НОЩ предлага, решението утре: Мерките да останат до 31 януари

Какви ще бъдат изключенията?
Обновена: 16 дек 2020 14:54 | 16 дек 2020 14:48, Александър Попов
502
НОЩ предлага, решението утре: Мерките да останат до 31 януари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември, да продължат да действат до 31 януари 2021 г. като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов.

Още миналата седмица премиерът изиска от НОЩ да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19.

"Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата и то единствено и само на медицинската експертиза - според броя на заразените, на оздравелите и др.", заяви в началото на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов.

Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души.

"Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души", изтъкна министър Ангелов.

Още по темата
Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

В този контекст и след проведените редица срещи със съсловните организации и компетентните структури, министърът на здравеопазването предложи на премиера всички разписани мерки, които спират да действат на 21 декември 2020 г., да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. с изключение на следните:

- разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4  януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите;

- от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка;

- разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.

Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас.

"Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21  януари, отнасящо се за периода след 1 февруари", добави здравният министър.

Министър-председателят Бойко Борисов бе категоричен, че при взимането на решения винаги се е облягал на становището на експертите. Премиерът изтъкна, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света, България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение.

"При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“, подчерта премиерът Борисов.

Министър-председателят посочи, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.

"Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, затова - колкото може да се пазим с дисциплина, дистанция, дезинфекция“, заяви премиерът Борисов. Той изиска всекидневно да се прилага строг контрол по изпълнението на противоепидемичните мерки, а на нарушителите – да се налагат санкции.

"Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано, така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките“, заяви в хода на работното съвещание при премиера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Подробности с финално уточняване на направените предложения за мерките и съответните срокове ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на НОЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още по темата: нощкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
11
 
11
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Навсякъде в Европа забраниха всичко,само тук ни управляват кръчмарите,жалка история,която уви ще е с още по-трагични последици.И да не ни замазват очите как ресторантите ще работят до 22ч., плащаш куверт за Нова година и в десет в леглата,това да го видя няма да го повярвам
355
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно,че отварят ски пистите и съответно хотели , ресторанти и развликателни и спа процедури по курортите,но училищата затворени ! Циркът е пълен !!!!А фитнесите защо не отваряте бе,
354
1
 
1
 
! Отговори
До 371 преди 3 години
Много хора биха се жертвали ....Много !Е,ясно,ако реката е Нил и е пълна с крокодили и бичи акули -не !Виж,сравнението ти не е уместно,но ако искаш да акцентираме на него- гледай докум.филми за самолетните катастрофи и ще се убедиш колко хора са жертвали живота си,за да спасят оцелели в капан.
353
0
 
6
 
! Отговори
Поли преди 3 години
Оказа се,че министърката на туризма предложила на НОЩ да се отворят ресторантите и те съответно го предложили обратно на правителството,хаха,няма такъв цирк,а главният виновник който настоява всъщност за това Б.Б. се крие като мишка.Ще видим неприятните последици януари
352
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До браво".Нооо ..ти нали си бачкаш...Това ни е проблема,че сме егоисти!"Все едно да ми кажеш, че ако ти си със счупен крак и се давиш в реката, а аз не съм със счупен крак, да взема и аз да се удавя ... ТИ СИ ЕГОИСТА!
351
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
367 ами ако обикаляш все по хотели и ресторанти нормално да ти отказват. Преквалификация е нужна.
350
7
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Изобщо няма да спазвам вече нищо. До сега бях стриктен, вече няма смисъл. Съпер неадекватен е този щаб.
349
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До браво"Ако работех в хотел или ресторант - като е затворено не сядам да рева ами почвам да си търся друга работа. Това щях да направя."Не че нещо, ама като обиколиш 40 места, като пуснеш 120 CV и е 20-тия ден в който го правиш, може и да се поразревеш ...
348
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Как може да говорят за положителни тенденции тези от НОЩ като сме първи по смъртност. При това държавата с най-лоши демографски показатели. Направо си е геноцид. Трябва мерките да се затягат и като станем на пето-шесто място по смъртност, тогава да говорят за подобрение.
347
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГаменАБе разбирам какво искаш да кажеш, ама трябва много да не си обичаш детето, че да го пускаш да си се разхожда из планината или поне да си от моя род, ама разликата е, че тате ме учеше да слагам капани за зайци на 5 годиники.
346
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До гаменИ какви па важни навици придобиваш в училище? Да те тормозят побойниците, учителите да ти се карат, да зубриш, да вдигаш ръка, на "Колко е 2 по 2", а ти казваш "4" и другит пляскат и се радват и бравоооо .... Олеле!!!
345
1
 
