Е-рецепта има от днес, но остава и хартиеният вариант

Издаването й става след преглед, изключение - за болни от вируса
Обновена: 18 дек 2020 14:08 | 18 дек 2020 14:07, Веселина Йорданова
2

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »
Електронни рецепти може да се издават от днес, но хартиеният им вариант все още не отпада. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева пред журналисти.
Още по темата
По думите й държавата е изпълнила ангажимента си, Министерството на здравеопазването е дало "ключ" към възможността да има електронна рецепта. Разчитаме на софтуерните компании да инсталират модула на клиентите им, допълни тя.

Към момента електронната система не е задължителна, каза още Начева, но не посочи какъв е периодът на адаптация на лекарите и аптеките към промяната на софтуерите. След време електронната рецепта и електронното направление напълно ще заменят хартиения им вариант.

По думите й електронизацията дава възможност за пълна прозрачност при предписването и издаването на лекарства, предаде БТА.

За издаване на електронна рецепта пациентът трябва да посети личния си лекар, добави Начева. Изключение за посещение ще се прави за болните от COVID-19.

Практиките на други европейски държави показват, че електронното управление улеснява достъпа, както и показва какви дейности и лекарства са изписани на всеки пациент. Няма да се откажем от електронното управление, подчерта Начева и обясни, че, когато електронните рецепти се отчитат в НЗОК, минават през същите форми на предварителен контрол, през какъвто преминават и хартиените рецепти.

Подготвени са стикери, които ще бъдат раздадени на медицински лаборатории, диагностично-консултативни центрове и аптеки, даващи информация на пациентите, че работят по електронен начин.

До момента са обхванати пет аптечни вериги. Начева направи демонстрация в столична аптека, като е-рецептата беше изпратена от кабинет на личен лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Южени зам. министър преди 3 години
За да има електронна рецепта, трябва да има система и тя да го позволява. Заповед или разпореждане на министър вършат работа само за пред журналистовете, на които им развързват ръцете да пишат глупости. Тоя казал, оня казал, дрън-дрън та пляс. Няма работеща система за такива рецепти, това е истината!Сега са подели кампания с реклами, че над 400 ел. документа можели да ползват граждани и фирми. Половината са по схемата разпечатай електронната форма и *** на гише да я подадеш.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
e-recepta i e-zdravno dosie na klienta :-)))