Субсидията от 35 евро за чартърите ще се отпуска още 2 г.

56 млн. лв. отиват за подпомагане на туризма
8
Субсидията от 35 евро за чартърите ще се отпуска още 2 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството отпуска 56 милиона лева в сферата на туризма за предотвратяване на последиците от COVID 19.

Държавата ще предостави държавна помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми, съобщи премиерът Бойко Борисов на заседанието днес.

"С 51 милиона лева ще помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност", информира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, цитирана от правителствената пресслужба.

Разпоредбите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение предвиждат средствата да се предоставят на туристическите оператори и туристическите агенти по ред, определен с наредба на министъра на туризма и при спазване на правилата за държавните помощи. В тази връзка проектът на наредба е изпратен на Европейската комисия, като следва да се има предвид, че помощта се отпуска и изплаща след нотификация от Комисията.

Министерският съвет прие и Постановление, с което се одобрява отпускането на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма в размер на 4 993 723 лв. за 2020 г. За преодоляване на последиците във връзка с пандемията се предвижда две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет.

Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.

 


8
Още по темата: Бойко Борисовтуризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Яко!

Меркелица закъса и тиквата ще помага с пари от българския данъкоплатец. Партнери сме зсе пак!
6
0
 
0
 
! Отговори
УСЛОВИЯ преди 1 месец
Условията са Жестоки - като проверка в Русия за Наркотици и Терористи - Трябва да имаш Билет за България в Самолет , Трябва да имаш Платена Резервация за Хотел в България , трябва да си Турист и да върнеш обратно след Почивката . Дано да е така , но не съм сигурен - Проекта за 24 лева на ден работи добре - много Хранителни Магазини се ползваха от Условията и Хем на Работа , Хем на 24 лева - делят парите с чорбаджията .
5
1
 
2
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Откъде вади тези пари? Всичкото, което "дава" сигурно станаха милиарди. т.лу.па да внимава, че няма да останат кинти за бонуси за нап, нс, мининистри и др. овластени.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко ли глоби и нови такси трябва да се измислят за да може да се плати всичката тая глупос?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
borisov kolko ovalen oste ste stavash? otivai barje pri doktor emilova!
2
0
 
13
 
! Отговори
цон кай хой преди 1 месец
поредните мерки за подпомагане на богатите да продължават да са все така богати
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Познайте кой ще плаща .И колко ни е пазарна икономиката