1
 
! Отговори
До ВВВ преди 3 години
Абсолютно Ви подкрепям !!!!
344
6
 
5
 
! Отговори
До гамен преди 3 години
Онлайна е пълен провал !!!!Не говоря политически,а чисто от социално,съвестно и конструктивно естество !Хубаво е децата да се върнат по-скоро към присъствено обучение !Сега правят само тарикатлъци и губят важни навици !
343
1
 
1
 
! Отговори
До важно преди 3 години
Изчезвай ,луд!
342
0
 
9
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
До ВВВАз не знам нито едно дете да е затворено от 4/11. Кой ги е затворил? Това че учат онлайн, не значи че са затворени. Като всърши уроците, спокойно може да отиде да се разходи в парка ил инякъде в планината. Това са места за разходка а не моловете. В моловете се ходи за да си пазаруваш. Я храна, я техника, я дрехи. Разходките се правят в парка или в планината. А и свободно могат да се шлаят по улиците. Кое дете е затворено, я кажи?
341
0
 
7
 
! Отговори
До браво преди 3 години
Хипотетично е така,но на практика НЕ Е ! Не ми се спори и философства.Само за инфо: бачкам на ЦПУ ,на смени и не съм спирал за минута.Дори ми вдигнаха заплатата миналия месец.Тоест,аз не съм потърпевш,но е редно да уважаваме всички професии и да влизаме в полижение.Животът се променя много рязко....
340
5
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Оставка!!!
339
1
 
9
 
! Отговори
браво преди 3 години
До До бравоне съм егоист, що да съм? Работя и няма как да затворят всичко както казваш. Щото аз ако не направя хляб - ти ко *** ми ша ядеш, а? Вие, особено поколението след 90-та година, не искате да работите. Вие искате да лежите и хленчите само че сте онеправдани. Само чакате някой нещо да ви даде. Вие дайте малко труд, казах ти - влез в една пекарна и бачкай цяла нощ. Ама не искаш - кой ша ходи на дискотека тогава, кой ще се прави на мъж у фейса, кой ще спинка сладко през нощта? Ти нали.
338
12
 
9
 
! Отговори
ВВВ преди 3 години
Съсипахме си децата! Затворени са от 4.11, но не виждам болните да са намалели. Сега предлагат да са затворени и целия януари. Две изгубени години за учениците. Около 40% въобще не влизат в час, още толкова влизат, но не участват. Има деца, които си могат и са мотивирани, но те ще избягат в чужбина. Цената ще я плащаме всички! В цели региони вече не се говори български. Ама сега ви се струва, че сте далеко. Нищо ромите и до ваас ще стигнат.
337
2
 
1
 
! Отговори
До 348 преди 3 години
Съгласен съм,но ти ми кажи затварянето ли ще спре заразата или гражданската съвест? Проблемът е в егоизма ! Защото невярващите в К19 ако бяха малко толерантни и спазваха препоръки и мерки изобшо нямаше да се стига до такова хаотично затваряне,което се прави от чиста нужда за някаква реакция.Аз съм за ограничения ,но без затваряния! И жестоки глоби за нарушителите.Защото К19 не щъка само в училище,казиното,мола и фитнеса! К19 е навсякъде вече е късно да се спре разпространението му силово !