Йотова: Отношенията ни със СРМ се свиха до българските паспорти

Проблемите ни били заради липса на политика за сънародниците зад граница
50
Йотова: Отношенията ни със СРМ се свиха до българските паспорти
Снимка: Президентство

Проблемите ни днес с Република Северна Македония са резултат и от липсата на национална политика за сънародниците ни зад граница.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща на "Дондуков" 2, посветена на края на виртуалната инициатива "Будната България" и последно за годината заседание на Съвета за работа с българите в чужбина.

Отношенията там се свиха до издаване на български паспорти, без да разширяваме влиянието на България, дори и след подписването на Договора за добросъседство, коментира Йотова. Вицепрезидентът посочи като показателен пример, че в "Будната България" са получени материали дори от далечна Австралия и още 18 страни, но не и от съседна Република Северна Македония.

Илияна Йотова изтъкна, че страната ни няма никакво лоби сред европейските си партньори за издържаната и единодушна българска позиция. "Нямаме лоби в научните среди в славистиката. Не възстановихме и не открихме нови лекторати по български език, за разлика от съществуващи македонски", посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова изтъкна, че кризата с Ковид-19 открои още повече необходимостта от национална политика за българите в чужбина. "Удвоихме и буквално утроихме кореспонденцията си с нашите общности от историческите диаспори, от старата и нова емиграция. Тези месеци през пролетта се роди една нова солидарност между непознати хора от всички краища в света", посочи вицепрезидентът.

През 2020 г. от президентската институция беше планиран голям форум, който да събере представители на българите в чужбина и заедно с българите в България да се обсъдят общите политики. Пандемията възпрепятства осъществяването му.

Вицепрезидентът представи резултатите от двете виртуални инициативи, които организира с българите в чужбина през 2020 г. Стотици българи от всички краища на света се включиха в "Голи са без книги всички народи" по случай 24 май и в "Будната България" за Деня на народните будители.

Илияна Йотова открои някои от основните проблеми, с които се сблъскват сънародниците ни зад граница и споделят пред нея. Остър остава проблемът с намирането на учители по български език в чужбина не само заради липсата на материални стимули, но и заради административни пречки. "Въпреки промяната на ПМС №103 за студенти от български произход, редица исторически общности остават извън обхвата му", посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът е на мнение, че онлайн обучението може да се практикува и в съботно-неделните училища и за децата, които нямат възможност присъствено да посещават уроците.

"В условията на пандемия по категоричен начин се подчерта необходимостта от Български културен институт – идея, която представяме от години и която среща широка обществена подкрепа, но не и от отговорните институции", подчерта Илияна Йотова.

В изказването си вицепрезидентът отбеляза и многобройните сигнали за забавени с години молби за възстановяване на българско гражданство. "Липсва достатъчно информация, а неработещото електронно управление затруднява хората от по-далечните точки на света", посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна като проблем недостатъчното и непрозрачно подпомагане на българските общности зад граница, както и липсата на интегриращи програми за работници и специалисти от българските диаспори. "Липсват стимули и механизми за съвместни бизнес-проекти, за съвместни предприятия, за развитие на научен потенциал и дуални обучения, за кредитиране и банкови преференции за инвестиции на българи от чужбина", заяви Илияна Йотова.

В срещата участваха директорът на Българското национално радио Андон Балтаков и директорът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН проф. д-р Владимир Пенчев. Двете институции са партньори в инициативата "Будната България".

Своята равносметка за изминаващата година направиха и членовете на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента. В него участват представители на изпълнителната и законодателната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици. В разгорите се включиха и представители на медиите, които активно следят темата за българите в чужбина.

