Как ще функционират електронните направления?

Д-р Гергана Николова апелира на празниците да ограничим събиранията
17 дек 2020 10:26, Ния Христова
4
 
Министерският съвет гласува промяна в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ. Новата промяна осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти. Ще издават ли личните лекари направления, без да са ни прегледали?
 
"Факт е нормативната уредба, която разрешава да се получават документи не на хартия. Отдавна чакаме всичко да се случва по електронен път. Предполагам, че в най-скоро време нещата ще се случат. Слага се един знак на равенство между е-направлението и дистанционното такова, това е съвсем различно нещо и изключение за пациентите с Ковид-19", каза общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС - Гергана Николова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя уточни, че при електронното здравеопазване пациентът се преглежда при лекаря, но разликата е, че не получава документ на хартиен носител.
 
"Общопрактикуващите лекари имаме вече всичко налично и издаваме вече такива документи, друг е въпросът каква част от лабораториите успяха да се справят с медицинския софтуер. Разбираме какъв е рискът тези пациенти да се разхождат, затова и БЛС настояваше да се случат толкова рано и бързо е-направленията за тези пациенти", подчерта д-р Николова.
 
Тя е на мнение, че за пациентите е-направленията няма да са проблем, тъй като те ще могат само със своето ЕГН и дата на издаване на рецептата да получат лекарствата си в аптеката. Д-р Николова подчерта още, че ще отпаднат и рецептурните книжки.
 
"Лекарите сме прави в искането да има ограничение и мерки - по този начин се справяме с разпространението на заразата. Виждате, че смъртността все пак никак не е малка. Вирусът е различен от това, което се е случвало до момента", отбеляза общопрактикуващият лекар.
 
Тя добави, че децата са идеалният преносител на вируса, но отварянето на градините би бил един компромис в рамките на необходимото.
 
"Нека се съберем на Коледа с домашните си, но да ограничим събиранията си. Не е важно колко ще се нахраниш тази вечер и колко голям купон ще се случи, важното е да минем през всичко това заедно. Вече имаме ваксини, знаем доста повече за заболяването. Има начин да се справим. Нека си помогнем в справянето с този проблем", апелира д-р Гергана Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи гледайте сега! Това с електронното направление и рецепта НИЩО НЯМА ДА ПРОМЕНИ! единственото нещо което ще се промени е, че няма да носите хартиена рецепта и направление! Само и единствено това ще се промени! Е естествено ако има грешки при рецептата и направлението, то няма да може да се променя! Та така!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма лошо да има електронни направления понеже така се спестява време от ходене в кабинета на личния за да ти издаде направление.
1
1
 
1
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
Айде и тая апелира! Писна ми от комунистически апели!