Едва 29% готови да се ваксинират срещу COVID-19, цели 56% отказват

87,4% са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно
371
Едва 29% готови да се ваксинират срещу  COVID-19, цели 56% отказват
Снимка: Институт РЕГО

56,3% от българите не биха се ваксинирали, а само 28,8% са готови да си поставят ваксина срещу коронавируса.  14,7% се колебаят дали да се ваксинират, а 0,2% са на мнение, че COVID-19 не съществува. Това показват данните от проучване на институт „РЕГО“.

Още по темата

 Високият дял на респондентите, които не искат да се ваксинират е в разрез с дългодишната и устойчива култура на ваксиниране в България.

Имунизационният календар у нас е дори по-добре приложим и пълен в сравнение с този в някои от развитите страни.  Следователно ваксинирането конкретно срещу COVID-19 е извадено пред скоби и има своя уникална специфика в контекста на COVID кризата и съвременнините комуникации, анализират социолозите.  

Според тях високият дял на отказите вероятно е вследствие на грешки на комуникационно ниво по отношение на ваксинирането и ваксините, и в липсата на доверие в системата.

Повече от две трети от интервюираните (87,4%) са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно. На противоположното мнение, че трябва да бъде задължително са едва 6,4%.  Не могат да преценят коя от двете възможности е по-добра 5,1% от респондетите, а 1,1% от тях считат, че COVID-19 не съществува.  

На въпроса „Намирате ли необходимата Ви информация за ваксинирането срещу COVID-19?“, по-голямата част от респондентите отговарят, че намират цялата им необходимата информация за ваксинирането – 37,6%, сравнително по-малко са тези, които откриват само част от информацията – 13,1%, а 28,4% въобще не я намират. Не са търсили информация за ваксинирането или въобще не се интересуват от подобна информация съответно 16,1% и 4,8% от интервюираните лица.

Тези данни разкриват известен проблем с достъпа до информация за ваксинирането срещу коронавируса. Въпреки морето от информации, което залива денонощно българското обществото по темата за ваксините и ваксинирането, е налице липса на единни и авторитетни информационни източници.

Прави впечателение, че 56,3% от респондените не искат да се ваксинират, но само 37,6% декларират, че имат необходимата информация по темата.

 Изследването на Институт „Рего“ е реализирано в периода от 07.12.2020 г. до 11.12.2020 г. сред 1006 пълнолетни български граждани от всичките 28 области на страната. Извадката е непредставителна от типа на отзовалите се и е реализирана чрез телефонно интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
2
 
1
 
! Отговори
Медик преди 3 години
Грешката на всички правителства и медицински власти в повечето,ако не и във всички държави е че не ни уведомяват нас медиците с подробно описание на механизмите на действие на всеки един вид ваксина.Аз например,без да се изхвърлям,притежавам достатъчно познания да осмисля тази информация,да реша за себе си дали ще се ваксинирам и ако за мен ваксината е безвредна,да убедя на разбираем език пациентите си,че безвредно биха могли да се ваксинират ако това е така!Но все още липсва информация?!
319
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 329:Ваксината ще стане задължителна,но по перверзен начин: за пътуване със самолет(от тук се почва),след това,за приемане на работа,за пътуване с обществен транспорт,за приемане на децата ти в училище,за влизане в обществени сгради,в молове и въобще в магазини,ВКЮЧИТЕЛНО В ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНЧЕТА....и като те лишат от всичко това,"доброволно" ще се затичаш за ваксиниране!!!РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМА Е САМО ИЗГОНВАНЕ НА СВЕТОВНАТА МАФИЯ И ВРЪЩАНЕ КЪМ ПРЕДИШНИЯ НОРМАЛЕН ЖИВОТ!НЯМА ДРУГ НАЧИН!!!
318
11
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не вярва на науката, но ежеминутно се възползва от нея?! Интересно е защо не отидат в пещерите и там на воля да си живеят, ама са се натикали при другите и само дебнат ехидно от какво имат интерес, в случая огромната част наистина чака да види какво ще стане с ваксините! Изключително неуки и крайно при.митивни!
317
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Преди стотина години един тиранин беше казал - кадрри решают всьо. Та нука нашите кадри, в това число и лекарите, решиха поне засега пак неправилно. Ще цъкаме с език и ще се чудим на другите, защо там е тъй, а тек обратното. Аз също мисля, че не...грамотниците и страхливците не трябва да се ваксинират, защото без тях е по-добре.....
316
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не е така. Аз също мислех тези ***..мотници е доста по-добре да не се ваксинират, но разбрах, че голямата част просто изчакват какво ще стане, защото са страхливци и първосигнални. Не вярват на науката, вярват си на ракията и това е!
315
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И лекарите същата *** като вас, поне една немалка част от тях - интересно пак ли ще ги оплювате, може би вече са ви много симпатични? Ще дишаме прахта на другите страни, но нима не е винаги така? Ако се замисля, може би е по-добре да не се ваксинирате, то господ си знаел работата......
314
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пореден път днес се доказа. 29 % ? Според кого ? Я има 5-8 % овце ...
313
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ......хубава новина, не ваксинирай иКотилото си ако имаш :)
312
8
 
