравната система едвам крета и в нормални времена, а сега направо е в тотален колапс. А великите професори се счупиха да се мажат на ***!
19
2
 
6
 
! Отговори
а защо? преди 3 години
А защо в Белорус няма натиск на здравната система, защо жестокият комунистически диктатор Лукашенко не въвежда локдаун и забрана за събирания за да потуши многомилионните демократични протести?
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кризата е много дълбока и ще се става още по страшна. Сривът на системата е неизбежен. Вирусът е само поредният нов грип който се използва като повод. Тези които си мислят, че това скоро ще премине, да носим маски и да се подчиняваме и всичко ще се оправи като си отиде вируса живеят с илюзии.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни шашми. Няма натиск ли? Хората, където починаха къде починаха 213 човека за последните 24часа?Ама репродуктивното число било паднало? Нищо не е паднало. Затворихте с половинчати мерки измислени и колкото да се замажат очите на слепите при 10 000 с 6000 положителни.Сега смятате на 6000 PCR т.?Що така променяте данните?Що не смятате еднакви брой тестове и да видим тогава репродуктивното число как ще стане друго?Залъгвате хората. За това не вярват. Може ли за 1 седмица да променяте заповед?
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знам колко трябва да си вдлъбнат да продължаваш да си мислиш, че всяко едно нещо свързано с този вирус е случайно и да не виждаш, че всяка една държава продължава да е в пълен синхрон относно мерки, карантини, бройки , умрели, ваксини, медийно насаждане на страх и тн. Всичко е толкова добре режисирано и инсцинирано че трябва да си мега кух да продължаваш да вярваш на медиите дори зорлен да те уморят и да си идеш от тоя свят
15
1
 
10
 
! Отговори
Професор преди 3 години
Докторе ..а защо не затворихте по рано ?сега за една седмица всичко е наред ,та чак градините ще работят,всички държави назад а ние напред
14
1
 
20
 
! Отговори
Беновска пипа преди 3 години
Много интересни заключения. В момоента броят на хоспитализираните е с около 1000 повече, отклокот преди 10 дни. Преди 10 дни здравната система се задъхваше, а сега усещала облекчение? Докога ще ни правят на маймуни????