Хляб и олио по-скъпи, но пекари убедени: Няма да вдигаме цените, Коледа е!

"Ако се лишим от хляб, значи нещата са много зле"
12 дек 2020 16:08,
28
Хляб и олио по-скъпи, но пекари убедени: Няма да вдигаме цените, Коледа е!
Снимка: БГНЕС

Плащаме повече за основни хранителни продукти, в същото време се задълбочават въпросите около битовите сметки.

Само през последните две седмици цената на хляба е индексирана средно с около 10 стотинки, съобщава БНТ.

Една от основните причини за увеличението в цената на хляба е поскъпването и на човешкия труд, обясниха от браншовия съюз. Но крайно определящ е борсовият фактор. Експерти изчисляват, че средно на ден семейният ни бюджет вече е ощетен с 5 стотинки нагоре - само за хляб.

Още по темата

Според хлебопроизводители обаче поскъпването на пшеницата се отразява положително пък на изкупуването на зърното, тоест селскостопанските производители получават по-добра цена за своята продукция.

Потребителите вече усещат, че хлябът е по-скъп.

От 12 години Димитър Йолтов има пекарна за хляб и хлебни изделия в Пловдив. Той е сред малцината производители, които все още не са увеличили цената на хляба, въпреки поскъпването на пшеницата.

"Няма да го направя, просто защото идват коледни празници. Населението е в ковид пандемия, всички са стресирани. Аз с едни от 5 до 10 ст. нито ще стана по-богат, нито моите работници ще станат по-богати. Ще изчакаме да видим всичко как ще реагира до пролетта и тогава, ако вземем някакви мерки", казва Йолтов.

Според бранша обаче цената на хляба е показател за това какво се случва на световните борси - поскъпване на газ и горива, поевтиняване на долара и срив на златото.

"Няколко са причините за поскъпването на хляба, сред които е и COVID пандемията, която затвори много сектори в света и освободи огромен финансов поток. Тези пари се насочиха към зърнените пазари - за първи път от 6 години насам цената на пшеницата има подобни показатели, като данните са на ООН", посочи Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

В ковид ситуацията от бизнеса отчитат рязък спад в продажбите на закуски и сладки тестени изделия.

"Аз обикновено на Нова година пращам от 800 до 1200 парчета баница за хотелите за техните клиенти. Тази година няма да ги имаме тези. Хлябът е голям регулатор на нивото на населението.Това е последното нещо. Ако човек се лиши от него, тогава значи нещата са много, много зле", каза още Димитър Йолтов.  

Олиото, което зарежда пекарната на Димитър, също е поскъпнало. Обяснението на производителите е в тазгодишната суша, която е причината за по-лошата реколта от слънчоглед.

"Ние имаме повишение, ако е в цифри, около 150 лв за тон. От там има повишение примерно и на бутилката и на капачката, и то си е комплексно. От там идва и повишението на крайния продукт", обясни Мариана Мирчева, управител на фирма за производство на нерафинирани масла.

По-скъпите ток и вода също водят до това вече да купуваме литър олио за около 2,60-3 лв.

Производители и на хляб, и на олио не изключват ново повишение в крайните цени през пролетта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
У преди 3 години
Не знам! Преди час ходих да купя хляб, защото не ни се чака хлебопекарната. Купих какъвто имаше в денонощния до нас ( беше останал от по-скъпия). Е не става за нищо, набухватели, все едно ядеш гъба с хлебен вкус. Има едни много плътни в пекарните на големите магазини-хубави. Има частни пекарни-хубав. Обаче този заводския...не става! А той е най- продаван, защото не всеки има 2-3-4лв за самунче.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към поскъпване на газ и горива, поевтиняването на долара и срива на златото нека да добавим и поскъпването на Биткойна около 19 000 долара.
20
1
 
1
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
До бившия хлебарКупувал съм брашно за хляб в Испания и от Франция и резултатът е вкусен, но с цвят на типов хляб и се убедих че на българското "500 не му е чиста работа, за да е толкова снежен ляба. Проблемът е че хубавото брашно е над ? за кг, но поне си спестяваш половината подобрители спрямо купешкия.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече мраза всичко в тая пропаднала държава
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не се замислят , че вдигнаха парите на държавните чиновници с до 30 % . Не се произвежда нищо повече . От къде да дойдат пари . След хлябът и олиото следват и други продукти .
17
2
 