Единодушно беше мнението, че България трябва да води активна политика със сънародниците ни в чужбина, а не да има поддържаща функция и да разчита само на личната им мотивация за запазване на българската идентичност и разпространението на българското влияние по света, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Каракачанов преди 3 години
Ми кво искаш ***? То само от паспортите имам далавера!
38
0
 
2
 
! Отговори
няма край преди 3 години
До много селскада ходят по дяволите!
37
0
 
2
 
! Отговори
много селска преди 3 години
*** с партиен билет!
36
0
 
1
 
! Отговори
Открай Време преди 3 години
си е така..
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ооотова *** цуни портрета на гошко димитров и пак се изкажи по източно македонския въпрос
34
0
 
3
 
! Отговори
Македонския въпрос!! преди 3 години
До Бай ИванИмало го е и ще го има во век и веков........
33
0
 
1
 
! Отговори
ние ще гласуваме преди 3 години
До НародътА комунистите ще се избират сами!!! Само Господ знае кой е богоизбран - негово право!
32
0
 
3
 
! Отговори
селска курва от БКП! преди 3 години
До Бай ИванДа ходи да си гледа кравите!Пренаселиха столицата с това софийско жителство - огнище на коронавирус е вече~!
31
2
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До MakedonКак ще има българска ТВ в Македония? Ти чуваш ли се? Нали ще му отрежат главата на Заев веднага...
30
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Интересно защо няма "будните англичани" или "будната Франция"...Какви ли са тези измишльотини, мама миа?! Епопея на посредствеността или залудо действай, залудо не стой - току виж си изкопал златната монетка, значи...Типично изказване на типичен БСПар с капаци...Тези хора май продължават да си вярват, че талантите ще тръгнат след тяхната ограниченост - не разбират, че всеки човек си има своите капацитети, а техните са много, много ограничени - колкото и да тъпчат инфо там...Божа работа, значи!
29
3
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Ех Йотова пиленце комунистическо нали твоят идул Г.Димитров участваше в създаването на тази държава Македония не се обаждай не подготвена. До сега си мълчеше тихо и кротко стой си така нали си на държавна заплата както едно време. За теб комунизъмА е още реалност за останалите червено оранжеви е само реалност от далечното минало,и мечтата за бъдещето, Твоите другари мила не друг те съсипаха тази територия от българската държава незнайно защо.
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До sofeto"Изходилата се", правиш ли разлика между образование (каквото ти липсва) и образувание (виж тълковния речник, недоразумение!).
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До sofetoН знам времето и пространството имат ли край, но простащината - НЯМА! Ти си отличен пример!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А,какви трябва да са отношенията с държава която е открито амтибългарска и индентитетот си го отвърждава с див антибългаризъм.Всяка една инвестиция в РСМ е захранване на този антибългарски индетитет.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А когато имаше комунисти не се изнасяше, понеже на границата се стреляше и имаше телени огрд като концлагер
24
2
 
7
 
! Отговори
4epa преди 3 години
НАЛИ ТИ ПОДПИСВАШ МОМЕ ЗА ПАСПОРТИТЕ- А 4И4КО ПАРИ4КО !!!!!!!!!
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АхаСега няма комунисти и населението се изнася от България.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн има всичко на български език. Но всички учат английски защото с български не може да се печелят добри пари. Икономиката закъса много и там е бедата за България. Хората избягага в чужбина и няма да се върнат защото са вече пенсионери. За 32 г. много хора остаряха и изгубиха надежда че България ще се оправи. След оше 32 г . не знам кой ще остане.
21
4
 
19
 
! Отговори
Аха преди 3 години
За кои сънародници става въпрос - които вашата Партия подари на Югославия ли ! А вие показахте ли някаква загриженост за тях, когато хората на Тито ги разстрелваха без съд и присъда ?! Виж ти, каква хуманистка и народолюбка била тя !
20
4
 
8
 
! Отговори
Цветелин Кириджиев преди 3 години
Днес разбрах че за македонски българи търсиме ПЦР тестове за вход в България при най-блиски роднини, а за сърби и турци НЕ ТЪРСИМ. Първите да плащат на тяхните харачли-лаборатории по 140 лева от човек за ПЦР тест само за да си посетят роднините! - А македонците за българи не търсат ПЦР ако ние ходиме при тях. Де бе? А Захараиева плака че там не ни обичале. Па ние и нашите българи от там мъчиме бе, не пак те които не ни обичат в Македония. Нещо ще да е мухльосало у нас. Има ли в това нула логика?