Докога ще виждаме какво дишаме?

Защо проблемът със замърсяването на въздуха не може да бъде решен?
15 дек 2020 15:55, Ния Христова
19
 
Част от исканията на "Грийнпийс", които ще бъдат връчени на кмета на София Йорданка Фандъкова, включват по-ниски данъци, ако домакинството не замърсява въздуха, и помощ за насърчаване на семейство и общности с енергия от възобновяеми източници. Екоактивистите са й подготвили и коледен подарък - преспапие, визуализиращо мръсния въздух над столицата. 
 
Има дни, в които трудно се диша. Нашето послание е, че не трябва да виждаме въздуха, който дишаме. Това каза за Bulgaria ON AIR координаторът на кампанията "Енергийни решения" на "Грийнпийс-България".
 
Все още обаче не е получено официално потвърждение за исканата среща с Фандъкова на 22 декември.
 
"Хората могат да подпишат и петиция за качеството на въздуха, защото сме в такъв момент, в който темата се обсъжда. Политиците са тези, които създават политики - те са в администрациите, за да се допитват до хората. Трябва да се намерят мерки относно качеството на въздуха, които да се усетят още следващата година", обясни събеседникът.
 
Той е на мнение, ако не само печките се подменят, но се мине и към соларни панели, хората биха имали по-голям интерес, тъй като и енергията за подгряване на вода има своето голямо значение.
 
"Като продължаваме да горим какво ли не, резултатите ще се такива, каквито досега", подчерта Балин Балинов.
 
"Надяваме се в следващите 5 г. да имаме енергийни граждани - ползващи покривната си площ със соларни панели. В най-добрия случай ще има и европейско финансиране. Преди месеци в Румъния обявиха подобна програма - защо този опит да не се ползва и у нас. Предлагаме и данъчно облекчение за имоти, които са енергийно ефективни. Програмата за саниране трябва да бъде съчетана с енергийна ефективност", допълни още координаторът на кампанията "Енергийни решения“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
анон преди 3 години
не можете да си решите проблема с мръсния въздух- защото няма политическа воля- а няма такава защото всичките мерки за изчистване на въздуха са непопулярни и ще водят до намаляване на гласовете подадени на следващите избори. иначе е много просто- всички бразилци трябва да им се забрани да горят всичко освен дърва, всички мпс-та трябва да се мерят за изгорели газове да са според годината на производство, да се забрани продаването (и съответно изкупването) на катализатори втора ръка и така...
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не си свалиш очилата предполагам, до тогава ще виждаш що дишаш
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото РазБойко си е продал задницата на американците, затова ще дишаме най-мръсния въздух в Европа. Пак го изберете март месец, щом не ви е жал за децата ви поне.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението е просто и ясно. Трябва да се спре употребата на твърди горива.Трябва да се всички ТЕЦ-ове да се преустроят на ГАЗ. Трябва да се построи АЕЦ Белене както и се ремонтира АЕЦ Козлодуй всички реактори да работят на пълен капацитет.И да се създаде национална програма за играждане на соларни централи. Да няма нова сграда в страната без соларни панели за ток и панели за топла вода на покрива.
10
3
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Поколението на социалните мрежи не може да има грам обективна оценка.То не е много мислещо и осъзнато и нетърпеливо иска всичко и веднага ! За хора освободени от много задължения и свикнали само да намират кусури,никога и нищо няма да е наред!
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да стане по-чист въздуха в София, мутрите трябва да озаптят избирателите си да не горят гуми и какво ли не, което няма да стане.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато мутрите са на власт, няма да дишаме по-чист въздух, факт!
7
0
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Хостелите в центъра и без това не плащат данъци. Къщите за гости малко се накрадоха. Сега ще им плащаме и соларните панели.
6
1
 
2
 
! Отговори
Стар-до 4 преди 3 години
ДО 4 Кратко,точно и ясно! Всеки нормален софиянец вижда и разсъждава по същият начин. P.S. И добре че го няма Кремиковци,защото смогът в този сезон и едно време беше ужасен,въпреки че бяхме по-малко! В,,дупка" сме и не можем да се преместим !
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от лакирани активисти! Как си представят хора които едвам свързват двата края да могат да спазят каквото и да е било относно опазването на въздуха, и между другото нито дума не се обелва за месторазположението на столицата.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега като е мръсен въздуха да видим защо е мръсен: 1. Тази котловина - Софийско поле - не е предвидена от природата за 2 милиона човека;2. Чисто биологично, само да дишаме и вече замърсяваме;3. Една не малка част от населението е бедна и за да преживява се ползва от замърсяващи технологии в битов план; Дошли са в София д преживяват - някак.4. Тази популация трябва да произвежда и все някак замърсява.5 . Така е със всяка пренаселена територия. Този въпрос всички го отбягват. Защо ли?
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
така по-лесно не се вижда с какви химийки ни пръскат ..
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разкарайте паветата от булевардите!!!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Докога ще виждаме какво дишаме?"До тогава, докато виждате на екрана да ви ръководят наследниците на комунистите - техните чеда, слуги, пазачи.Не го ли разбрахте?