Липса на информация ли е причина за антиваксърските настроения у нас?

Говоренето от типа "яко ще се мре, черни чували..." е част от проблема
15 дек 2020 12:05, Анисия Иванова
175

Неяснотите около ефективността на ваксините срещу коронавируса стават все повече. За липсата на достатъчно информация признават и лекарите. Част от тях са на мнение, че трябва да се натрупа повече клиничен опит за новите ваксини.

"Това го има в целия свят - нещо, което е непознато и неприятно, това е нормална човешка реакция. От друга страна, у нас нещата се случиха достатъчно зле комуникационно. Среда, в която има доста сериозни антиваксърски настроения, лекарите не са чак толкова добре, здравните власти се карат на хората... Реакцията не е неочаквана. Проблемът идва от реакцията на лекарите, които трябва да водят, да убеждават, да дават повече информация", каза преподавател по политическа комуникация и изборни кампании Александър Христов.

Още по темата

Той отбеляза, че виждаме първите резултатите от липсващата кампания за ваксините. На мнение е, че говоренето от типа "яко ще се мре, черни чували..." е част от проблема.

"Експерти са преценили, че нещо трябва да случи по определен начин. Политиците са там, за да участват в прокарването на такива експертни мнения и да може всичко да бъде разрешено по най-добрия начин. Имаме нужда от повече информация защо хората не искат да се ваксинират", посочи Христов в "България сутрин".

Актрисата и журналист Искра Ангелова вече е прекарала COVID-19 и има преки наблюдения върху болестта.

"Интернет и социалните мрежи изместиха социалните медии и всеки може да се изказва по всичко. Отговорност на официалните медии е да информират обществото по най-акуратния начин", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.
По думите ѝ обществото ни все повече започва да бъде водено от мистификации и конспиративни теории. Според нея България е взела адекватни мерки, но впоследствие са се намесили бизнес интереси, а у нас има и предпоставки за огромно недоверие към каквито и да било мерки.

"Искам ли да се имунизирам, щом тези политици, към които 20 години се насажда недоверие, ми предлагат... Политиците са също толкова объркани, колкото и ние в момента. Те са изложени на риск много повече от човека, който стои вкъщи", обясни Ангелова и подчерта, че трябва да има рационално поведение и максимално широко обединение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро обратното - не липсата на информация, а зпознаването с много изследвания и статии, мнения и коментари дори от лекари, че тези ваксини са опасни, защото се прилагат за първи път в практиката. Ние трева не пасем.
104
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде на бас, че ако искам да пуссна на пазара аспирин с вкус на портокал, или ново хапче против разстройство, никога и никъде няма да може да се случи за само шест месеца от създаването му?
103
5
 
5
 
! Отговори
до 109 преди 3 години
Доста си зле... Абсолютно нищо вярно няма в тази новина самото индийсто ПРАВИТЕЛСТВО в официално изявление (има го и в сайта им) заяви, че това са fake news. Ама нали *** обича fake news и всичко, което оплюва запада и успелите, го радва, та затова присърце си взел информацията. Айде за домашно отваряй сайта на правителството на Индия и намери официалното изявление как Бил Гейтс никога не е бил съден и няма никакви умрели деца!
102
9
 
5
 
! Отговори
stef преди 3 години
"Липса на информация ли е причина"Ами не, НЕ Е това причината!Причината е че населението, и не само във България, е МНОГО невежо и неуко! Въпреки достъпа до образование-кой пък да ти учи?Всички дето дращят по коментари по форуми ползват всички постижения на съвременна наука и медицина. Но всичко се приема за даденост!Върнете се не много, 100 години назад, копайте с мотичката на полето за да можете едва да се изхранвате, да умират 25-30% от родените деца, или да остават уредени за цял живот.
101
1
 
10
 
! Отговори
ОПИТНА МИШКА преди 3 години
ЛИПСАТА НА ТЕСТВАНЕ е причина за "антиваксърските" настроения.
100
1
 
20
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
Напротив - наличието на информация е причината за антиваксърските настроения!Например хората като са информирани, че над 80% от хората карат новия грип безсимптомно за чий да се ваксинират???
99
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От ваксината за полеомеелит на Гейтс ,която изпробваха в Индия умряха и се разболяха десетки хиляди деца.Това принуди властите да забранят тази ваксина и да осъдят задочно Бил гейтс,който ако сега посмее да отиде в Индия го чака доживотен затвор .Естествено за това нашенските слугински медии на рептилско-жидовия(елит) не казват нитодума.
98
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз опитно зайче няма да го играя. Който му се рискува, да пробва.
97
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ МОЖЕ ТЕЗИ РЕПТИЛИ КАТО ГЕЙТС,РОДШИЛД И РОКФЕЛЕРДЕТО ПОД ПЪТ И НАД ПЪТ ВСЕ ПОВТАРЯТ,ЧЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ НАМАЛИ ДРАСТИЧНО СВЕТОВНАТА ПОПУЛАЦИЯ НА ХОРАТА ДА ВИ МИСЛЯТ (ДОБРОТО)И ДА СА (ЗАГРИЖЕНИ) ЗА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НА ХОРАТА.И НА ДЕЦАТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ВЕЧЕ Е ЯСНО ,ЧЕ С ТОЗИ ОТГЛЕДАН В ЛАБОРАТОРИЯ ВИРУС И С ВАКСИНАТА ЗА КОВИД СЕ ЦЕЛИ ТОЧНО ТОВА КАСТРАЦИЯ И НАМАЛЯВАНЕ НА СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ,ЗАТОВА МИСЛЕЩИТЕ ХОРА ПО СВЕТА НЕ ЖЕЛАЯТ ДА БЪДАТ ОПИТНИ МИШКИ НА ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ РЕПТИЛСКИ ВЛЕЧУГИ
96
4
 
