Земеделието ни с рекордна помощ от 3.1 млрд. в пандемията

Над 30 000 земеделци получили допълнителна подкрепа
27
Земеделието ни с рекордна помощ от 3.1 млрд. в пандемията
Снимка: Правителствена пресслужба

Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през 2020 г. българското селско стопанство. Това са огромни пари за сектора в условията на пандемия, заяви министър-председателят Бойко Борисов на работно съвещание с членове на правителството в Министерския съвет.

Министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева информира, че вчера Държавен фонд "Земеделие" е превел близо 700 милиона лева на близо 55 000 земеделски стопани по схемата за единно плащане на площ по ставка, която е по-висока с близо 20 лева на хектар спрямо миналогодишната, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Тази ставка стана възможна, защото се възползвахме от възможностите на Европейската комисията за прехвърляне на средства", каза Танева.

В периода 21-23 декември предстои ДФ "Земеделие" да направи и последното плащане към стопаните за тази година. Очаква се да бъдат преведени още над 80 млн. лв. по мярката за необлагодетелстваните райони по ПРСР 2014-2020.

Над 30 000 земеделци са получили допълнителна подкрепа във връзка с пандемията. "С над 400 милиона лева тази година бяха увеличени средствата за подкрепа заради ковид и сушата", съобщи Танева. Тя заяви, че през януари се предвижда отварянето на 2 нови ковид-мерки по Програмата за морско дело и рибарство, които вече са обсъдени с бизнеса.

Очаква се утре ДФ "Земеделие" да увеличи бюджета си за подкрепа за компенсация за сушата в Югоизточна България с още 5 милиона лева. "Помощта за стопаните ще се увеличи от 2 на 3 лева за декар. За сушата компенсацията е близо 23 милиона лева, с които сме помогнали на 6000 стопани", каза още Танева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то земеделието не е ли унищожено всички си купуват апартаменти в града явно пак пари за крадене Нямаме земеделие и то се вижда от чуждите *** дето купуваме
18
0
 
9
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Не милиони драги,МИЛИАРДИ!!!Да бяха милиони,с мед да ги намажеш.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя само милиони и милиарди са му в устата.Всеки ден едно и също.На кого какво и колко е дал.ТОЙ! Това е болестно състояние и трябва да се лекува.Не чуваме нищо за оздравяване на здравната система.За увеличаване грамотността на децата.За преструктуриране на държавната администрация и електронно правителство,за което похарчиха десетки милиони и нулев резултат.Помогнете му да се лекува,че става все по-лошо.
16
0
 
6
 
! Отговори
Опре ли преди 3 години
плодородната България до"помощ" пиши я отписана..И така от 30 години.Пфу на Вас..
15
1
 
12
 
! Отговори
гост преди 3 години
Аз пък помислих, че рекордно са произвели ...Ама ясно: ядем гръцки ябълки, турски домати, белгийски картофи ... а подпомогнатите само дето не произвеждат.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е хе хе кое земеделие ? българското ли ? -ха ха ,ми че то всичко внос бе .Едни "наши" земеделци ще си разделят Пак едни милиони и ще се отчетат нагоре -вие на това ли викате земеделие ?
13
0
 
16
 
! Отговори
Помощ за милионерите преди 3 години
Е браво!!! Милионерите ще получат помощ. Те и без това не се харчат за осигуровки и т.н. Та им дайте още. Земеделците изнудват животновъдите с храна за животните, отглеждат ГМО а казват, че не е, тровят пчелите и затова ще получат награда. Е браво.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
био мафия
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купих си български домати за 5,80 лв.за да подпомогна българското земеделие.И те не бяха био.На следващия ден се подуха,омекнаха и се разтекоха,като че ли съм ги държал на минус 10 градуса,а не в кошницата за зеленчуци.Та,какво им плащам и защо цената е толкова висока,щом държавата така яко ги подкрепя???
10
0
 
10
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
То пък у нас едно биологично земеделие.Засадят 200 квадрата с биозеленчуци,колкото да залъжат проверяващите,а останалото на пазара и минава за био.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой контролира ли как и за какво се харчат дадените пари?Някой иска ли им съответно количество продукция за тези пари?Защото всички сме се нагледали на засети със слънчоглед или царевица ниви и после оставени да изсъхнат.Ако няма контрол,това са на вятъра хвърлени пари.
8
0
 
11
 
! Отговори
ммм преди 3 години
А тези които стриктно съблюдават правилата на Регламент 834/2007 и Регламент 889/2008 съгласно условията за биологично земеделие, те ... продължават да чакат за пари.Уж биологичното земеделие е приоритет, но явно е не е така, ли ..?
7
0
 
8
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
А те догодина ще ни се отплатят със Домати и Краставици за по 4-5 лв... Добре че може спокойно да си внасяме от Турция и С.Македония
6
0
 
12
 
! Отговори
ФЕРМАТА преди 3 години
56363,64 ЛВ. НА ФЕРМЕР !ТОВА СА 3,1 МЛРД. РАЗДЕЛЕНИ НА 55 000 СТОПАНИ.КЪДЕ СА ПАРИТЕ/
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След предната криза мутрите се юрнаха и изкупиха земеделската земя на безценица с "мръсните" си пари. Сега кой гледа нещо, кой не, ама точат субсидии. Та тези хора ще лапнат 3те милиарда, а не обикновения земеделец.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тикво пак си загладил косъма и корема , колко отмъкна от тия пари суджук
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте земеделската министърка къде са тия 3 милиарда.Нали тя съветваше фермерите да си траят за далаверите,че ще ни отрежат от Брюксел.Всичко е пунта Мара,както каза вожда.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ли,бееее!!!!!И къде са потънали тия пари,щом ядем домати от Турция,картофи и гъби от Полша.боб и чушки от Аржентина и Египет,да изреждам ли още?
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната гербава лъжа!Оставка!