8
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Въобще не си купувам хляб, не ми е вкусен този в магазините. Да вдигат каквото си искат.
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам вчера в Кауфланд едно олио, което миналата седмица беше 3,29 лв., вчера беше 3,89 лв. Всичко поскъпва, яка ни душа.
15
0
 
15
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
До до ГаменИмам представа, имам. Избелителите се слагат още в мелницата. Повярвам че имам идея за кво иде реч.Работил съм в мелница 6 години и знам за какво иде реч. Работил съм и във фурна за хляб 6-7 години...Повярвай ми братче, знам за какво става въпрос.Избелителите се слагат още в мелницата, защото от това жито, става черно брашното и никой не иска да го купи. Затова се слага избелител и в бункера като се разбърка и е готово.Във фурната пък кви неща слагаха...Сега само брашно купувам
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В мътна вода лесно риба се лови ... Нямат наяждане нашите мутробизнесмени! Как така при поевтиняване на горивата с 25 % , хляб (храни) ,ток , вода хвръкват нагоре с 10- 20% ?! Тихомълком , в ковидната мъгла с мълчаливото одобрение на главната мутра ,си получихме коледните изненади. Явно си е купил нови шкафчета ...
13
3
 
17
 
! Отговори
Хлебар преди 3 години
Тази седмица вдигнах цените с 20 стотинки за 700 грама хляб, но обещавам, че за Коледа и Нова година повече няма да ги вдигам!
12
3
 
9
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 3 години
По-скъпи (*******) (***) и (*********) ?!Може и по-скъпи !И още по-скъпи може ...Даже и още по-скъпи от по-скъпите...Плащай *** бай *** !Или яж хлебни банани.
11
1
 
3
 
! Отговори
Преди и Сега преди 3 години
Сега - `защото идват коледни празници` - ядем скъп и некачествен хляб.Преди - Рождественски празници - ядяхме качествен и достъпен хляб за всички.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз наблягам основно на хляба. Боко и сие повеке да ядат.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно на хляба, който ядем, му вдигнаха цената преди няколко дена.
8
3
 
21
 
! Отговори
до Гамен преди 3 години
Нямаш представа какви химии се слагат в брашното, а не се описват на етикет. Антислепващи агенти, ензими, избелители, консерванти и прочие. Няма отърване.
7
4
 
23
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
И аз съм с хлебопекарна и съм доволен. Знам какъв е хляба който ям. А не набухватели за лев и шейсе.Хора, дайте по 100 кинта и си купете хлебопекарни и си правете хляб у дома, не давайте пари на тия миизерници. Бедните си купиха хлебопекарни, за да ядат евтин хляб. Богатите си купиха хлебопекарни, за да ядат качествен хляб.Купете си хлебопекарни, ако искате да ядете евтин и качествен хляб.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, българина вече има усет кое е правилно и кое не :)) Преди години си беше тенденция да увеличават цените по празниците, особено Коледа и Нова Година, явно са помъдрели и пораснали :)
5
2
 
19
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ПЕКАРИ НЯМА ДА ВДИГАТ ЦЕННИТЕ??? А МИ КОЛКО ПОВЕЧЕ??? ТО ВЕЧЕ Е СЪС 10 СТ. ПОСКЪП. А СЛЕД КОЛЕДА ААА??? ПЪЛНА АНАРХИЯ. ГАДОСТ.
4
3
 
24
 
! Отговори
баба Ленче преди 3 години
Проблема ми с хляба е решен отдавна. Домашна хлебопекарна и 750 грама хляб разходват 465 грама брашно, 4 грама суха мая, 275 милилитра вода и 3 грама готварска сол. Цялата процедура отнема към три часа и половина, от които нагревателя работи не повече от час и двайсе минути. Ако ви се смята - давайте. По пазарните цени на дребно пак не се връзват лев и шейсе за същото от пекарите на едро.А хлебарите да почерпят за трийсетте процента увеличение на заплатите. И честито!
3
2
 
7
 
! Отговори
98808 преди 3 години
След Коледа идва поредица оот имени дни, после Зааговезни, Великден и така докраяна годината се явявт сериозни пречки пред вдигането на цените.