Лекар за мерките: Безразсъдно и несериозно е сега да ги разхлабваме

Трябва да имаме повече контрол, смята д-р Момчил Баев
10 дек 2020 19:09, Ния Христова
46

Две седмици след като правителството взе решение да въведе по-строги мерки, премиерът Борисов обяви, че се работи над вариант от понеделник (14 декември) детските градини и ясли да отворят врати. Здравният министър Костадин Ангелов засега отклони тази възможност, но крайното решение ще се вземе в края на седмицата.
 
Какво се промени за краткия период и избистри ли се картина около реалния принос на детските заведения в общата заболеваемост?
 
"Скептицизмът в тази обстановка е обоснован, не виждам твърде оптимистични резултати на този етап. Ние сме в този вид на мерките от около две седмици, което е много кратък период. През изминалото денонощие има близо 39% положителни проби. Имаме сравнително дълъг период, в който положителните тестове се задържат около 40%", каза съоснователят на групата "Science in the crisis" д-р Момчил Баев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той свята, че несъмнено има натиск върху здравните власти за премахване на мерките и отваряне на училища и заведения.
Още по темата
 
"Това би било много безразсъдно решение, което ще постави успеха ни от последните две седмици под сериозен риск. Ние не сме в момент, в който кривата да слиза надолу. Ние сме в някакво своеобразно плато, но това не дава основание за отпускане на мерките. Сега трябва да имаме повече контрол, за да може по празниците да обърнем кривата надолу", смята д-р Баев.
 
Той добави, че няма нито една мярка, която може да проработи за всички и да удовлетворява всички.
 
"Навярно има хора, които имат проблем с отпуските и отглеждането на децата си в тази обстановка. Има и голяма част от обществото обаче, която е успяла да направи своите планове за гледане на децата. Отпускането на мерките 2 седмици след като сме ги наложили, е несериозна постъпка. Ние настояваме решения да се взимат на базата на факти, които са научно обосновани", отбеляза събеседникът на Златимир Йочев.
 
Д-р Момчил Баев подчерта, че дължим стабилността в резултатите на сегашните мерки.
 
"Има едно научно изследване, публикувано в "Lancet". То показва, че с 25% се е увеличила заболеваемостта след започване на учебната година в 131 държави. Имахме много месеци, в които обществото беше оставено да живее, като че ли нищо не се случва - летните месеци, дори септември. Мерките през октомври-ноември закъсняха, ако ги бяхме въвели по-рано, щяхме да се справим по-добре", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ама крадецът го чакат избори и всеки един ден локдаун е пирон в неговият крах!
17
13
 
10
 
! Отговори
Алибегов преди 3 години
Отваряй Боцко. Искам голо хоро върху масите за Коледа , Бъдни вечер и Нова година! Моите последователи искат наргилета , кючеци , тежки софри и промишлени количества алкохол...Ние сме Българи - бедни и прости ,но ценим свободата си. Пара може и да няма ,но за празниците винаги вадим ..Пълним магазини , ресторанти ...Преяждаме ,препиваме ...После неизменно повръщаме ...Хапваме шкембе и пак наново . Манталитет!
16
19
 
15
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
АДСКИ ПРАВИЛНО И ТОЧНО ГОВОРИ ЧОВЕКА!ЗА НЕКАКВО ПИЕНЕ И ПЛЮСКАНЕ ПО КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА , ПАК ШЕ ПОГРЕБЕМЕ , НЕКОЛКО СТОТИН ЧОВЕКА!ПУСТИ , СЕЛЯЦИ , ВСЕ НЕНАЯЛИ СЕ И...НЕНАПИЛИ СЕ....АМА ПОСЛЕ ...ЛАКОМОТО ДУПЕ , ПАК КРЪВ ШЕ СЕ РЕ.....!!!
15
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е строителните компании да почнат да строят подземни бункери и да ги предлагат на хората искащи да не се заразят от вируса. Ще миа сигурни пачалби.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе, не сме в карантина - в карантина се слагат заболели лица и контактните с тях. А да се разболееш може навсякъде.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 12Ами от десетина дни сме в карантина до 21 декември. Идеята ми е да ни кажат къде са най-честите заразявания, в работата ли, в Лидл ли или в автобуса, метрото! Това мисля, че ще ни е от полза, за да имаме едно на ум .
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НикойПреди години положението беше секс, накркотици и рокенрол сега положениетое корона, карантина и мерки.
11
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се нарича медицински фашизъм.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Какви условия на каратнтина, бе! Кой е в карантина? Я си изясни първо понятията, пък после пиши глупости.
9
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123Да! Хората си искат гробищата! Осигурете им ги. Имат свещени право на това. Свобода да си умират, това искат.
8
8
 
11
 
! Отговори
Bili преди 3 години
ако тва затваряне работи що не спрехме вируса март? ако не е работило тогава, сега що да сработи? нищо не разбирам...по добре в корона-лагер да ме турите, да не питам....
7
11
 
10
 
! Отговори
Имаме по 3900 на ден преди 3 години
защото се въведоха някакви мерки. Без тях заразените да са скочили до 10000. Не че реално не са толкова.
6
8
 
9
 
! Отговори
Bili преди 3 години
докторе, за жена Ви има ли ваксина - от онези дето спират образуването на плацента? или вие сте от новите хора -транс...? а?
5
5
 
9
 
! Отговори
Точно преди 3 години
Безмислени са, защото се прилагат без всякаква мисъл. А дали имат смисъл е отделен въпрос.
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпното е, че НЕ казват в условия на карантина, защо имаме по 3 900 заразени на ден и най-важното! Къде става най-честото заразяване!??????
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ти си безСмислен.
2
4
 
16
 
! Отговори
64902 преди 3 години
През последните седмици доста хора предадоха Богу дух. Това енаистина постижение. Дерзате! А що се отнася домерките - когато цифрите говорят, дори българските власти трбвада замълчат.
1
20
 
8
 
! Отговори
Никой преди 3 години
Не може да ме лиши от правото да разпускам в кръчми и дискотеки.