Подписаха договор за 98 машини за Специалните сили

Изпълнител е българска фирма, първите готови в средата на 2021 г.
43

Снимка: МО

Договор за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение за Силите за специални операции беше подписан в Министерството на отбраната днес.

"С подписването на този договор правим още една полезна крачка към повишаване на способностите на нашите Въоръжени сили. Осигуряваме възможност на Специалните сили да получат нова техника, с която при изпълнение на своите конституционни задължения, да бъдат много по-ефикасни и полезни при защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България и изпълнението на останалите им мисии", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след подписването на договора с българската фирма "Самел-90" АД.

Договорът е на стойност 49 998 000 лева. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата, съобщиха от МО.

"Това дело е патриотично. Не само повишаваме способностите на нашите Специални сили, но с парите на българския данъкоплатец подпомагаме българската икономика, така че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална държава, която е длъжна само да купува отвън", подчерта още Каракачанов.

По думите му нормалната логика и философия е да се развиват способности в България. Това ни осигурява и един доста по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката, която придобиваме, посочи още министърът.

"В момента предлагаме наши продукти в около 30 държави по света, но това е първото нещо, което от близо 15 години, ще предложим на Българската армия“, подчерта изпълнителният директор на "Самел - 90" АД Петър Георгиев.

Генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, заяви, че за първи път има подобен договор, с такъв мащаб, и с такова бъдещо значение за оперативните способности на Специалните сили.

По думите му договорът е изключително важен, постигнат след много усилия от всички страни, като в рамките на преговорния процес са договорени най-добрите възможни условия. 

Договорено е и изграждането и оборудването на технически център за ремонтни дейности, който ще бъде щатно осигурен с разширяването на логистичния батальон на Силите за специални операции. Техническият център ще бъде в Пловдив, където са основната част от формированията на Специалните сили. Той ще бъде на сто процента оборудван от фирмата с апаратура, техника, съоръжения и машини и там ще може да се изпълняват всички леки ремонти.

Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
17
 
! Отговори
4epa преди 3 години
С ЕДНА ДУМА ПОСРЕДНИК- КОЛИ НЕ ПРОИЗВЕЖДА !!!!!!! КОПУВА ГИ ПО 100 000 ЕВРО ОБОРУДВА ЗА 50 0000 = 300 000 лв А ПРОДАВА 500 000 ЛВ !!!!!!!!! БЪЛГАРСКА Е САМО ИЗМАМАТА В ТАЗИ ЗДЕЛКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са полицейски автомобили, с не военни.
16
8
 
14
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Харчат народни пари,като половината ги крадат!
15
2
 
9
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
Тези машини са на въоръжение в Индия, Пакистан, Виетнам, Китай и т.н.
14
0
 
5
 
! Отговори
монк преди 3 години
Защо не са 100?Сто е хубаво число.
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще ги ползват срещу бъдещи народни бунтове против ваксинацията....затова им трябват....
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,нещо по спецификациите на машините?Защита, вместимост, въоръжение....На базата на кой автомобил са?Така изнесено......постна работа!
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По 510 хиляди? Половин милион за таралясник на колела... Бе, вие ферарита да си бяхте взели! Ами пушете си цигарките, пийте си кафенцата по сини ризки. Можеше поръчка за дифендъри нов модел, ама... То акъл и коса под фуражка не виреят.
10
5
 
16
 
! Отговори
ДО ХАН КРУМ преди 3 години
5-ти армейски корпус на турските въоръжени сили е в град Чорлу много по-близо от Истамбул Само той е 3 пъти по-голям от цялата Българска армия!
9
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска фирма, ама на кой е фирмата ?Защо не напишете - половината пари ще отидат пак в Чекмеджето.
8
13
 
3
 
! Отговори
Саломон Паси преди 3 години
Браво!България все повече се доближава до стандартите на НАТОЖалко че цената не е по-висока
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Войните вече се водят с дронове.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
samel90/bg правят някакви бобини , керамика и тем подобни - в сайта им го пише. Коли не произвеждат. как така ще произведат 98 коли ????
5
5
 
19
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
Тая фирма, дето ги произвежда, частна ли е или държавна?И ако не е държавна, кой е собственик?
4
1
 
19
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
Преди години имаше един случай / с бронежилитки мисля че беше / българска фирма ги изнася , а министреството на отбраната ги внася /спечелена поръчка / от американска фирма на 5орна цена
3
10
 
18
 
! Отговори
ХАН КРУМ преди 3 години
ЗА КАКВИ МИСИЙ ГОВОРИТЕ БЕ БАНДИТИ.НЕ ЦЯЛА ТУРЦИЯ А САМО ИСТАНБУЛ ДА НИ НАПАДНЕ НИ МАШИНИ ТА НИ САМОЛЕТИ ТА НИ ТАНКОВЕ ЩЕ ВИ ОСТАНАНАТ.ВИЕ СЪЩО ГО ЗНАЕТЕ. НО КОМИСИОНИТЕ СА ВАЖНИ.САМО КРАДЕТЕ ОТ БЕДНИЯТ.БГ.НАРОД.А ВАШАТА МИСИЯ Е НЕВЪЗМОЖНА....
2
10
 
20
 
! Отговори
дрт преди 3 години
хората ***,болниците траги4ни......., но има пари по 500000 за 1 кола!!!
1
19
 
8
 
! Отговори
Ален преди 3 години
Лека полека ставаме европейска държава