60% искат отваряне на 21 декември, 75% на празниците ще се събират с роднини

41,3% смятат да се ваксинират, когато е възможно, 46,7% не възнамеряват
126
60%  искат отваряне на 21 декември, 75% на празниците ще се събират с роднини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите подкрепят края на строгите мерки на 21 декември и не са убедени, че строгите мерки въобще вършат работа, въпреки че в началото ги подкрепиха. Затова и няма съществени мнозинства нито в подкрепа на дистанционното обучение, нито дори вече на самата здравна система. Двама от всеки петима са готови да се ваксинират – делът не е малък на фона на обичайното ниво на ваксиниране у нас.   Това са изводите от експресен телефонен сондаж с 800 интервюта, проведен в периода 7-9 декември. Сондажите дават повод за бързи хипотези в хода на кризата. 

Още по темата

Сериозно мнозинство от 59,3% одобрява заявения от премиера Бойко Борисов край на ограничителните мерки на 21 декември. 21,8% са против, а останалите не могат да преценят. Това явно е свързано и с липсата на сериозна убеденост, че на този етап на дифузно разпространение строгите мерки въобще работят. 47,8% приемат, че само маски, дистанция и хигиена биха били достатъчни. 39,2% приемат становището, че твърдите мерки реално работят. Останалите се колебаят.
 
Хората явно не са съвсем убедени, че дистанционното обучение трябва да продължи. 42,1% от запитаните приемат, че то е неефективно и следва да се прекрати. 41,7% мислят обратното, а 16,2% се колебаят.
 
Всичко това се дължи на факта, че обществото не е наясно кой точно разказ за вируса е достоверен – дали строгият или либералният. 38,5%, например, смятат, че каквито и мерки да се взимат, повечето хора трябва да преминат през COVID--19 и тогава ще свърши пандемията. 31,1% обаче приемат обратното гледище, а цели 30,4% не могат да преценят.
 
Какво е отношението към един от възможните изходи от кризата – ваксините? 41,3% смятат да се ваксинират, когато е възможно. 46,7% не възнамеряват. Останалите се колебаят. Съотношението е сходно с онова, което беше регистрирано преди седмици. Делът от 41% не е малък на фона на обичайните няколко процента ваксиниращи се у нас. Освен това, вече не са малко и преболедувалите. Вероятно влияние оказват и хаотичните сведения и интерпретации, зловредни кампании и т.н.  
 
Противоречивите медицински обяснения, които могат да се чуят в медиите, като цяло правят така, че 36,7% имат доверие на лекарите у нас, но 35,2% нямат. Останалите не могат да преценят. Това означава, че първоначалното пълно упование на обществото в труда на няколко професионални гилдии в кризата сега донякъде е ерозирало. Тази ерозия е закономерна с времето. А и в първите седмици на заразата имаше всъщност екстремно високи стойности – най-вече заради страха – и те и бездруго няма как да се запазят. Освен това, в отговорите си сега за лекарите хората вплитат и част от отношението си към здравната системата въобще. Това допринася за допълнителна потенциална имиджова щета.
 
Показателно за естествените процеси на ерозия е и отношението към дейността на властите въобще в тази криза. Както беше споменато и предишни съобщения, в началото на кризата ситуационното одобрение обхващаше мнозинството, а сега е оценката е в обратна посока и започва да прилича повече на общополитическата оценка за правителството.
 
Всичко споменато води до това, че българите честно признават, че едва ли ще спазват изолация в предстоящите празници. 74,4% възнамеряват да се видят с близки и приятели, а изолация ще пазят 18,2%. Има и известен дял колебаещи се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Семейството на българина явно е ресторантът след като не може без него да празнува
104
2
 
4
 
! Отговори
До 112 преди 3 години
Във Варна мерки не се спазват.Варненци са по- инат от шопите по отношение на вирОза.Тях да ги питаш ,, морската вода лекува всички болести,,.Безнадеждна държава от Запад на Изток и обратно
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тия ,, проучвания,,?Искате ли да се махнат мерките?Защо не питат иИскате ли да скачате от балкона?Така ще отсяват с какъв човек разговарят.Важно е, колко са пушачите сред анкетираните.Колко от тях носят маски на лицето си.Колко от тях прикриват носа си с маска.Кьораво и кьопаво станало социолог и ,,прави проучвания,,.
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо Еи е отварянето на ресторантите не може ли да се храните в къщи
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строги мерки само на хартия ей днес в автобус във Варна двама без маски и останалите си мълчат една жена се обади а мъжете си мълчат не казват нищо Това какво е освен характерисутика за нацията ни А армията е от мъже но те си мълчат е гаси нацията и ние идкаме просперитет сми нвма как да стане когато даже в един бус всички си мълчат Ние сме едно егоистично мълчаливо племе чакаме някой да ни хвърли подаяние
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде ги видяха тия строги мерки, бе ?!? *** аи ходи като бито шиле напред-назад, само парцуцата си я носи от дома, защото селските кръчми не бачкат? Искали отваряте 60% - то тилкова сумарно гласуват и За царят тиква, дьеписьету, бьесипьету и разни други ***....
99
2
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
Надявам се правителството да НЕ послуша тия хора. Тия същите искаха летен сезон и им го дадоха. И се видя какво се случи. *** не харесва - в целия свят може, само *** е против затваряне и изолация. В италия от 21 декември се забранява придвижването от една община в друга. А тук точно тогава мислят да отворят държавата. Ако се отвори държавата, януари и февруари ще е страшно, казвам ви. Китайците го казаха още преди 6 месеца. "Не се ли затворите и да се изолирате за поне месец, няма спасение"
98
2
 
