С над 22 000 PCR-и тествали социалните домове у нас

Настанените в институции попадат в най-рисковите групи
9 дек 2020 18:10,
6

22 523 PCR теста са направени общо в домовете за социалните услуги от началото на пандемията у нас. Общо извършените PCR тестове са 12 330 на настанени в институциите и 10 193 на персонала. Това заявиха от Агенцията за социално подпомагане за "Монитор".

В социалните услуги за пълнолетни лица са тествани всички потребители и персонал, а в голяма част от услугите за стари хора и за хора с деменция са направени и последващи тестове.

Настанените в институции хора попадат в най-рисковите групи за заразяване с COVID-19, тъй като голяма част от тях са в нетрудоспособна възраст или със съпътстващи заболявания, поради това контролът е завишен, увериха още експертите от социално подпомагане.

През септември АСП за пореден път даде указания на общините за превенция на разпрострaнението на COVID-19 в социалните услуги. Още в началото на извънредното положение през март пък бе преустановено настаняването в социалните услуги от резидентен тип, като такива се допускат само в крайна нужда, ако не е налице друга алтернативна възможност. В тези случаи настаняването може да бъде осъществено след представяне и на документ, удостоверяващ отрицателен PCR тест за коронавирус, направен не по-рано от 48 часа преди постъпване в социалната услуга, разясниха още експертите от социално подпомагане.

За лицата, които нямат възможност да поемат за своя сметка или с помощта на близките си този разход, АСП осигурява отпускане на еднократна помощ. След запитване от страна на агенцията Министерството на здравеопазването изрази становище, че не възразява при наличие на индикации за спешност лица или деца да могат да бъдат настанени в социални услуги за резидентна грижа и без проведен PCR тест.

В тези случаи обаче задължително се създава организация да се изолират в самостоятелна стая за 14 дни, стриктно се спазват всички противоепидемични мерки и се проследява здравословното състояние за поява на симптоми на COVID-19. В случай че се проявят такива симптоми, човекът незабавно се консултира от общопрактикуващ лекар. В тези случаи не важи изискването за представяне на документ, удостоверяващ отрицателен PCR тест за коронавирус. Необходимо е лицата, които се настаняват в кризисни центрове, да бъдат изолирани в отделно помещение в рамките на 14 дни.

От страна на Агенцията за социално подпомагане са изпратени указания към Националното сдружение на общините и към кметовете на общини за превенция на разпространението на COVID-19 в управляваните от тях услуги. Указанията са съгласувани с Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването и включват например честа дезинфекция, осигуряване на разстояние между потребителите, преустановяване на груповите събирания и др.

През август министърът на труда и социалната политика даде препоръка на областните оперативни щабове за борба с COVID - 19, съвместно с общинските оперативни щабове да изготвят План за действие на областно ниво при възникване на епидемичен взрив от COVID-19 в специализираните институции и социалните услуги от резидентен тип. Според него кметовете придобиват правомощията за предприемане на допълнителни мерки и действия, съобразени със специфичните потребности на настанените лица и персонала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахаххаха в истинските държава тази бройка тестове я правят до обяд!
4
0
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Те са ги тестували само на хартия пък парите откраднати!Мислиш че някой ще ти се занимава с това ли бе?Нали лабораториите и тестовете са на дупетатите!Наивник!
3
0
 
2
 
! Отговори
баба Мара преди 3 години
В белите държави правят по толкова на ден.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За депутатите повече тестове изхарчиха, затова няма безплатни PCR тестове за народа.
1
0
 
2
 
! Отговори
? преди 3 години
И колко от тях са положителни?