Крие ли опасност ваксинирането на хора с тежки алергии?

Имунизирането в България е затруднено", коментира алерголог
11 дек 2020 15:28, Ния Христова
13
 
Свръхчувствителност. Това е поредният епизод от сагата с ваксините срещу COVID-19. Може ли да се окаже опасна имунизацията за хората с алергии и трябва ли да се ваксинираме?
 
Не за всички алергични хора ваксините крият риск. Опасност има при хората с тежки алергии, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR алергологът д-р Тихомир Мустаков.
 
"Това е стандартна препоръка за всички имунизации. Става въпрос за помощните вещества във ваксината, които до момента не са оповестени и затова не можем да правим тест за алергии", обясни д-р Мустаков. 
 
Той посочи, че в тежките алергии влизат шоковите реакции, както и тежките астми.
 
"Алергичните реакции могат да бъдат бързи и бавни. Има как да бъдат тествани, стига да знаем какво да тестваме. Трябва информация за съдържанието на ваксината, за да бъде тествана за алергии", разясни алергологът.
 
Той е на мнение, че листовките със страничните реакции към ваксините ще бъдат достатъчни.
 
"Анафилактичен шок в медицинска среда може да бъде овладян. При всички случаи се препоръчва да има време за овладяване на алергичен шок при поставяне на ваксина - тежка алергична реакция се очаква да протече до втория час. Ако човек я получи на улицата, може да е фатална и да си остане там", отбеляза д-р Тихомир Мустаков.
 
Алергологът добави, че е възможно да има промяна в състава на всички ваксини.
 
"Всеки препарат се променя във времето. Естествено е да еволюира, защото дори тези, които са минали всички тестове, не могат да обхванат страничните ефекти на цялата популация", смята алергологът.
 
Според него масовото имунизиране в страната ни ще е затруднено.
 
"80% ще трябва да бъдат имунизирани, но тоталното имунизиране в България е доста затруднено заради културни различия. Но и другите страни като САЩ също имат раздвоение около ваксината, така че не бива да се смята, че България е назад. Трябва първо да бъде обслужването на рисковите хора", каза още д-р Мустаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
aveta ste ostane za besmarnite
9
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Vsicko e vazmojno edin po malko
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той и Хитлер им обещавал хубава, топла баня, а то било газ.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бря..и да не си лекар е ясно,от алергия човек може да си хвърли топа директно ,трудно решение!!за ваксина и то жива ,от фризера )
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Времето ще покаже. Ковид или ваксина? Кое да избера?
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нее няма опасност... Ваксинирайте се, все някак трябва да очистим тъ.па.ци.те
4
0
 
17
 
! Отговори
такива ми ти работи преди 3 години
Жена ми получи анафилактичен шок от антибиотик.."Роцефин" и то след тестване. Едва я възвърнахме...и то с адреналин...мускулно.а не подкожно.Урбазона е на второ място...и то мускулно,защото вените колабират и не може да се намерят. И двама та сме лекари..но паниката е голяма...а какво остава ако ти се случи на улицата...или в къщи. Реакцията трябва да е до минута,,защото болният губи съзнание и спира да диша.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нали затова казаха че ваксината трябва се поставя не къде да е а в специализирано заведение където да има зала за реанимация и обучени специалисти. Ако се обърка нещо да реагират бързо и да спасят човека.
2
1
 
8
 
! Отговори
Герб стадо преди 3 години
При положение че може да умреш, как мислите, крие ли угроза? Според мен не е опасно изобщо
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един анафилактичен шок, без урбазон наблизо,с линейки които закъсняват с часове,и си труп. Не на мене тия,бийте си и моята ваксина,подарявам ви я без пари