В пандемията: Най-бедните теглят кредити, за да се лекуват

Високите разходи за здраве - фактор за изпадане в абсолютна бедност
78
В пандемията: Най-бедните теглят кредити, за да се лекуват
Снимка: БГНЕС

Най-бедните се налага да теглят кредити, за да се лекуват, пресмятат от КНСБ.

Пандемията от COVID-19 увеличи традиционните неравенства, а високият дял на разходите за здраве спрямо общите приходи на домакинствата у нас доведе до нов тип неравенства в обществото ни, т.нар. "здравни неравенства", посочи икономистът гл. ас. д-р Любослав Костов от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Още по темата
По думите му те са силно изразени при хората, живеещи с доходи под линията на бедност.

Очаквам неравенствата през 2021 г. не просто да нараснат, а дори да достигнат за поредна година рекордни стойности, каза той в интервю за БТА.

При заболяване и последваща хоспитализация на човек, разходите за здраве достигат средно 35 процента спрямо месечния доход на този човек.

При най-силно уязвимите групи пък, месечните разходи за здраве в периода преди пандемията са достигали стряскащи стойности - между 50 на сто и 110 на сто, което означава, че хората с най-ниски доходи (на минимална работна заплата или минимална пенсия), се налага да теглят кредити, за да посрещнат разходите по своето лечение, посочи Любослав Костов.

Високите разходи за здраве, като дял от общия месечен доход, особено в случаите на тежко и/или хронично заболяване, са основен фактор за изпадане в абсолютна бедност.

Любослав Костов припомни, че в България две трети от хората не получават размера на средната работна заплата, а по-малко от нея, заради ясно изразената лява асиметрия на разпределение на доходите. Мнозинството от работниците с по-ниски доходи не могат да работят от вкъщи, но също така не им е позволено да ходят на работа, заяви експертът.

Любослав Костов посочи, че най-вероятно прогнозите на КНСБ, направени още в началото на пандемията, за около 300 000 безработни към края на 2020 г. ще се сбъднат към края на декември.

Експертът допълни, че броят на безработните през последните седмици отново нараства като пряк ефект от частичния локдаун. Той прогнозира безработица от около 9-10 процента през 2020 година, ако регистрираме 9 процента спад на реалния БВП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: КНСБкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пияницо, пак ли си самотен, богаташо?
50
3
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Hanno ucciso l'uomo ragno :)))
49
8
 
11
 
! Отговори
Курона преди 3 години
Нямам куче. Но ако имах, и то вече щеше да е разбрало, че КОВИД19 е поредната криза организирана на Банкерите. Тези, които управляват(и притежават) националните банки на повечето държави. Криза - дълг - лихви - робство.
48
3
 
18
 
! Отговори
ББ преди 3 години
От 30 г. си продавате гласовете за сребърници и ривете немаме вода...немаме пътища...от 30 г. си продавате душите и децата за сребърници...да доиде някои да ни ги направи ли...като видите паднал го подминавате...от страх...от бездушие... животите и щастието ви са във вашите ръце...онези дето уж ви "дават"съсипаха икономиката ни,енергетиката ни,земеделието ни...ценностите ни...подкрепят "македония",през платената ни политическа класа,която ви купува за сребърници...Левски апахите го предадоха
47
1
 
9
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До България 2025-та2025-та доживява до 120 г. в проспериращата и оцеляваяща България,българите се пребориха за оцеляването си,не чакаха "освободители" и да им "дават",възродиха икономиката си,като създадоха и наложиха справедливи закони за всички,учеха децата си да обичат Родината си а ББ след мозъчният бе спасен в БГ болница и скоро ще празнува 150 г.рожден ден...Бог да пази България!!
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите , които ги дадоха као добавка над пенсията не ми стигнаха да се лекувам . Изследвания , скенер , лекарства повторно после пак същите изследвания . И все пак се преборих и оживях .Голямата грешка на тъпите ни овчари беше,че не затвориха навреме границите и училищата .Хилядите свидни жертви нека лежат на съвестта им , ако я имат !Дай на простака власт и не чакай добро ...
45
3
 
