Борисов: Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките и в помощта за хората

Пандемията води до нечувана финансова и икономическа криза
142
Борисов: Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките и в помощта за хората
Снимка: Правителствена пресслужба

Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, в подпомагането на бизнеса и на хората, в осигуряването на лекарствата, ваксините, тъй като пандемията в цял свят се усложнява, а броят на починалите за съжаление продължава да е висок. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов в началото на съвещанието за мерките днес.

Окончателните противоепидемични мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г. бяха докладвани от министрите на премиера. Една от промените в сега прилаганите ограничения предвижда разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, да се отворят също детските градини и яслите.

Още по темата
Борисов отбелязал, че въпреки че броят на заболелите у нас е доста по-нисък, а броят на оздравелите надхвърля заразените, страната ни е на 14-о място в Европа по заболеваемост.

"Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората на първо място, затова продължаваме да действаме по тези мерки", категоричен бе премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

В рамките на работното съвещание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изтъкна, че при малките ученици прякото педагогическо взаимодействие е най-важно и отбеляза важността на връщането в класните стаи на децата от 1 до 4 клас.

Вълчев посочи още, че с приети промени в Закона за училищното и предучилищното образование се позволява родителите, които се притесняват, да могат да задържат децата си на обучение в електронна среда като за целта подадат заявление. "Лятото обсъждахме много варианти, но този се оказа най-удачният. Благодарение на това, че имаме работещ парламент, осигурихме тази възможност", каза още Вълчев.

Премиерът акцентира, че с промените в противоепидемичните мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г., се отчитат аргументите на експертите и се действа в интерес малките ученици да получат адекватно обучение в условията на пандемията, разчитайки на педагогическия надзор и обучението с учител, който да ги напътства.

В рамките на работното съвещание при премиера Борисов здравният министър Костадин Ангелов докладва актуалните данни за заболеваемостта от COVID-19 у нас. "Отбелязва се съвсем лек спад на заболеваемостта и на процента положителни тестове. Смъртността обаче продължава да е висока, вчера живота си са загубили 191 български граждани, а заетостта на болничните легла продължава да е висока. Именно затова предлагаме удължаването на противоепидемичните мерки до 31 януари", категоричен бе Ангелов.

Премиерът Борисов каза още, че пандемията от COVID-19 доведе до нечувана финансова и икономическа криза и води страните към банкрут. Някои от тях вече са с минус 15% дефицити. "Няма държава, която да има достатъчен буфер. На този етап ние сме осигурили над милиард и сто милиона лева в подкрепа за микро-, малките и средните предприятия", добави министър-председателят.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП. Същевременно, след като вече има нотификация от Европейската комисия, веднага след Нова година ще има възможност да стартира и мярката в помощ на предприятия с оборот над 500 000 лева.

Министърът на икономиката заяви още, че съвместно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще проведат разговори с големите търговски вериги за по-стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

"Предвид факта, че ограничителни мерки ще има и през януари, ние сме взели предвид авансово тази възможност – тоест с минимум административни усилия фирмите ще могат да кандидатстват и получават подкрепа за който и да е период, в който те са били затворени", изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше категоричен, че има достатъчно средства, осигурени дори за месец януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
15
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
Да, за това подайте оставка! Какво по-гъвкаво от това?
68
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Мата Харе,пожарникарския маркуч,му е много гъвкав,даже докторат е защитил.
67
3
 
3
 
! Отговори
Мата Харе преди 3 години
(на) Борисов е много бърз и гъвкав
66
1
 
16
 
! Отговори
Tирана пада преди 3 години
На изборите март ще бъде посечен тоя магнолия ще се крие като брат му Костов със *** венци. И полицаи и пенсионери народа масово ще му забие нож в Гърба ...следва чиста на герберски калинки да се. впише на всеки слугувал на Борисов в досието и да се лиши до живот от държавна работа. Хора следете този Тиранин. иска да отлга изборите до безкрой но за негова жалост няма тези правомощия , само да смее да фалшифицира ще се лее кръв. ще свърши Като Стамболов и Мусолини тая гнида.
65
4
 
20
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Най-некадърният,лъжлив, министър-председател! Задмина Иван Костов!Че и *** до безобразие!
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
скоро пак ще го лашнат от Русия за още непостроеният газопровод.
63
0
 
16
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
От една година кажи-речи чакаме да станете гъвкави (каквото и да разбира под това Банкянския каруцар) в мерките и помощта за хората. Ни мерки като мерките, ни пмощи като помощи. 2/3 от хората измряха заради блокираната, неработеща здравна система!
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чака пак от ЕС пари да разпределя. Както върви обаче ситуацията в Германия може и да позатегнат кранчето
61
26
 
1
 
! Отговори
KZL преди 3 години
Г-н Борисов, благодарим за всичко и продължавайте в същия дух. Българите ви подкрепяме.
60
0
 
11
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Айде с крийте се! Безполезни сте!
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последните напъни на диктатора да остане на власт. Много се загрижи хората.
58
3
 
9
 
! Отговори
обе роби преди 3 години
Гаврата ще продължава още дълго време, помнете един ден кой беше оръжието - докторите, пълен провал като човеци. Първи по смъртност, последни по здравеопазване, но вместо да поемат отговорност за състоянието на здравна система и източването на здравната каса, те на първа линия в лапането, яжте и да се задавите. А за наивните които им ръкопляскат - *** сте, без пари няма кой да Ви лекува, ще ***, ама яко ще ***.
57
13
 
5
 
! Отговори
Пути Као Яма преди 3 години
Тримата проституиращи вече не ходят на площада, че няма кой да им плаща, но за сметка на това са много активни във форума с по 10 ника всеки.Смешни сте сладури, баце ще ви отнесе на изборите отново
56
24
 
2
 
! Отговори
1280 преди 3 години
Браво Бойко, мачакй ги както ти си знаеш, а на изборите имаш от нас - нормалните хора над 60%
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов отбелязал, че ..... страната ни е на 14-о място в Европа по заболеваемост.*Що не кажат и кои са държавите, от които сме по-зле? Примерно Ватиканът, Монако, Андора, Лихтенщайн, Фарьорските острови, Сан Марино, Исландия, Малта, Норвегия и Финландия.
54
0
 
13
 
! Отговори
Здравната система преди 3 години
Високата смъртност е от некадърната здравна система, която е такава не от сега и бедния начин на живот. Сега просто се проявява на 100%.
53
1
 
13
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
Като чета коментарите сега и през лятото - есента, когато имаше много протести... Голяма разлика. Нещо платените *** и тетките са се покрили. Или май чекмедженцето е взело да се поопразва :DСега се вижда реално какво мисли народа, а не платените драскачи :D :D
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва ... ами защо не са?
51
1
 
12
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
Единствено две неща са гъвкави при банкянската тииква - долнокачественият тънък асфалт, който лее и гръбнака му. За второто не е сигурно, че е еволюирал до там.
50
0
 
2
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Я скивайте ква яка маркировка!