В пандемията: Най-бедните теглят кредити, за да се лекуват

Високите разходи за здраве - фактор за изпадане в абсолютна бедност
78
В пандемията: Най-бедните теглят кредити, за да се лекуват
Снимка: БГНЕС

Най-бедните се налага да теглят кредити, за да се лекуват, пресмятат от КНСБ.

Пандемията от COVID-19 увеличи традиционните неравенства, а високият дял на разходите за здраве спрямо общите приходи на домакинствата у нас доведе до нов тип неравенства в обществото ни, т.нар. "здравни неравенства", посочи икономистът гл. ас. д-р Любослав Костов от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Още по темата
По думите му те са силно изразени при хората, живеещи с доходи под линията на бедност.

Очаквам неравенствата през 2021 г. не просто да нараснат, а дори да достигнат за поредна година рекордни стойности, каза той в интервю за БТА.

При заболяване и последваща хоспитализация на човек, разходите за здраве достигат средно 35 процента спрямо месечния доход на този човек.

При най-силно уязвимите групи пък, месечните разходи за здраве в периода преди пандемията са достигали стряскащи стойности - между 50 на сто и 110 на сто, което означава, че хората с най-ниски доходи (на минимална работна заплата или минимална пенсия), се налага да теглят кредити, за да посрещнат разходите по своето лечение, посочи Любослав Костов.

Високите разходи за здраве, като дял от общия месечен доход, особено в случаите на тежко и/или хронично заболяване, са основен фактор за изпадане в абсолютна бедност.

Любослав Костов припомни, че в България две трети от хората не получават размера на средната работна заплата, а по-малко от нея, заради ясно изразената лява асиметрия на разпределение на доходите. Мнозинството от работниците с по-ниски доходи не могат да работят от вкъщи, но също така не им е позволено да ходят на работа, заяви експертът.

Любослав Костов посочи, че най-вероятно прогнозите на КНСБ, направени още в началото на пандемията, за около 300 000 безработни към края на 2020 г. ще се сбъднат към края на декември.

Експертът допълни, че броят на безработните през последните седмици отново нараства като пряк ефект от частичния локдаун. Той прогнозира безработица от около 9-10 процента през 2020 година, ако регистрираме 9 процента спад на реалния БВП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: КНСБкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** съм ги бедните!!Нали гласуваха за Тиквата да вземе кинтите на богатите.Е сега да му лаапат маркуча Банкянски и да не пискат.Гнусно завистливо балканско племе.*** от глад селяни!!
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гроб ограбиха България и ще я вкарат в гроба!
29
0
 
11
 
! Отговори
Търговския преди 3 години
Като си взел няколко ненужни кредита, за ненужни неща, ненужното ще се окаже нужно за някой друг на половин цена. А ти с кредита, ще си окраден безвъзратно!
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сол и леб ке ям, ама кредит не тегля.
27
7
 
20
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Наскачахте ли се !??? По мое време се лекувахте без пари !!!Айде сега почвайте за бананите, тоалетната хартия ,Москвичите и Ладите...
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е то в пишман държавата на недоразумението гербераст мухобойко чекмеджето !!!
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България от много години е държава на мафията.Напълно нормално е всичко това.
24
4
 
2
 
! Отговори
KOВИД-21 преди 3 години
К итайска / К омунистическаО оторизация / О трова заВ аксинация иИ муницация / И дентификация наД обичетата
23
0
 
31
 
! Отговори
33996 преди 3 години
До 19Не посочвате в коя страна се намирате. Аз съм в България през цялото време, но познавам практики в други държави. Заставам твърдо зад думите си за намаляващия брой компетентни лекари у нас. Имам доказателства за нулевото лечение, за липсата на права за осигурените, за множеството скъпи изследвания и процедури, за фиктивното записване в болница, за безумието с направленията.
22
2
 
6
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До До 51888Тотално бил осигурен :)))))))) , кой те бръсне за слива там бе? Сам си казаваш че търсиш решение тук в България, защото е по евтино. Бил осигурен ... ***.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как така? Нали всички българи вече да ай ти-та с 10к заплата? А другите са лош "матрял" и да мpaт?Ама като ви подкарат с винкелите тия другите вас, пъпчивите програмистчета ще ви стане ясно какъв е реалният живот...
20
0
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Бат Гнойко требва да плаща!
19
2
 
15
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 3 години
Заглавието трябваше да има продължение " - гарантирано от ГЕРБ ! "
18
14
 
4
 
! Отговори
До 51888 преди 3 години
Поредните нашенски дрънканици. Важното е да се плюе.Живея в чужбина и въп еки че съм тотално осигурен и мога безплатно да ползвам здравната система тука предпочитам ако имам проблем да си дойда в България и да си платя , но да бъда лекуван от истински лекар , а не от бизнесмените тука.До сега винаги съм попадал на фантастични лекари. Шaпка долу за българските лекари
17
1
 
4
 
! Отговори
драматург преди 3 години
Бил Гейтс като видя че Уиндолса му го краднат и почна да продава инжекции...
16
1
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Българската ваксина ще бъде "Цар Киро", щото той царя най-много разбира от корона.Ваксинирането ще става в заведенията на Ричо Алигербов !
15
0
 
10
 
! Отговори
предКоледно преди 3 години
Дядо Коледа вземи ме,със шейната ти обратно,тука ще ме ваксинират,лоши хора уж безплатно.Спешно ни командировай,малко весело джудже,във чували много, много,ковидни да побере.Със снежанка остави ни,имам си една мечта - с нея Новата година,да посрещна по-така.
14
1
 
21
 
! Отговори
Светлинен преди 3 години
Целта на Тиквата е да останат по-малко от бедните. Помага се само на богатите.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"хубавото" на тая гад е че не подбира,с пачки и без пачки бръсне си наред!!
12
3
 
18
 
! Отговори
E това е преди 3 години
Е понастигаме американците..ама там и средната класа взима заеми за доктор, че застраховката не стига. А който не може кара на имунитетТука поне никой не са върнали