28
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Това не са най- бедните. На най- бедните никоя банка в света не им дава кредити...
44
1
 
19
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Строги Закони за всички,Независима прокуратура от качествени хора а не зависими сребролбюбци,Независими Съдии и Сраведливи...и можем да минем без Революция и бесилки...1400 г. е оцелял Народа ни срещу империи и безбройни армии,предателства,еничари,чуждопоклонници...ама сме тук...ще ни има...и ще търсим отговорност на всяко псе убило или ограбило Българин...ние имаме време...през децата ни...през внуците ни...Бог да пази България!!!
43
1
 
21
 
! Отговори
България 2025-та преди 3 години
ББ получил мозъчен кръвоизлив, когато е осъзнал, че всъщност не управлява нищо, а куките а мафията пак си дърпат конците; държавата се разпада; няма питейна вода в голяма част от държавата поради изгнила инфраструктУра, язовирите също са пред колапс, панелките са разпадат, образование няма, черните братя вече са 1.5 милиона от общо 5 милиона население, всички са затънали в кредити, пътищата - лунен пейзаж, пенсионна система няма, територията на страната се е свила с 30%. Честито чалгаргари :)
42
0
 
13
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Анонименедни от най-проспериращите бизнеси са създадени със кредити...проблема е,че политическата класа и Менда обслужват крадци и мафиоти и им създават закони с които грабят хората,честната сделка не е престъпление,престъпни са правилата и липсата на такива,прокуратутарата и съдебната власт са проблема,продават се,зависими са,обслужващ персонал са...а суверена...демек ние къде сме...навеждаме се от страх или надявайки се,че ще станат част от мафията и ще "цъфнат"...1400 г. сме тук ...
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
prc
40
0
 
19
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Ще откриете топлата вода бе...здравеопазването е лукс в България,олигарси и богаташи се лекуват и затварят болници,плащащите ограбени българи умират по стълбища и линейки от хронични нелекувани от десетилетия болести,точат пари "геройте",администрации на болници,назначени наши хора и приятели,добрите доктори са напъхани в миша дупка и работят за жълти стотинки...търговски дружества...търгуват с здравето и животите ви,ама им плащаме през данъците си...каква кражба...какъв фашизъм...геноцид в 21 в
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Да вземеш бърз кредит значи си неземен деебил !!!Който взема такива кредити не е добре с главата и трябва да се сърди единствено на себе си.Проблема е че тези дебилитети имат равен глас с моя.Ето това е истинската тема.Демокрацията е пълен шут!!!Как може *** и безимотен да има равен глас с богат и образован.Това не е демокрация а лайнация.
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положенито наистина излиза извън контрол, а след като приключи тази "пандемия" ни чака страшна бедност. Имам роднина, който работи в една от големите компании за бързи кредити... Само в техния офис на ден имат стотици заявки...
37
0
 
17
 
! Отговори
hgfdh преди 3 години
Каквото и да напиша тука съм с бан за поне 2 дни ! Да живее свободата на словото !
36
0
 
25
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ама какви бедни ви гонят?!Премиерът каза,че сме във растеж,всичко цъфти, и върви по мед и масло.Моля ви,по-оптимистично гледайте на обедняването,упс...на растежа.
35
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Другаря Тодор ЖивковВръщай се в гробищния парк, лягай си и не ни безпокой повече Зомби.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Tonita-7Щото на този Свят "безплатен обяд няма"!
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедните са синоним на най-малко умните!Бедните харесват мантрата на Боко: Вие не сте умни,аз също!Най-малко умните естествено и под подразбиране са и най-бедни!Проблемът си е техен,най-малко мой!
32
1
 
20
 
! Отговори
Другаря Тодор Живков преди 3 години
Бедността е престъпление през капитализма!По мое време образованието и лечението бяха безплатни.Има да търсите комунизма и благата на Народна Република България, ама няма вече.Оправяйте се сами. Нали това искахте бе!