В пандемията: Най-бедните теглят кредити, за да се лекуват

Високите разходи за здраве - фактор за изпадане в абсолютна бедност
78
В пандемията: Най-бедните теглят кредити, за да се лекуват
Снимка: БГНЕС

Най-бедните се налага да теглят кредити, за да се лекуват, пресмятат от КНСБ.

Пандемията от COVID-19 увеличи традиционните неравенства, а високият дял на разходите за здраве спрямо общите приходи на домакинствата у нас доведе до нов тип неравенства в обществото ни, т.нар. "здравни неравенства", посочи икономистът гл. ас. д-р Любослав Костов от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Още по темата
По думите му те са силно изразени при хората, живеещи с доходи под линията на бедност.

Очаквам неравенствата през 2021 г. не просто да нараснат, а дори да достигнат за поредна година рекордни стойности, каза той в интервю за БТА.

При заболяване и последваща хоспитализация на човек, разходите за здраве достигат средно 35 процента спрямо месечния доход на този човек.

При най-силно уязвимите групи пък, месечните разходи за здраве в периода преди пандемията са достигали стряскащи стойности - между 50 на сто и 110 на сто, което означава, че хората с най-ниски доходи (на минимална работна заплата или минимална пенсия), се налага да теглят кредити, за да посрещнат разходите по своето лечение, посочи Любослав Костов.

Високите разходи за здраве, като дял от общия месечен доход, особено в случаите на тежко и/или хронично заболяване, са основен фактор за изпадане в абсолютна бедност.

Любослав Костов припомни, че в България две трети от хората не получават размера на средната работна заплата, а по-малко от нея, заради ясно изразената лява асиметрия на разпределение на доходите. Мнозинството от работниците с по-ниски доходи не могат да работят от вкъщи, но също така не им е позволено да ходят на работа, заяви експертът.

Любослав Костов посочи, че най-вероятно прогнозите на КНСБ, направени още в началото на пандемията, за около 300 000 безработни към края на 2020 г. ще се сбъднат към края на декември.

Експертът допълни, че броят на безработните през последните седмици отново нараства като пряк ефект от частичния локдаун. Той прогнозира безработица от около 9-10 процента през 2020 година, ако регистрираме 9 процента спад на реалния БВП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: КНСБкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
ЗАКОН И РЕД преди 3 години
ВСИЧКИ СТИГНАЛИ АБСОЛЮТНА БЕДНОСТ 1. Безплатна кастрация2. След кастрацията, ако не се оправят и не почнат някаква работа - тогава безплатна евтаназия.
70
0
 
1
 
! Отговори
Бедните ДА СИ преди 3 години
ДА БИЯТ ШУТА И ДА УМИРАТ ПО-БЪРЗО ДА НЕ МЪЧАТ.А СЪЩО НЕ ПРАВЕТЕ ДЕЦА БЕ БЕДНЯЦИ ПРОСТИ Държавата НЕ ВИ Е ДЛЪЖНА ДА ВИ ОТГЛЕЖДА ОТРОЧЕТАТА БЕДНЯШКИ.НЯМАШ ЛИ ПАРИ НЕ ПЕЧЕЛИШ ДОСТАТЪЧНО === НЕ ПРАВИШ СЕКС И НЕ ПРАВИШ ДЕЦА И ТОВА Е !!! ЕЛЕМЕНТАРНО
69
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До бонгои от 1500000 "работещи" 800000 сте чиновници не произвеждащи нищо...не внасящи и стотинка в хазната...ама тези 800000 некомпетентни и алчни ги "образоваха" пенсионерите с данъците си и с труда си...каква несправедливост...каква манипулация и лъжа...майките ви са виновни за това,че сте бедни...мързела,чуждопоклонничеството,еничарството...и не ви чака нищо добро...ще ви съдим...строго..за Национално предателство...1400 г. сме оцелели срещу империи...дребни крадци срещу Народа на България.
68
0
 
5
 
! Отговори
Златна мина преди 3 години
Далаверата е голяма на пенсионер кредит я 500 лева я 1000 лева. После ще му вземат жилището и в двата случая ако не си плати заема или ако умре скоро. Чудесна работа да правят пари от бедняците.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора теглете яко и не им връщайте нищо да фалират тея гадовеее ,бързите кредити са мутрите от 90те ,затпва и стотинка не им връщайте.
66
0
 