1
 
! Отговори
Впечатлението ми е преди 3 години
Че през последните 80 години САЩ си мислят, че съществува само САЩ и останалата част от планетата не ги интересува да се оправят някак нали ама те да гледат с тоягите и само някой нещо да мръдне как не му харесва бой с тоягите по него да се научи да слушка! Да бе да ще ви се получат тия 500 години САЩодоминация на света по тоя начин ама точно никога! Държите се като рекетьори дето с оръжията карат ученици да си дадат джобните, че ви трябват за к'во за някое проектче, корабче, наследство на наци
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките са бутафорни и затова не работят. Те са само за да кажат, че има мерки. Но какво да очакваш от една проста псевдомутра да измисли.
96
2
 
3
 
! Отговори
Аз не разговарям: преди 3 години
С хора които отричат глобалното затопляне,аз не разговарям с хора,които отричат повишеното количество парникови газове в атмосферата говорим си за въглероден диоксид и метан,аз не разговарям с хора,които произвеждат 40 процента от тези затоплящи атмосферата и респективно планетата газове,които предизвикват промяна на природните условия,които в последствие водят до изчезване на чувствителни на температурни промени видове.И особено не разговарям с нагли хора преди убивали нацисти, сега криещи ги!
95
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислих си тези хора сега ще се върнат към земята към рода нищо подобно народа иска да е хай лайф пък подле докторите виновни Ние сме едно долно племе
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе на тез хора това ли им е празника да ходят по заведения празникът е семеен и с приятели може да празнуват и в къщи
93
1
 
0
 
! Отговори
Ще ви го обясня 6: преди 3 години
Сега ще почнат да обясняват, че проектите наистина са търговски, обаче се налагат ограничения заради екологичните вреди на проекта. Леле откога тия дето отказаха да подпишат договора за въглеродните емисии и са производители на 40 процента от световния въглерод в атмосферата имат право да казват на другите какво да правят?Не бе даже и да е така вие не мое да стоплите, че заради помощта на това нацистко арийче всички ви мразим бе USA ***. 500 години доминация заради две бомби на цивилни! ЯЯЯ
92
2
 
0
 
! Отговори
Ще ви го обясня 5: преди 3 години
Хубавото е, че не сме сами в тая ситуация, ама единственото решение минава през две институции - Хага и Страсбург - дето май преди бяха много поизплашени, но тука идва на помощ нещо много интересно - престъпленията му!!!
91
1
 
4
 
! Отговори
студентка преди 3 години
До Анонимен:Народа ***, живота скучен, живот без маска и без грим, иска ми се в дискотека, див кючек да извъртим.
90
2
 
1
 
! Отговори
Ще ви го обясня 4: преди 3 години
Враговете на Руската федерация само чакат да я топнат за щяло и за нещяло. Пример Помпейо - ей руснаците решили да продадат малко газ и да пуснат тръби дето да минават през Североизточна и Централна Европа. От гледна точка на Световната търговска организация проблем в тия проекти няма - търговски и взаимноизгодни. Помпейо къде е видял някаква скрита руска инвазия в тая работа не знам. Същото е и със Сакскобурга - много хора искат да го светнат това изчадие на съвременния Гьобелс обаче после ....
89
1
 
3
 
! Отговори
Ще ви го обясня 3: преди 3 години
Не решава проблема, защото Симеон 2 и църквата БПЦ - демек са комбина - Върви лъжец та лъже, върви по него брат му та маже! Аз нямам повече какво да кажа за съвременния Лакоон и неговите два сина, но особено втория наистина ми трябва РПГ и Стингър ракетка, може и Томахавка - питайте Джак дали ще даде една на заем, най-вероятно не, а руснаците биха го светнали ама после ще стане ситуацията като с Георги Марков и Живков. А всъщност Сакскобургите поръчаха и очистиха Марков - тоя рицин е от Испания!
88
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ползата от мерките е съмнителна. Може и да помагат до някъде, но така или иначе като се махнат пак ще стане същото освен ако дотогава не са се ваксинирали масово хората, а като гледам няма много желаещи. Плюс това положението е господ да ни пази - жена ми най-много се страхуваше, всичко дезинфекцираше, даже си купи портативна ултравиолетова лампа. Ходи на работа с кола, има самостоятелен затворен кабинет и точно тя се зарази. Аз и децата не спазвахме никакви мерки в къщи и не се заразихме от нея
87
2
 
0
 
! Отговори
Ще ви го обясня 2: преди 3 години
Оттук произхождат няколко много гадни вероятности - син е на майка си ама от Фердинант, не е син на майка си, ама е син на Фердинант и Елена - Кралицата на Италия. И оттук на сетне идва най-голямата лъжа на света. Шефа ми викаше, че е биберона. Не е ... Детето си знае, че това не е гърдата на майка му, ама е гладно. Най-голямата лъжа на света и най-големият Пинокио е Симеон 2 Сакскобурготски.Което не решава проблема и Кокимото не печели, защото всичко това се крие от църквата. Пак аз печеля!
86
2
 
2
 
! Отговори
Ще ви го обясня: преди 3 години
По линия на майка ми аз имам двама дядовци, които са братя X и Y, по линия на баща ми имам трети дядо Z - И тримата са плешиви. Интересно е в случая, че ни баща ми, ни чичо ми, нито брат ми, нито братовчедките и братовчедите ми са плешиви. Още по интересното е , че поради естествения подбор тоя ген леко си замина от нашето семейство. А ако не си е заминал би трябвало да се покаже при мъжки наследници на мене, брат ми и братовчедите ми. И идваме до проблема със Сакскобурга ... той не трябва да е!