Сава, който пребори COVID, но загуби майка си и брат си: Нека покажем, че сме човеци

Мъжът не знаел как се е заразил
11 дек 2020 17:15, Нели Христова
26
Сава, който пребори COVID, но загуби майка си и брат си: Нека покажем, че сме човеци
Снимка: БГНЕС

Сава Велчев, по-големият син на известния варненски адвокат Пламен Велчев, за когото скоро се събираше плазма, се прибра при семейството си и вече се чувства по-добре. Трагедията във фамилията обаче е голяма, защото COVID-19 отне живота на майка му и по-малкия му брат през ноември в рамките на 6 дни.

Велчев не знае от къде се е заразил. "На работното си място сме спазвали всички предписания на здравните власти (маски, дистанция, дезинфекция и т.н.). В магазините по същия начин сме спазвали всички мерки. Другите членове на семейството ми (съпругата и децата ми) не са болни", обяснява той пред Dir.bg.

"Майка ми, баща ми и брат ми също спазваха всички противоепидемиологични мерки. Майка ми доста се страхуваше от болестта и се пазеше, рядко излизаше от дома. Баща ми е адвокат и професията му е свързана със срещи с хора, но и той се пазеше. Брат ми живееше отделно, но, доколкото сме говорили, и той се е пазеше."

Мъжът първо вдигнал висока температура -от 39.7 градуса. След това решил да си направи PCR тест. Резултатът се оказва положителен за COVID-19. 

"След ден се появи и задух. Направих си рентгенова снимка - оказа се, че имам двустранна пневмония. Тогава потърсих помощ в лечебно заведение. Нямам придружаващи заболявания", обяснява той. В болницата му направили изследвания и започнали да го лекуват. През целия си престой там Велчев е на кислород. "С всеки изминал ден се чувствах по-добре, но след поредните изследвания, които ми направиха, лекарите прецениха, че ще имам нужда от вливане на плазма", допълва мъжа.

"За кончината на брат ми разбрах на 2-3 ден от престоя си в болницата. За 6 дни загубих половината си семейство. В този момент се почувствах смазан. Но след няколко часа в мъка и размисли си помислих, че и мен може да ме повали. Разплаках се и си казах, че заради децата, съпругата ми и баща ми няма да се предам", разказва Велчев.

"В кампанията за търсене на плазма за мен се включиха много хора. Съпругата и баща ми бяха първите с призив към обществото. Чрез споделяне в социалните мрежи се включиха много от приятелите на брат ми, мои колеги, познати и непознати. В кампанията се включиха и телевизии, интернет издания на вестници, информационни сайтове. Новината се разнесе мълниеносно. Не очаквах да се получи толкова бързо. Благодаря на всички, които помогнаха това да се случи. Мисля, че за по-малко от ден имаше вече дарители - до колкото знам от цяла България - София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и други градове. Не мога да кажа дали плазмата е помогнала най-много, това могат да кажат само лекуващите лекари, но според мен доста помогна за лечението ми - поне такава беше нагласата ми заради мен, заради семейството ми и заради всички хора откликнали да помогнат", разказва мъжът.

Той споделя, че още след като вдигнал температура се изолирал от семейството си в една от стаите. За него се грижела съпругата му. След PCR тестът Велчев продължил с изолацията. Положителният резултат стреснал всички: "Все пак всеки ден слушаме и четем колко са заразените, колко за тежките случаи, колко са починалите и колко са оздравелите. Първоначално си помислих, че и аз съм вече част от тази статистика, но след секунда си казах, че аз ще съм от оздравелите. След влизането ми в болницата постоянно държах връзка със семейството ми, роднини и приятели, които всеки ден ме окуражаваха", разказва той.

"С всеки разговор усещах тяхната тревога и ги успокоявах, че съм в добри ръце и щом съм под наблюдение съм наполовина излекуван. Трудно им е било. Децата ми са малки и не осъзнават какво се е случило - единият ми син е ученик, а другият е в детската градина. Сега с това on-line обучение трябва да се обърне малко повече внимание на децата. Съпругата ми се грижеше освен за децата и за мен. Със сигурност й е било доста тежко, но тя е силна жена и се е справила отлично", допълва Велчев.

Той не знае как е протекла болестта при майка му и брат му, тъй като не живеели заедно.

"Всеки ден се чувах с майка ми. Тя ме успокояваше, че е добре и ще се справи, но усещах уплахата й. Тя беше диабетичка и се страхуваше, понеже е в рисковата група. И въпреки всичките мерки, които вземаше - маски, ръкавици, дезинфектанти, дистанция, пак коварният вирус успя да я хване", разказва Велчев.

"За брат ми също не мога да кажа как се е развила болестта, тъй като той живееше отделно от родителите ни. Той бе млад, енергичен и изключително отдаден на професията си IT специалист. Той също спазваше всички препоръки на здравните власти. Не мога да кажа той от къде го е прихванал", допълва той.

"Призивът ми е към всички преболедували: Помогнете на хората в нужда. След като имате шанса да преболедувате тази коварна болест, помогнете на други да я преболедуват. Аз при първа възможност ще отида да даря плазма - нека да минат 40 дни от заразяването ми и да съм здрав.

Нека да покажем, че сме ЧОВЕЦИ и да помагаме на нуждаещите се в тези тежки времена. Само да вметна, моят брат Герман 16 пъти е дарявал кръв. В последния ни разговор си говорихме да минем по-бързо през това и да даряваме плазма, за да могат повече хора да се излекуват.

