Безработицата най-ниска от извънредното положение насам

В кои сектори са най-много започналите работа?
20
Безработицата най-ниска от извънредното положение насам
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

6.7 на сто е равнището на регистрирана безработица в страната през ноември. Това е най-ниското ниво след края на извънредното положение на 13 май 2020 г., съобщиха от Агенцията по заетостта.

Данните показват спад на безработицата от 0.2 процентни пункта в сравнение с предходния месец октомври и ръст с 0.9 пункта спрямо година по-рано, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

В края на ноември регистрираните безработни в бюрата по труда според административната статистика на Агенцията по заетостта са били 218 840, което е с 9 069 по-малко от октомври. На годишна база увеличението е с 29 366 души.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 29 105 безработни. Освен тях, други 558 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.

През ноември броят на започналите работа безработни достигна 17 343, като в сравнение със същия месец на миналата година се отчита ръст с 13 на сто. През изминалия месец 370 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда.

От започналите работа 87.5 на сто са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост - 25,5 на сто от всички започнали работа, следвани от търговията - с 16,3 на сто, хотелиерството и ресторантьорството - 8 на сто, държавното управление - 6,3 на сто, строителството - 5,3 на сто, и др.

През месеца работа на субсидирани работни места са започнали 2 165 безработни от рисковите групи - 412 по програми и мерки за заетост и 1 753 - по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Схемата "Заетост за теб" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която стартира през месец юли като антикризисна мярка, е осигурила заетост на 6 804 души, като само през ноември са сключени трудови договори с нови 683 безработни.

Антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта, популярни като трети дизайн на 60/40 или ПМС 278/2020 г. и 80/20 или "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", са осигурили запазването на заетостта на повече от 300 хил. заети лица от май до края на ноември.

В присъствените форми на обучения за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд, през месеца, при спазване на всички противоепидемични мерки, са включени нови 274 безработни. Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 12 386 - с 9.3 на сто повече от тези, заявени през ноември 2019 г.

Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (36.3 на сто), следват административните и спомагателните дейности (12.8 на сто), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (11.8 на сто), хотелиерството и ресторантьорството (7.2 на сто), строителството (7.2 на сто) и държавното управление (5.4 на сто).

Най-търсените професии през месецa са: монтажници; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); персонал, полагащ грижи за хората; стопански и административни специалисти и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: безработицазаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
патенцето Сатюрнен преди 3 години
Тия от Агенцията по заетостта е време да си сменят наркоmuцume с по-качествани , щото "данните" им звучат като подигравка! Пари ли нямат , що ли ?!
14
0
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Дали някой ви вярва ???!!!НЕ!!!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИМА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ МЛАДИ ХОРА КОИТО ОТДАВНА НЕ СЕ РЕГИСТРИРАТ В БЮРОТО ЗА БЕЗРАБОТНИ ЗАЩОТО СА СТИГНАЛИ ПРАГЪТ НА ОТЧАЯНИЕТО
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
равнището на регистрирана безработица може да бъде и 0. Вие за идд..ти ли ни смятате, в момента близо 1 милион са без работа или на клатещ се сатър за уволнение. Наглостта няма граници.
11
0
 
14
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Абе Д н е с що се излагате бре, това са хората които са се регистрирали само като безработни, а тези които от повече от година са без работа сигурно са милион. НЕ ПИШЕТЕ ТЪПОТИИ!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ви на какви хапчета сте????
9
0
 
14
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
Гледам колко ресторантчета съществували с години (говорим 20+ години) фалираха покрай мен. Малките магазинчета са тотал щета - това са все места без трудови договори - които дори не могат да влезнат в статистиката. А като хванем ***/си/метЪрите ? Мега ***/си са 400-500 ако не и повече (дочух го от ***/си/джия) - сами може да сметнете колко са другите. Идват интересни времена.
8
0
 
20
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
По-точно икономически неактивни лица, но иначе си прав как държавата си оправя статистиките. Впрочем, така е и в ЕС. За безработни се броят само хората с регистрация в бюрата по труда.
7
0
 
21
 
! Отговори
Lina преди 3 години
Dnes, тук лекичко личи ориентация. Съвсем леко. И разбира се сме 99 % доволни от полицията, нали Така. Двете твърдения са смехотворни
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто народа намалява, след 2 години при това темпо ще има отрицателна безработица
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След определено време безработните пременават в графа нетърсещи работа и така безработицата спада : ))
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука вече изтрепах те рибата....!? *** от къде на къде бря ???
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората, които решават да се затвори, си взимат пълните заплати, заедно с бонусите.Хилядите, които останаха без работа и доходи не ги вълнуват.
2
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да не е първоаприлска шега?
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха ха ха...Гербавите лъжи стават все по-забавни!