15
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Може и да се ваксинирам, но предпочитам да изчакам. Ако всичко с тази васксина беше наред нямаше да ни убеждават толкова настойчиво че е безопасна. Трябва време за да се разбере какво и как.
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да - липса на информация е. Какви са страничните ефекти, но за да има информация трябват около 5-10 години. Иначе тестовете са върху нас.
94
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мисирката да отива на амбразурата да се ваксинира, да покаже на нас конспираторите, че грешим!
93
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се чипирайте, няма страшно. И да се чипирате, и да не се чипирате квалифицираните и добре платените си оставаме такива. Демек средната и високата класа винаги ще си стои такава с или без чип, а ниската- винаги ще е ниска. Демек чипът няма да смени принаджлежността ви към дадена класа. Спокойно. Ваш си избор. Чипът акъл не може да налее, за съжаление.
92
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В последните седмици се наслушахме и нагледахме за все възможни теории и мнения за ваксините.Едни ги отричат,други ги приемат,трети изчакват да видят,как поставените ваксини ще подействат.Преди всичко мисля,че световна компания като Пфайзер,която се бие в гърдите ,че е приоизвела нещо ,толкова специално и качествено,след уверенията за ефективност от 95 %,трябва отговорно да застане зад продукта си и да приеме отговорност за възможни следваксинни реакции,а не да бърза да приеме милиони поръчки !
91
14
 
4
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯЯЯЯ преди 3 години
ВАКСИНАТА Е ХИТРИЯ НАЧИН ДА ПРИНУДАТ НАСЕЛЕНИЕТО ДА СЕ ЧИПИРА, СЛЕД ЧИПИРАНЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО ЖИВОТА РЯЗКО ЩЕ СТАНЕ ПО СПОКОЕН ЗАЩОТО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА ПРАКТИКУВАТ КОЕТО Е ПРЕКРАСНО,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧИПИРАНЕ НА ВСИЧКИ ЗА СПОКОЕН И ПРИЯТЕН ЖИВОТ БЕЗ КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ,ЧИПИРАНЕТО Е НАЙ УНИКАЛНО ПОЛЕЗНОТО ИЗОБРЕТЕНИЕ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО
90
2
 
7
 
! Отговори
ваксаджия преди 3 години
До: номер 91Аз също не съм против новите ваксини.Ама дето има една такава българска народна поговорка, рибата е още в морето, а те приготвили тигана да я пържат! В Бургас май гледах новия хладилник - не могат да го вкарат през вратата, че тясно!Абе откъде е това усърдие и граничещо с маниакалност желание час по-скоро да вкарат новите ваксини и да започнат да ги използват???Одобрена ваксина още няма. Нека да одобрят поне една за ЕС, пък тогава добре - решавайте къде, кога, как.
89
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината е липсата на акъл и образование. Повечето хора са заприличали на онази Джейми ли, Дейни ли, каква беше, дето нашумя.
88
9
 
3
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯЯЯЯ преди 3 години
ВАКСИНАТА Е ХИТРИЯ НАЧИН ДА ПРИНУДАТ НАСЕЛЕНИЕТО ДА СЕ ЧИПИРА, СЛЕД ЧИПИРАНЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО ЖИВОТА РЯЗКО ЩЕ СТАНЕ ПО СПОКОЕН ЗАЩОТО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НЯМА А МОГАТ ДА ПРАКТИКУВАТ КОЕТО Е ПРЕКРАСНО,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧИПИРАНЕ НА ВСИЧКИ ЗА СПОКОЕН И ПРИЯТЕН ЖИВОТ БЕЗ ПКРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ,ЧИПИРАНЕТО Е НАЙ УНИКАЛНО ПОЛЕЗНОТО ИЗОБРЕТЕНИЕ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО
87
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой иска да живее и да не бъде зомби да не се ваксинира в никакъв случай с ваксините с нано частици на рептила и сатанист Бил Гейтс.За съжаление у нас продажната ни мутра Борисов точно от тези американски ваксини внесе да ваксинира народа.
86
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оп още едно медийно етикетче "АНТИВАКСЪРИ" ...страхотни сте!! по учебник !!