Наш студент създаде софтуер за анализиране на убийства

Нидерландия вече ползва изкуствения интелект
16 дек 2020 16:08, Ния Христова
33
 
Български студент разработи изкуствен интелект за анализиране на убийства. Софтуерът може да прави връзки между различни престъпления. Създателят му се надява, че в перспектива технологията дори ще може да ги предсказва.
 
Димитър Рангелов е студент по софтуерно инженерство в Нидерландия. Той стои в основата на разработването на софтуера съвместно с Полицейската академия и Министерството на правосъдието в страната. 
 
"Една платформа, която има изкуствен интелект, може да анализира случаи, да намира връзки между случаи, да намира серийни убийства. Някои случаи наподобяват сходни белези на убийствата", каза Димитър Рангелов пред Bulgaria ON AIR.
 
Проектът вече е тестван и от полицията. Благодарение на него е открита връзка между един неразкрит случай от 2014 година и друг от 2018 г. И двата случая са извършени в един и същи район и при сходни обстоятелства. 
 
Проектът включва създаването на база данни за убийствата в страната, изготвена от информации в стари вестници чрез технологията за компютърно зрение. Софтуерът може да разпознава новините, който са свързани с убийства – както разкрити, така и неразкрити. Общо са събрани около 11 000 публикации от 1800 г. година до наши дни. 
 
"Веднага щом полицията намери трупа, те са длъжни в същия ден да направят официален рапорт за случая и ние имаме данните преди трупът да е изстинал", разясни Димитър.
 
Той е едва на 22 години и вече има няколко спечелени награди от престижни конкурси за иновации. Една от които е за този софтуер. Мечтае да създаде повече разработки, които да бъдат използвани в практиката. 
 
"Да правя все по-големи проекти като този, млади хора да правим все повече иновации", сподели Димитър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
7
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Браво! Поздравления!
1
3
 
10
 
! Отговори
съдия преди 3 години
Браво!