Младежи настояват за законови промени за лечението на редки заболявания

В момента навършилите 18 години не получават помощ от държавата
15 дек 2020 19:22, Ния Христова
1
Младежи настояват за законови промени за лечението на редки заболявания
Снимка: Pixabay
По време на онлайн среща младежи от Пазарджик поискаха от депутатите да инициират законодателни промени за лечението на българите, които са навършили 18 години и страдат от редки заболявания, пише БНР.
 
Поводът за инициативата e тяхната съученичка Росица Малинова, която страда от муковисцидоза. Момичето се нуждае, както от медикаменти, така и от белодробна трансплантация, но не получава помощ от държавата, тъй като вече е пълнолетна.
 
Младежите определиха инициативата си като битка за живота не само на тяхната съученичка, но и на стотиците българи, които се намират в подобно на нейното положение.
 
"Ще ни подкрепите ли и ще бъдете ли готови с това до 14 януари 2021 г.?", заяви Кристиан Димитров, обръщайки се към депутатите
 
"Г-н министърът на здравеопазването каза, че ще ѝ поеме лечението. Това, което ще ѝ бъде поето от държавата е всъщност единствено и само медикаментите. Т.е. тя, ако трябва да бъде изпратена в Швейцария с всички останали допълнителни разходи, трябва да ги поема тя", каза Гергана Николова:
 
"Редно ли е държавата да се хвали с високи рейтинги, а да не може тя да осигури за своите граждани спасение на собствената си територия", попита Кристиан Димитров.
 
На онлайн срещата се отзова единствено Надя Клисурска от БСП, която е една от деветимата пазарджишки народни представители.
 
В дискусията се включиха и депутатите Анна Славова от София и Виолета Желева от Хасково. Те са ангажираха до края на този депутатски мандат да инициират необходимите законодателни промени, които да помогнат на хората с редки заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари