НОЩ предлага, решението утре: Мерките да останат до 31 януари

Какви ще бъдат изключенията?
Обновена: 16 дек 2020 14:54 | 16 дек 2020 14:48, Александър Попов
502
НОЩ предлага, решението утре: Мерките да останат до 31 януари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември, да продължат да действат до 31 януари 2021 г. като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов.

Още миналата седмица премиерът изиска от НОЩ да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19.

"Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата и то единствено и само на медицинската експертиза - според броя на заразените, на оздравелите и др.", заяви в началото на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов.

Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души.

"Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души", изтъкна министър Ангелов.

Още по темата
Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

В този контекст и след проведените редица срещи със съсловните организации и компетентните структури, министърът на здравеопазването предложи на премиера всички разписани мерки, които спират да действат на 21 декември 2020 г., да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. с изключение на следните:

- разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4  януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите;

- от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка;

- разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.

Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас.

"Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21  януари, отнасящо се за периода след 1 февруари", добави здравният министър.

Министър-председателят Бойко Борисов бе категоричен, че при взимането на решения винаги се е облягал на становището на експертите. Премиерът изтъкна, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света, България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение.

"При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“, подчерта премиерът Борисов.

Министър-председателят посочи, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.

"Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, затова - колкото може да се пазим с дисциплина, дистанция, дезинфекция“, заяви премиерът Борисов. Той изиска всекидневно да се прилага строг контрол по изпълнението на противоепидемичните мерки, а на нарушителите – да се налагат санкции.

"Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано, така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките“, заяви в хода на работното съвещание при премиера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Подробности с финално уточняване на направените предложения за мерките и съответните срокове ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на НОЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още по темата: нощкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
2
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ако случайно някой все още е слап и глух : вчера подари на лекарската мафия още 100 милиона лева, а лекарската мафия с благодарност ще продължи да *** и манипулира резултатите и ще излезе с категорично становище, че в условията на нечуваната смъртнот от ковид в България избори през месец март не трябва да се проведат. слек което ще обясни че той не иска, но щом е заради ***, е принуден да отложи изборите... за следвашите 20 години.
335
4
 
10
 
! Отговори
браво преди 3 години
До До бравоАко работех в хотел или ресторант - като е затворено не сядам да рева ами почвам да си търся друга работа. Това щях да направя. Затова и още в началото като ги затвориха, казаха персонала да се преквалифицира. Това значи да си намерят друга професия и да работят във област, която не е затворена. Например Производството - не е затворено. Особено хлебарниците. Отиваш и се научаваш как се прави хляб и почваш да бачкаш. Ама не искате нощни смени и работа, вие искате да лежите само.
334
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел затяга ,Боко разхлабва Кой е по умния?
333
4
 
2
 
! Отговори
До браво преди 3 години
Виж какъв егоист си! Казваш" аз си бачкам" ,а ако случайно бачкаше в сферата на затворените бизнеси какво правиш? Още повече,че такива полвинчати мерки са абсолютно неефективни! Зарваряш или всичко за месец или оставяш всичко отворено,но с крути мерки и санкции за неспазвашите ! Еми 4,5 месеца ще бъдат пряко затворени около 20% от заетостта,а от там по причинно-следствени обстоятелства всичко тръгва надолу.Нооо ..ти нали си бачкаш...Това ни е проблема,че сме егоисти!
332
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 345"бе нали уж чакаме ваксина бе". И като чакаш ваксина кво? Можеш да си джиткаш спокойно ли? Не - точно че чакаш ваксина и трябва да си ограничен, да не се заразиш. После като се ваксинираш си джиткай колкото искаш - сега, докато не си ваксиниран - Никакво джиткане. Щото ако сега се разхождаш и се заразиш - ква полза че я чакаш тая ваксина. Затова ти казах че не може без да си ваксиниран да се разхождаш, защото после и да се ваксинираш - файда няа.
331
0
 
4
 
! Отговори
До 345 преди 3 години
Можеш ли да посочиш къде прочете в коментара ,че се споменава ,че ваксината лекува ????
330
6
 
