Борисов към Бучковски: Няма да ни простят, ако не намерим компромис

Премиерът призова за откровен и добронамарен диалог
Обновена: 10 дек 2020 14:34 | 10 дек 2020 14:30, Веселина Йорданова
93
Борисов към Бучковски: Няма да ни простят, ако не намерим компромис
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес със специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски.

Още по темата
"Винаги съм считал, че на масата на преговорите може да се намерят решения.

Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде перспектива", заяви министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

За да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, според премиера е необходим прагматичен, откровен и добронамерен подход, изразяващ се в конкретни действия.

Борисов изтъкна, че за отношенията на взаимно доверие е важно връщането към стриктно и необратимо изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.

"България винаги е изповядвала евроатлантическите ценности, затова и по време на нашето председателство на Съвета на ЕС поставихме темата за европейската перспектива на Западните Балкани на първо място", посочи премиерът. Министър-председателят бе категоричен, че България до този момент е положила всички усилия страните от Западните Балкани да бъдат приобщени към НАТО и ЕС.

В този контекст Борисов припомни, че именно в резултат на подкрепата на България за европейското бъдеще на Република Северна Македония бе подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
4
 
! Отговори
А преди 3 години
Още по-малко пък, ако направите и най-малкия компромис с българската история !
75
2
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
А ако намерите комунистически компромис,съвсем няма да има прошка!
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто са влезли в НАТО тия про..ци нямат посланник в България.Коминтерновската измишльотина не ни смята за живи,за какво ми говорите въобще.Нагли титови ко...нца.
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаТака е но ето сега никой не ги изнасилва и пак не искат да са българи ама си присвояват наште. Това си е шизофренна лудост и няма как да се съгласим на компромис. Че като влезнат в ЕС, ще кажат и че Ботев е македонец.
72
5
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен78Кви ги хортуваш, ба? Ти май снощи си пийнал малко повечко...Вземи мерки, значи! Всеки може да реши сам как иска да живее - то на нас не ни харесва да живеем в България, та на някой от вън! Ако искат да са си отделна държава - това си е тяхна работа, но това не значи, че трябва да се лъже!Македонците не са се отделили от България по своя воля, те са откраднати от нас!Те винаги са искали да бъдат с нас и точно затова насилието върху тях е толкова жестоко дори сега, след поколения
71
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаКомпромис не върши рабпта. Макетата или приемат, че са отделна нация и съответно нямат бг корен, език, история и т.н. или са българи и тогава приемат нашата история, език и т.н. Няма средно положение и не може да са и двете, защото знаеш какво става при раздвояване на личност и трябва лудница.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диана, разговорите на този етап са безсмислени, защото това, което Заев договори днес (ако успее да договори каквото и да било), утре ДПМНЕ като дойдат на власт няма да признаят. Затова казах, че първо македонците трябва да седнат на своята маса и да се разберат помежду си какво искат.
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакъв компромис никаква прошка бойко и парламент в затвора
68
2
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен73Той е агент на Заев, значи! Сега ще му докладва всичко и Заев ще получи пълната пречупена информация...Но е хубаво да се говори с тези хора - нужна е тренировка срещу мръсотията им. Така, като се почне малко по малко, някак по-лесно се учиш отколкото ако всичко ти се стовари изведнъж на главата...Важното е да не се подхлъзнеш по техния ъкъл - никакви компромиси! Нека не забравяме какво се случи с Георги Димитров и неговите компромиси - ние дори не знаем какво искат и защо го правят
67
2
 
8
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Много чудно как Сев Македония си въобразява, че може да има такова отношение към македонците и българите и може да претендира за членство в една демократична формация като ЕС! Сръбските мекерета там трябва да започнат да спазват правата на човека по същество, не проформа! Ние трябва да видим не само учебници с променени фалшиви исторически данни! Историческата истина трябва да проникне на всяко ниво в Сев. Македония и особено в законодателството, медиите..Македонците са БЪЛГАРИ - това е истината
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов, от ДПМНЕ казаха, че Бучковски е нелегитимен и не представлява никого, освен може би приятеля си Заев. Тогава какво да преговаряме с него? Айде най-напред македонците да си постигнат вътрешен консенсус за какво и с кого да се преговаря и после да си говорите сладки приказки.
65
1
 
8
 
! Отговори
Прожектор преди 3 години
Диалектните местни говори на една лингвистична общност са едно нещо, а нормираният общ за тях книжовен език е друго нещо.На този принцип цивилизованите и прагматични нации се стремят да улеснят комуникацията помежду си. Пример за това в Европа са Австрия, Швейцария, Германия, Люксембург, Франция, Монако и Белгия. Само примитивните нации, подложени на политически инженеринг, се стремят умишлено да затруднят комуникацията си чрез създаване на различни езикови норми, въобразявайки си, че това е белег на самостоятелна национална идентичност.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има поставени условия, но не са изпълнени, следователно не трябва да ги подкрепяме иначе легитимираме кражбата на историта ни.
63
2
 
14
 
! Отговори
Кошмар... преди 3 години
Какъв ще е тоя Евросъюз който ще приема коминтерновска просръбска държава крадяща и измисляща си история и славно минало?
62
5
 
11
 
! Отговори
3M преди 3 години
Решението е просто - албанците към албания, останалите към България и ще са в ЕС. Измислената държава с вентилатор на знамето излита към небитието!
61
5
 
5
 
! Отговори
А стига бе!!!! преди 3 години
Ще им клякаме на посткомунистическите северо-антички бройлери??????
60
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позицията на Резидента не я знаем,защото Москва не му е набила чемберите!Чакат служебно правителство!
59
5
 
3
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ преди 3 години
натиска слугите от ГЕРБ да попречи на РУСИЯ и да завърши ГЕРМАНИЯ окупацията на Югоизточна Европа. За НАША СМЕТКА
58
2
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Тази Територия се очертава като трън в петата на България , както е Украйна за Европа .
57
3
 
12
 
! Отговори
КОМРОМИС преди 3 години
с БЪЛГАРСКОТО НИКОГА