Накрая искам да пореден път да БЛАГОДАРЯ на съпругата ми Ралица, на баща ми Пламен, както и на всички приятели, познати и непознати, които помогнаха и се молеха за моето здраве, да се върна при семейството си.

Искам също да БЛАГОДАРЯ на лекарите, сестрите и санитарите на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, които се грижеха за мен, докато бях болен. Това са хора професионалисти, които всекидневно с риск за собствения си живот и този на семействата си, помагат на толкова много хора да се излекуват от коварния вирус, а и не само от него.
Благодаря на всички Ви. Поклон пред Вас и Вашето дело", завършва Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Не е този изводът.Изводът е,че ВСИЧКИ трябва да спазват мерките.
24
2
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Столетницата БСП е в рисковата група.
23
3
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
..Ако ти я пишеше историята, щеше да е възможноСега няма как да се скрие фактът,че Радев и Нинова носят вече това ,,прозвище,, заслужено.Добрият Бойко направи всичко възможно,за да осигури опазване на общественото здраве, докато Радев поведе привържениците си да се заразяват. Нинова- също.Позор за столетницата .
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,, чудно от къде го е прихванал,,Ами никак не е чудно.Във Варна никой не спазва дистанция в магазините.Пуснете записи от камерите в магазините ,да не пиша имена.Трупат се на куп покрай касите ,като че ли пандемията не включва Варна.Съпругата ,,била здрава,,??А тестът й какъв е .Има ли антитела.Язък,че е висшист.Три неща са важни за безопасност в семейството. Повтарят се цяла година.1. PCR тест2. Тест за антитела3. Признаци на заболяванеНе е нужно да имаш признаци,за да си опасен
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулИзводът ти е погрешен. За да имат ефект мерките, трябва да се спазват. По-строгите мерки бяха въведени преди 2 седимици, а спазването започна с рязкото покачване на смъртността от началото на ноември. В момента броя на считаните за активно болни се задържа и не се увеличава, а броя на смърните случаи дневно бавно започва да намалява. Надявам се нещата да се задържат така, колкото и да ми се иска *** като теб да изпаднат в паника и да осъзнаят, че са били ***
20
5
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 19 Ковид-неверникПоздравявам те брат.
19
17
 
4
 
! Отговори
Ковид-неверник преди 3 години
До преднияДа, вируса се цели в кратуните на такива като тебе с IQ=0, вярващи на всичко което чуят по #СМРАДовете и кланящи се на сектата на Корона от седмия ден.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно.. Случаят направо е доказателство, че вирусът е прицелен в определени гени... Въпросът е какви.
17
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
директно го добавете към сборника с хумористични разкази за коронакризата.
16
20
 
6
 
! Отговори
Ковид-неверник преди 3 години
Съвсем скоро слушах историята на един господин изкарал грип миналата година и лежал в спешното отделение в една от болниците в София в тъй наречената стая на смъртниците. Ами да ви кажа и при грипа е същото само, че никой не ни занимаваше с всичките страдащи болни от грип, докато сега когато ваксините за Ковид тропат на вратата и изведнъж ни заляхте с такива статии! Дали надушвам голяма доза преднамереност във всичките ви статии? Въпросът е риторичен! Човекът сподели, че 2 от 10 са оцеляли.
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИсторикТи добре ли си?
14
1
 
22
 
! Отговори
Най-после... преди 3 години
..един смислен, човешки текст, изпълнен и с болка по загубените близки, и с позитивизъм към нас, останалите живи, към лекари и добри хора, даряваши жертвоготовно живот с кръвта си!Съболезнования на Сава за огромната му загуба! Нека майка му и брат му почиват в мир!Кураж, братко, не си сам!
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко за Сава, но много хора не им достигат парите за да гледат децата си.
12
20
 
19
 
! Отговори
Историк преди 3 години
Бойко Борисов ще бъде запомнен от историята с прозвището си Бoлгароубиецa! За 12 години Борисов докара България до първо място по смъртност, изпреварвайки Афганистан, Сомалия, Сирия и Йемен, а вече първо място и по ковид! ГЕРБ ПОБЕДА!
11
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се бъркам семейни трагедии, не съм се побъркал чак толкова. Но познавам семейства, които изкараха Ковида на крака и само в изолация. Ще бъда благодарен на редакцията, ако пусне подобен материал и за едно такова семейство.
10
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Мангъра къде е да каже че всичко е наред?"Много се умълча напоследък. А може да излезе и той и патоанатома - да успокоят момчето, че близките му са просто сухи съчки умрели СЪС, а не ОТ.
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво да кажа.Имам близко семейства, което са разболя. Идвамата са с наднормено тегло, диабет, високо кръвно и не знам още какво. Предписаха им антибиотици 2 вида и си лежаха у дома. Караха го някъде 3 седмици и накрая оздравяха. Децата им се бяха изпоплашили. Та с всички е различно.
8
13
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Лека им пръст на майка му и на брат му.Изводът какъв е? Че тези мерки НЕ ПОМАГАТ !
7
26
 
8
 
! Отговори
Второто Прочитане преди 3 години
Тази дълга статия за съдбата на един човек и изстрадалото му семейство е написана така че демонстрира съмнително голяма доза умисъл за умишленна реклама на индивид от дадена професия, което с висока степен на вероятност представя индивида в негативен план като съучастник в нещо отвратително.
6
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъра къде е да каже че всичко е наред?