22
 
! Отговори
Ааа преди 3 години
НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ!!! избирам да ме убият но няма да позволя така да ми отнемат правата като *** в обора, всеки ден всеки час неспирна пропаганда за отровните ваксини на бил гейтс и още мн. САТАНИСТИ като него, голямо натискане за ваксината!!! спрях да гледам телевизия, почти всички медии са платени, бълват лъжи и пропаганда, а ако ваксината стане доброволно - принудителна или задължителна ще спра и да ходя на работа и няма да плащам нито данъци нито осигуровки в тази държава!!!
311
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да ни мерите температурата с разни проучвания, да се пробвате да ни спасявате от изнасилване с много кандърми, както се казваше в онзи виц, бих предложил медиите да почнат да задават следните въпроси: 1. Защо трябва да се подписваме на нещо, с което фирмата производител не носи отговорност за странични ефекти от ваксината? 2. Откъде се знае, че ни чака трета вълна? Втората свърши ли? В нея ли сме, мина ли?3. За колко от обявените смъртни случаи от този бацил има направени аутопсии?
310
4
 
23
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Аз опитна мишка няма да ставам!Ще чакам стандартната ваксина на базата на потиснати истински вируси Covid-19.Тази дето сега я рекламират щяла да кара организма ми сам да произвежда белтъците на вируса! Мерси за предложението, но не искам организма ми да произвежда нещо срещу което трябва да се бори! След няколко години организма ми може да реши че всичките ми клетки са заразени и да реши да ги избие! Така че, благодаря за предложението!
309
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 238Като гледам, ти май си си отдавна с антенките. И от космоса гласове ти говорят...
308
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 233Последно: не искате ваксини, защото с тях злият ББ иска да ви убие, или искате ваксини, ама злият ББ няма да докара достатъчно? Айде уточнете си опорките.
307
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 223Само не разбрах как заплатата корелира с интелигентността. Сополанковци без средно образование зимат като телефонисти в кол центрове повече, от професор в Софийския университет. Значи ли, че са по-образовани и интелигентни? Не каза ИТ специалистите всъщност с какво образование са - вероятно са самоуки. Нищо лошо, и занаятчии като тях си трябват. Но не говори с такова презрение за истински образованите хора (те ще се ваксинират). Но комунизмът на това ни научи.
306
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 170Ха, като че ли 45 години не беше отнет изборът на 90% от българите, от страна на комунистическите ***. И ква война настана? Народът си кюти и чака да пуснат банана за Нова година.
305
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзАло, лудия, още ли мърдаш? Ти от коя секта беше?
304
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Силвестър БалоунНе, официално в интензивните отделения на апартно дишане са толкова, смешнико! Пак не разбрали. В болници с КОВИД са много повече, а все пак се налага да има болнични легла и за други пациенти, нали? Кое не разбра?
303
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 125А е трябвало през цялото това време да се пазим от опасните луди като теб.
302
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КаквоЩото ти си биохимик и ей сега всичко ще ти стане ясно, като ти изредят съставките? Не ме разсмивай!
301
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 98Никой не бил имал увреждания след прекаран грип? Айде, бе! Не си наясно с материала, ама изобщо. Ама те повечето "ексрерти" тук така си пишат. Онази там, "пътешественичката", докато не знаела какво е съдържанието на ваксината, нямало да си я сложи. Като бе ли ще разбере нещо, ако й представят пълно описаине на съдържанието.