11
 
! Отговори
Болен преди 3 години
Държавата явно служи на аптекарската мафия в България ! Такова тричане на българина правят аптекарите и фармацията , че почти всички париотиват за лекарства !!! Аптекарската мафия се е разпищолила и никой не я озаптява !! Погледнете, на всеки ъгъл -аптека, през ъгъл -лекарски кабинет ! Взеха ни за опитни мишки ! Пенсията стига само за част от лекарствата , а властта си върти синджирчето и нехае !!!
65
0
 
4
 
! Отговори
Просенето е бизнес преди 3 години
Има огромна разлика беден и просещ. Хора които са се специализирали да завличат хора със заеми и пари. Цял бизнес е просията имат охрана и организация. В цивилизованите държави просията е забранена и е престъпление.
64
1
 
6
 
! Отговори
бонго преди 3 години
Да, ама все някой трябва да плати сметката, нищо безплатно няма. Реално 1,5млн. работещи плащаме здравни /и пенсионни/ осигуровки и поемаме останалите 5млн. население - държ. служители, военни, полиция, магистрати, политици, пенсионери, деца, инвалиди, соц. слаби...
63
4
 
4
 
! Отговори
ЛУДИ СА НЕ СА БЕДНИ преди 3 години
Явно НЕ СА достатъчно бедни, а прости хора или професионални просяци и измамници.ИСТИНСКИ БЕДНИТЕ ще СЕ САМОУБИВАТ.
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вьв една просперираща дьржава е така - теглят кредити за да не развалят саудото за почивка на - бахамите прес летният сезон
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 1989 г. до днес държавата НЕ МОЖА да осигури достъпно и качественно здравеопазване!
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля да дефинираме по-точно "най-бедните". Сервитьорчето Гошко се осигурява на половин работен ден, демек на 305лв., ама под 3000лв. месечно не взима. Той е беден. Той тегли кредит, защото харчи до дупка всяка заплата. Купил е огромно 15-годишно Ауди да се фука пред съселяните си, купил е последен модел iPhonе. Работи с бързи кредити, защото нормален кредит няма кой да даде на човек от сивия сектор. За него вирус няма и се заразил, заедно с всички около него от простотия. Та това е хубав пример.
59
1
 
4
 
! Отговори
м дааа преди 3 години
Аз като разправям че винаги трябва да имаш едни 10 хил за непредвидени случаи и познатите ми се смеят, ама после тичат "Аман-заман дай 2000 да си платя здравните осигуровки и лечението , щот иначе не ми гипсират счупения крак. Пък аз като мравчица си внасям по 200кинта на месец в един фонд с 3-5% доходност и банката ми дава кредитна карта с лимит 50% от събраната сума ако ми е спешно.
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, не се подигравахте, защото не знаете какво е спешно да търсите пари за операция на ваш близък. Дори и да имаш осигуровки, ти искат пари и то спешно и ако няма как в момента да извадиш едни 2 хил...
57
8
 
4
 
! Отговори
Бог - лечител! преди 3 години
Само той сътворява, заразява и изцелява! Той убива и възкресява...Амин!
56
1
 
9
 
! Отговори
нищо ново под небето преди 3 години
До ттС пари няма да се излекуваме! И лекарите измират! Вместо месии да лекуват - търгуват.
55
1
 
8
 
! Отговори
нищо ново под небето преди 3 години
До ттС пари няма да се излекуваме! И лекарите измират! Вместо месии да лекуват - търгуват.
54
2
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 60С влак. 1 класа. Да съм сам в купето, да мога да си пия и да има къде да се изпикая, като ми се допикае :)))
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пловдив с автобус ли?
52
0
 
29
 
! Отговори
тт преди 3 години
В пандемията: Най-бедните теглят кредити, за да се лекуват-----------Както винаги - при икономическа, финансова, политическа, социална или воена криза - Богатите стават по-богати, а бедните по-бедни!!!!!!Нищо новово под Слънцето!