Как пластмасата влияе на тялото ни?

Родни звезди изненадани след тест
17 дек 2020 12:48, Ния Христова
20
 
За да покажат вредата от пластмасата не само за природата, но и за човешкото тяло, 10 български звезди си направиха изследвания в лабораторията към Норвежкия институт за обществено здраве. Резултатът е показал, че в телата им са намерени следи от 17 вида опасни химикали, които се срещат точно в пластмасовите опаковки за еднократна употреба - чашки, пликчета, прибори за хранене.
 
"Не се изненадах, тъй като от доста време се интересувам кое, как влияе на нас. Всичко е на много начален етап, както и изследването. Те все още изучават какво се случва с нашето тяло, защото от много скоро се опитват да разберат как пластмасата влияе на нашето тяло", каза певицата Маги Джанаварова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Актрисата Илияна Лазарова подчерта, че е била изненадана, а последните години е ограничила доста употребата на пластмаса.
 
"Това, което се откри в моя организъм, е нещо старо. Нещо, което се е натрупало през годините. Най-вероятно не се чисти и остава в тялото, някои неща остават дори в костната система, най-вероятно в косите ни, ноктите ни", каза още Лазарова.
 
Джанаварова сподели, че след като е получила резултатите, се замислила къде реално използва пластмаса.
 
"Няма как да избягам от нея, старая се да използвам максимално малко от нея. Трябва да се знае какво се слага в съдовете, които се произвеждат", категорична е тя.
 
В кампанията си двете дами споделят, че няма абсолютно никакъв контрол над производителите каква пластмасата, която използват.
 
"Самите те знаят какви са химичните елементи в нея. Не всяка пластмаса е тествана или безопасна за човешкото тяло. Мен лично много ме е страх за децата ми. Където мога - използвам стъкло и други материали, които са отново са еднократна употреба. Когато поръчвам храна - ходя със стъклена кутия и искам в нея да ми сложат", допълни Илияна Лазарова.
 
Според тях има нужда от спешни законодателни промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
До 14:то затова като е решен въпросът в Европа, мафията се занимвава с продажба на ***, който накрая се загробва, именно защото рециклирането, особено на пластмаса, е много скъп процес. А в Германия вече забрваняат всякакви найлонови торбички по маркетите.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На някои им порастват джуки, бюстове, скули, брадички... Ходещи пластмаси, един ден ще се слеят с останала пластмаса, съвсем естествен процес
15
0
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Дай пример за една глупост която съм написъл? Не е нужно да вярвам в обективната истина, тя просто съществува. Твоето е вяра, бягство от реалността и замяната й с красиви розови утопии.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До периИма разбира се и вариант, да създадем генномодифицирани бактерии които да се хранят с най-разпространените пластмаси, въпреки и че те най-вероятно ще се появят по-естествен еволюционен път.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9Много глупости си написал! Дано не си вярваш в тях
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До периНещата не са толкова сложни, пластмасите могат да се рециклират, вярно малко по-скъп е процеса от самото производство, но е напълно възможно. Отделно пластмасите успешно се използнат за гориво, изгарят се в топлоцентрали, получаме топлина и ел. енергия. Така че нищо фатално не се случило, както го представят едни нпо-та гладни за субсидии. В Европа като цяло проблема е решен, тези които си изхвърлят отпадъците къде им падне са в Африка, Азия и Южна Америка.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До наблюдателСлед като не сме доказали с абсолютна точност, какво причинява раковите заболявания, защо реши че пластмасите ги причиняват, а не да речем киселото зеле?
10
1
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
До До 8Няма доказателства за проблеми. Но раковите заболявания никой не е доказал какво точно ги причинява.
9
0
 
2
 
! Отговори
пери преди 3 години
Разбарали, хубаво. Изненадали се, хубаво. Ама въпросът е какво правим оттук нататък? Щото най-обичам просто да ми се изтъкват очевидни неща ама с голям апломб. Има ли проблем, трябва да се търси решение. Наистина да се рециклира каквото може и колкото може. Поне това трябва да се прави много интензивно и да се стимулират хората да изхвърлят разделно *** си, примерно. Ама не да чувам, че после всичко отивало на едно място, а наистина да има смисъл от разделното събиране. Другото е бла-бла.
8
2
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
И още нещо, пластмасите са доказали своята безвредност, защото се употребяват много широко в ежедневието ни над вече 80 години и до сега не е имало никакви проблеми. Сега изведнъж някакви певици и други кухи ***, започнаха да изказват "компетентно", как били отровни - пълен абсурд, лудост!
7
3
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Няма такова нещо, това са твои маниакални проекции. Няма такова нещо като по-вредни и по-безвредни пластмаси за бита. Пластмасите се използват широко, защото е са суперматериал, истинска технологична революция. Те са здрави, топлоустойчиви, пластични, лесни за обработка, лесни за производство, евтини и химически много слабо реактивни, тоест безвредни. Лошото е че тези техни качества ни накараха да ги произвеждаме в огромни количества и сега просто трябва да си съберем ***, това е всичко.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има по-вредна и по-малко вредна пластмаса,зависи какви компоненти са вложени в нея.Ако разчитаме само на знанието и коректността на производителите,ще се окажем жертва на отрови,които бавно съсипват нашето здраве,но понеже поглъщаме и много други отрови от всякакво естество.трудно ще разграничим кои са от пластмасите.Затова е нужен контрол над производителите,но дали се прави?
5
0
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
А как да ги купим иначе? Замразен грах да си го гребем с шепи от фризерите ли или що? Да винаги е по-добре прясно произведено от двора на баба, обаче не можеш всичко да си произвеждаш - сирене, масло, кашкавал, мляко, месо, зеленчуци, дрехи! и т.н. Добре е да се избягват някои неща, но се учудвам на жестокото плюене по консервантите - тези консерванти са спасили милиони (милиарди?) хора от гладна смърт или бактериална инфекция например. Нещо без консервант е изключително нетраино.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полиетилентерефталат познат като РЕТ е с химическа формула C10H8O4, от него се изработват бутилки, но същото така и дрехи. Полиетилен от който се изработват торбички е с химическа формула C2H4. И така как е възможно изключително слабо реактични вещества съставени от водород, въглерод и кислород, да ви отровят? Да пластмасите трябва да се депонират и рециклират, но защо трябва да се пишат лъжи?
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната тежка либерастка простоти. Съветвам Маги Джанаварова вместо да плямпа несвързани глупости, да прочете че пластмаса не е вещество, а сборно наименование на огромна група от материали, така че няма как да обобщим, че пластмасата е вредна или полезна! Истината е че пластмасите са изключително слабо химически реактивни, ето и защо се използват като опаковки, ето и защо се разграждат бавно. Истината е че повечето пластмаси са на 99.9% на органична основа.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пластмасата играе ролята на ксеноестроген. Тя се свързва с естрогенните рецептори в тялото и тотално обърква хормоните. Тя е ендокринен нарушител.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е неизследвана сфера от нашия живот и специалистите трябва да потърсят отговор и да ни го дадат.Купуваме мин.вода в пластмасови бутилки,която е налята гореща/в повечето случаи.И това се отразява на качеството на водата.Купуваме пакетирани в пластмаса сирене,кашкавал,колбаси,месо,мляко,рибни продукти,замразени плодове и зеленчуци и какво ли още не,все в пластмасови опаковки.Кой може да каже какви вреди са ни нанесли?