9
 
! Отговори
браво преди 3 години
дори е малко. Поне до март месец трябва да останат ограниченията. Но се радвам че на 21-ви няма да има разхлабване на мерките.Не съм съгласен само с това, че ще дадат пари на бизнеса от нашите данъци. Аз се блъскам, бачкам, плащам и накрая парите отиват при лентяите по ресторанти и хотели.Бизнес мизнес - той е частник. Хотела е негов. Все едно да иска тока да му плащат и водата. Да си се оправя сам. Ако е държавно - ОК, ама на частен хотел пари да се дават от държавата - категорично НЕ.
329
2
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
До Анонимен335Ваксината не те лекува, ваксината те предпазва да не лепнеш вирус. При вече положителен резултат и да те ваксинират - няма да се излекуваш. Затова казаха че трябва да се ваксинират само здрави хора. Ваксината НЕ ЛЕКУВА ВИРУС. Или ти си мислиш че като си заразен, като те боцнат и след 20 минути няма да има следа от вируса? Верно ли така мислиш? Мааалеееееее...
328
4
 
3
 
! Отговори
Ххх преди 3 години
Браво !!!!
327
0
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
До защо?Това се изчислява спрямо бройката на починалите и населението. Да, спор няма че в италия са по 500 на ден, но Италия е 60 млн. население. В България сме 6 млн. и на ден са по над 150 човека. - Ако разделиш населението на италия на 10 и бройките починали, в сравнение с нас ще бъде на 6 млн. - 50 починали. Разбираш ли сега или пак не разбираш?
326
6
 
5
 
! Отговори
К19 преди 3 години
Eдин ви каза , че ще се мре яко..., а вие вдигнахте олелия. Сега отново ви се говори , но *** си иска....И той не знае какво иска...
325
7
 
3
 
! Отговори
защо? преди 3 години
Франция , Италия, Испания, Белгия, Словения, Черна гора са с по-висока смъртност от България, защо се внушава всеки ден, че ние сме на първо място? Не че има значение, но защо е това психясване?
324
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел затяга ,Боко разхлабва Кой е по умния?
323
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 328Моят фитнес не работи, не лъжи хората.
322
5
 
9
 
! Отговори
аз преди 3 години
Супер глупаво решение е децата да се върнат на училище точно януари, когато всяка година има грипна епидемия.При условие, че ситуацията изобщо не е овладяна и всеки ден умират по около 150 души от корона вирус Вие сериозно ли решихте, че децата в градините и училищата трябва да се върнат?Нали удължихте вече учебната година с един месец за 1 клас (за останалите класове също има промяна)?Децата учат доста и вкъщи.По-важното сега е да се спре масовото заразяване!
321
2
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
В ЕС като са в условията на фашистки концлагер, да не би КОВИД да е минало ? Всички тези "мерки" са едно голямо НИ-ЩО и ефекта от тях е една огромна, крлъгла и абсолютна НУ-ЛА! Единствено целят да се прикрие краха на парадигмата и престъплението по унищожаване на здравната система !
320
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Б***си,нали уж чакаме ваксина бе....Стига с това затваряне и ограничения.Кви са тея абсурди спорт и училища да са затворени ,а разни хипермаркети,услуги,заводи,сервизи,транспоррт-отворени.Е,само в училище и фитнеса ли витае заразата? Като ще правиш ограничения,затваряй абсолютно всичко за месец и край.Еми няма цяла година да се психираме и да убивате насила бизнеси и ментално здраве.Ваксинирайте първите линии и пенсионери и да си живеем живота.Ще полудеем с този К19
319
6
 
3
 
! Отговори
Булка преди 3 години
Стига с тези мерки. Преди всяка вечер различен ме онождаше, купуваха ми подаръци и ме водеха в мола и на тренировка във фитнеса, а сега съм с един дъртак с много апартаменти от лятото, но поне ме храни, ама *** ми паяжина хвана.
318
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако искате свобода, започвайте да се организирате и се борете за нея, докато не е станало късно.
317
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам защо фитнесите са затворени,а колективен спорт до 12 човека-разрешен.В моя фитнес през два уреда има дезинфиктант,дистанция си се спазва без проблем.В казината е същото...ОК ,няма проблем за месец,но през пролетта 2 месеца и сега още 2 е абсурдно и глуп***во.Проблемът е в личната отговорност ,не в затварянето !