COVID-19 постави медиците на ръба на професионалното изпепеляване

Заради пандемията във всички болници работата протича под огромен стрес
11 дек 2020 18:30, Ния Христова
28

 

Пандемията изправи целия здравен сектор пред колапс. Увеличаването на работата изисква допълнителен персонал във всички лечебни заведения. 10 месеца медицинският персонал във всички болници на страната работи под огромен стрес. 
 
Коронавирусът не позволява на никого в здравната система да се отпусне. Може ли да се говори за ефекта на професионалното изпепеляване при медиците?
 
Служителите в администрацията на столичната болница "Аджибадем" проявиха съпричастност към медиците. Те влязоха като доброволци в COVID отделенията. Сред тях бе и ръководителят на отдел "Човешки ресурси" в здравното заведение -  Любомир Терзиев.
 
"Впечатлението ми е, че процесите са организирани макисмално добре, имайки  предивид ситуацията в страната. Има огромен натиск върху здравната система и това, което аз наблюдавах сред нашите екипи е, че всеки един лекар, санитар, сестра – всички в болницата и в ковидното отделение и извън него осъзнават тежестта на настоящия момент", коментира той пред Bulgaria ON AIR.  
 
Ситуацията е безпрецедентна за всички поколения медици. Кризата в здравеопазването изисква от лекарите сили и мотивация, за да продължат да работят, както досега, казва още Любомир Терзиeв.
 
"Сред нашия персонал наблюдаваме една свръхмотивация, при това като генезис, като тип -  тя е естествена мотивация – вътрешна. И то е обяснимо, защото сега е моментът, в който хората, които са посветили живота си на лекуването, усещат, че хората наистина имат нужда от тях", категоричен е той.
 
В момента единици са лекарите, сестрите и санитарите, които сега решават да напуснат работа, защото не могат да издържат напрежението. Въпреки COVID кризата, учудващо интересът към професията е още по-голям. 
 
"Медиците в момента не търсят да сменят своята работа и отлагат този момент. Отново това е свързано с историческия момент в който се намираме, историческия момент за тяхната професия", смята Терзиев.
 
"Някои колеги и медицински специалисти изобщо с дни не са излизали от Ковид отделенията и в продължение вече на месеци работят по този начин. Те са изтощени хора. Трябва да се пазят максимално, но как да го направят? Един от начините за лекуване на бърнаута е извеждане от средата. Как да ги изведем като няма кой да ги замени?", коментира психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.
 
Лекарите отдавна се минали лимита на нормалното пренапрежение, алармира тя. През последните години научни доклади предричаха срив в здравните системи. Причината за това не беше обаче заради финансови, организационни или чисто технически проблеми, а поради възможностите за прегряване сред служителите.
 
"Медиците, които са вече професионално прегорели, не са тези емоционално топли, съчустващи и съпричастни хора, които би трябвало да бъдат, за да изпълняват добре своите задължения по лекуване на хората", отбеляза д-р Гълъбова.
 
Лекарите също са хора като нас и всеки от тях разполага със свой начин за справяне с емоционалното и физическото напрежение. Въпреки това те носят най-голямата отговорност - опазването на човешкия живот.
 
"Трябва системна грижа от страна на държавата и трябваше да са създадени необходимите начини да се отделят средства за справяне със синдрома на професионалното изпепеляване при медиците. И сега да се започне, макар че сме закъснели, пак ще бъде нещо и ще е от полза", смята д-р Гълъбова.
 
"В началото на пандемията лекарите също се страхуваха от новия вирус. С увеличаването на работата страхът премина в стрес. А сега е важно да се предпазят от синдрома на професионалното изпепеляване", подчерта психиатърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Всеки човек има поне 1 познат любител на всевъзможни конспиративни теории .Надявайте се да са малко тези ваши познати защото ако цялото ви обкражение е такова е силно вероятно и вие да сте такъв .Отговорете си на следния въпрос.Какво кара тези хора да отричат вярното и доказаното вярвайки в недоказани измислици ?!
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
още ли не ста разбрали, че т.нар. болници преди пандемията работеха като пансиони за изживяване стажа за пенсия на т.нар. медицински персонал. Съставът отдавна е дегрдирал, с изветрели спомени (не знания) от студенстването. Кадърното, което не иска да се излежава, след като се повърти из болниците нямое време и беж да го няма по света. Сега, когато ланшният рахатлък се изпари, стана нагорнище. Само ще се поизмъчат обаче. Не е вероятно да наваксат знания! За това трябва нещо ново и време.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно манипулативна статия, защо не казва че в България има над 400 болници двойно повече отколкото в Холандия и Австрия-доста богати държави. До сега тези болници имаха персонал и лекари и сестри и се отчитаха ударно клинични пътеки за стотици милиони, лекарства за милиарди. Сега има малки Ковид отделения и то не във всички болници. Абе къде са другите лекари и сестри?
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То да лекуваш хепатити с антибиотици за Ковид си е изтощително. Убийци!
18
0
 
12
 
! Отговори
жабчу преди 3 години
Абе, пари за Асфалт имаше, а за болници, съвремена мед. апаратура, за заплати на мед. персонал -Йок!Напротив, закриваха се профилни болници, съкращаваше се мед. персонала, заплатите като на сервитьори и бармани, качеството на мед. образование и подготовка на мед. кадри рязко се снижи.Ха, сега бармани, сервитьори и ресторантьори да нъ лекуват!!!!!!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами така ще е като чакат Европата да им каже какво да правят вместо да гледат от тези колеги, които имат успехи в лечението на ковид. Ама който както си го направи!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
затова ни поставят на стълбите
15
2
 
11
 
! Отговори
тт преди 3 години
А, сега за момент си представете, че Вируса беше с висока леталност като "Испанката"!След множеството "структурни реформи" в Здравеопазването ни направо загивахме "геройски" в прекия смисъл на думата!Това на което сме свидетели в момента с Корона вируса е само лека "грипна настинка" и един вид практическа тренировка в сравнение с Вируса-убиец, който според специалистите вирусулози - рано или малко по-късно - ще се появи.Време е да си вземем поука и да инвестираме в Здравната ни с-***!
14
4
 
2
 
! Отговори
михал ковски преди 3 години
да да,изпепелени от слънцето
13
5
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Че те медиците ни са професионално изпепелени от 30 г.А повечето от сегашните ни не са медици,а бизнесмени.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"ще трябва да бъдат обвързани с десет годишен договор да работят в БГ."Познайте кои ще станат студенти тогава :)
11
2
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Значи не си прегрял и се дистанцираш от публикацията?
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога си бъркаха в носа и сгъваха 100левки им беше екстра.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина е единствената която няма странични ефекти.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шестима души починаха при изпитване на ваксината Pfizer в САЩ. Шестима души са починали по време на опити за коронавирусна ваксина от американския фармацевтичен гигант Pfizer и германската компания BioNTech, според доклад на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид 19 показа пълната безпомощност на медицината и науката.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще им осигурим безплатна ваксина.За русофилите те дадем Астра-Спутник ваксината.За американофилите ще дадем ваксина на Пфайзер.И край с героичните театрални пози на медиците. Също и на парите за театъра им.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Студентите държавна поръчка медицина ще трябва да бъдат обвързани с десет годишен договор да работят в БГ.Който иска да ходи в чужбина да работи да си плаща пълната издръжка при следването.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не навсякъде карат такива смени, на повечето места графика е с 12ч смени, другото е прекалено натоварване.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единици само напускали.Ами естествено, какво друго могат да работят и за какво друго могат да се преквалифицират. Под достойнството им е на тези самозвани божества да се смесят с вулгарната тълпа.